Ford Otosan Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (30.08.2013)

Ford Otosan Hisse Yorumu

Ford Otosan, genel olarak ihraç pazarlarındaki pazar payı kazanımı ve en büyük ihraç pazarı olan İngiltere’nin (1Y13 itibariyle Şirket’in toplam ihracatının %23’ü bu ülkeye yapılmaktadır), Avrupa’daki düşüşe nazaran hafif ticari araç ve binek otomobilde 1Y13’de yıllık olarak s ırasıyla %11.2 ve %10 büyümesi sonucu gücünü korumuştur.

Ford Otosan daimi olarak kâr payı ödeyen bir şirket konumun olup, net kârının ortalama olarak %68’ini her yıly ılda iki dilimde olmak üzere dağıtmaktadır. Şirket, 2008 yılından bu yana 2.63 milyar TL kâr pay ı ödemesi yapmıştır. Şirket, her bir dönemin temettü verimi ayrı hesaplanmışşekilde ortalama %14.2 5 yıllık temettü verimi ile BİST şirketleri arasında birinci sıradadır. 2013 yılında, Şirket’in 590 milyon TL temettü ödemesi yapmasını ve cari pazar değeri ile %6.0 oranında temettü verimi sağlamasını bekliyoruz. 2014 yılında ise Ford Otosan içi temettü verimi beklentimiz %6.4 şeklindedir.

İndigenmiş nakit akımı ve çarpan karşılaştırması yöntemleri ile Ford Otosan’ı değerlediğimizde, hedef fiyatımızı 30.00 TL ve tavsiyemizi “TUT” olarak sürdürmeyi uygun buluyoruz.

Ford Otosan’ın yurtiçi pazar payı 1Y13’de binek oto’da %8.3 ve hafif ticari araçta %26.2 oldu – Ford Otosan’ın %25’den fazla pazar payına sahip olduğu yurtiçi hafif ticari araç pazarı 1H13 itibairyle yıllık olarak %6.8 daralmış bulunuyor. Ford Otosan’ın kendi fabrikasının ürünü olup, dolayısıyla karlılığı yüksek olan hafif ticari araç pazarının da geriliyor olması Şirket için olumlu olmayacaktır. Bununla birlikte, ithal olup kâr marjı yüksek olmayan binek otolarda ise, yurtiçi pazarı 1Y13 itibariyle %19.5 büyüme göstermiştir. Yurtiçi pazarda bu iki yönlü negatif etkinin gerçekleşiyor olması, Şirket’in odağının yurtdışı pazarlarında pazar payı büyütmek ve pazar çeşitlendirmek olmasını desteklemektedir. Büyümekte olan toplam pazar da (1Y13 itibariyle %11.6 toplam otomotiv pazarı büyümesi) göz önünde bulundurulduğunda, 2013 yılında Ford Otosan’ın 117,000 adet satış gerçekleştirmesini bekliyoruz.

Şirket ihraç pazarlarını çeşitlendirmeye ve güçlü pazarlara daha fazla ağırlık veriyor – Ford Otosan’ın ihraç pazarlarını hâlihazırda çeşitlendirmiş olması, Avrupa’daki ekonomik çalkantılar göz önünde bulundurulduğunda dengeleyici oluyor. Bu strateji içinde son olarak Transit modelinin Meksiya’ya ihracatına başlandı. Bu ülke ayn ı zamanda Amerika kıtasının otomotiv ihracat merkezi konumunda bulunuyor, Bu kapsamda, 2013 yılı içerisinde iki bin adet araç ihraç edilmesi planlanıyor ve Şirket bunun bir başlangıç olacabilece ğini varsayıyor. Bununla birlikte, Ford Motor Company Şirketi’nin Southampton/İngiltere’de bulunan Transit modeli üreten fabrikasını kapatmaya karar vermesinin ardından, burada üretilen Transit modellerinin üretimi Ford Otosan’ın fabrikasına kaymaya başladı. Şirket, Southampton’da 2012 yılı Transit modeli üretim adedi olan 28,000 adedin tamamının Ford Otosan’a kaymasını ve bu adedin 2013 yılında Şirket tarafından üretilmesini bekliyor.

Ford Otosan’ın kur riski s ınırlı oluyor – Ford Otosan’ın maliyet + kâr bazlı anlaşmaları Şirket’in marjinlerini koruma ve kur riskini sınırlandırma görevi görüyor. Şirket faturalarını Euro bazlı olarak döküyor ve ödemelerini yine Euro bazlı alıyor. Bununla birlikte, Şirket, ithal etmiş olduğu araçlardan (2012 yılı tüm satışların içinde %14.8’i) kaynaklı, fiyat artışını müşteri fiyatına yansıtamadığı ölçüde kur riskine maruz kalabiliyor.

Değişen ve değişecek modellerin marjlara pozitif etki yapmasını bekliyoruz – Custom serisi 2012 yılının Kas ım Ay ı’nda piyasaya sürüldü ve bu seri için 2013 yılında satış tahminimiz 55,000 adettir. Transit serisinin ise 2014 yılının ilk çeyreğinde piyasaya çıkması bekleniyor ve 2014 yılı toplam satış beklentimiz bu modelde 150,000. Courier modelinin 2014 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu modelin 2013 yılı sonunda üretimine son verilecek Connect serisinin yerine üretilmesi bekleniyor. Courier serisinin de Connect’de olduğu gibi Amerika k ıtasına ihracı için Şirket görüşmelerini sürdürüyor. Şirket, 2012 yılında 75,081 adet Connect modeli ihracatı (Amerika’ya 49,000 adet) gerçekleştirmişti. Her ne kadar bu kapasiteden 2014 yılında yoksun kalınacak da olsa, yukarıda bahsettiğimiz yenilenen modellerin pozitif etkisiyle, Şirket’in bu kaybı telafi edeceğini ve Courier serisinin Amerika kıtasına olası ihracının ise Ford Otosan için oldukça pozitif olacağını düşünüyoruz.

Önerimiz “TUT” olarak devam ediyor

Ford Otosan’ın 2Ç13 mali tablolarının açıklanmasından sonra yapmış olduğumuz değerlendirmeler neticesinde, önerimizi TUT olarak koruyoruz. İndirgenmiş nakit akımları yöntemi ve çarpan karşılaştırması yöntemi kullanılarak tespit edilen Şirket’in piyasa değeri 7.4 milyar TL olarak bulunup, buna göre oluşturulan hedef hisse fiyatımız güncel değere kıyasla %7.1 yükselişe denk gelmektedir.

Şeker Yatırım 2013 Eylül Aylık Bülteni

Tüm Ford Otosan hisse yorumları için tıklayın!

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir