Elektrikli Araç Yatırımlarıyla Sürdürülebilir Büyüme
Öneri: AL
Hisse Fiyatı: 270,00 TL
Hedef Fiyat: 352,50 TL
Getiri Potansiyeli: %31
Ford Otosan’ın, ticari araç segmentinde hem yurt içi hem de ihracat pazarlarındaki güçlü satış perfomansının devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca, Ford Motor Co. ile Volkswagen arasındaki orta ve uzun vadede büyümeyi hızlandıracak olan işbirliği, elektrikli araç yatırımlarının katkısı ve planan yatırımlar ile gerçekleşecek olan kapasite artırımının finansal performansı güçlendireceğini düşünüyoruz. Bununla beraber, sürdürülebilir temettü dağıtım politikası da hisse açısından pozitif katalistler arasında öne çıkıyor. Böylelikle, Ford Otosan hissesi için 12 aylık hedef fiyatımızı %31 getiri potansiyeli ile 352,50 TL seviyesinde hesaplıyor, Araştırma kapsamımıza tekrar dahil ederek, tavsiyemizi “AL” olarak belirliyoruz.
Ticari araç pazarında birikmiş talep etkili oluyor. 2021’de otomotiv sektöründe yurt içi satışlar yıllık bazda %3 daralma göstermesine rağmen, ekonomik aktivitenin hızlanması ve e-ticaretin ekonomideki payının artmasıyla birlikte hafif ticari araç satışlarının güçlü seyri otomotiv sektörünü destekledi. 2021’de üretimi gerçekleştirilen 1,3 milyon adet aracın 950 bin adeti ihraç edilirken, ihracatın üretime oranı yıllık bazda 2,0 puan artışla %71,6 seviyesinde gerçekleşti. 2022’de gerek yurt içi gerekse yurt dışı talebin canlı kalacağını ve sektörün salgın öncesine paralel olarak 1,1 milyon adet araç ihracatı gerçekleştirerek, satış rakamlarında yıllık bazda %16 artışla iyileşme görünümünün oluşabileceğini düşünüyoruz.
Fiyatlama disiplini ve euro bazlı ihracat kontratlarının finansalları desteklemeye devam edeceğini öngörüyoruz. Yurt içi pazarda fiyat disiplininin korunarak güçlü bir şekilde sürdürülmesi ile, Ford Otosan’ın 2021’de adet bazında satışları %27 gerileme kaydetmesine rağmen yurt içi satışlar bir önceki yıla göre %12 arttı. Döviz kurundaki artan volatiliteye rağmen ihracat gelirleri “maliyet artı” ihracat kontratlarının pozitif katkısını sürdürmesi ile %57 artırarak 54,51 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 2022 yılına ilişkin olarak da yurt dışı satış adetlerindeki güçlü seyrin devam edeceği öngörüsüyle, ihracat gelirlerinin yıllık bazda %61 artışla 87,67 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
Elektrikli araç pazarı önemli katalistler arasında öne çıkıyor. Ford Otosan, 2019’un son çeyreğinde Custom aracının şarj edilebilir hibrit elektrikli modelini piyasa sunması sonrasında, 2022 yılının ikinci çeyreğinde lansmanını gerçekleştireceği E-Transit modeli ile elektrifikasyon yolcuğunu sürdürecek. Elektrikli araç pazarının her geçen gün büyümesi ve şirketin bu alandaki yatırımlarını artırmasını şirket için pozitif katalistler arasında görüyoruz. Ayrıca, Ford ve VW ile yapılan işbirliği anlaşması kapsamında her iki marka için yeni nesil 1 tonluk orta ticari araç üretim sorumluluğunu Ford Otosan’ın üstlenmiş olması ile gerçekleşecek kapasite artışını operasyonel faaliyetlerinde önemli dönüm noktası olarak nitelendiriyoruz.
Riskler. Aşılamanın hızlanması ve salgının pandemi evresini geride bırakıp endemiye dönüşeceğine ilişkin beklentilere rağmen ortaya çıkan yeni varyantlar tehdit unsuru olarak görülebilir. 2021 yılında çip krizi kaynaklı üretime ara verilmesi ve çip krizinin otomotiv sektörü üzerindeki etkisinin 2022 yılının ilk yarısında da hissedilmeye devam etmesi bekleniyor. Çip krizinin beklenenden uzun sürmesine yönelik gelişmeler sektör üzerinde baskı yaratabilir.
Kaynak: Halk Yatırım