Fonların gözü temettü veren hisselerde

Piyasalardaki korku ve endişeler artıyor. Fon yöneticileri borçlu şirketlerden uzak durulması gerektiği konusunda uyarırken, faize yakın temettü ödeyen şirketlere yatırımı tavsiye ediyor. Banka hisseleri yeniden gözde olabilir.

Bu yılın son çeyreği oldukça hareketli geçecek. Piyasalar eylül ortasında Amerika’da ve Türkiye’de yapılacak olan merkez bankalarının toplantılarına kilitlenirken, fon yöneticileri yüksek risklere dikkat çekiyor. Piyasalarda ‘yılsonu hareketi yaşanacak mı?’ diye düşünülürken, Avrupa’da Yunanistan’a ilişkin doruk noktasına çıkan endişeler borsalarda düşüşlere neden oldu.

Piyasalar soğuk kışa hazır

Yaz aylarını aşırı sıcak geçiren piyasalar çok soğuk bir kışa hazırlanıyor. Sonbaharla birlikte İMKB 100 Endeksi’nde 55.902 seviyesi test edilirken Dow Jones Endeksi’nde 10.992 seviyesi, S&P 500 Endeksi’nde 1.154 seviyesi test edildi. Şimdi gözler Avrupa’da. Fon yöneticileri risklere dikkat çekerken yatırımcıların borçlu şirketlerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. 2011 sonbaharında yüksek temettü ödeyen şirketler gözde olacak. Mevsimsel hareketi yakalayan hisselere ise ilgi sürecek. Değişen trendler yeni hisseleri öne çıkarıyor.

Yatırım yaparken hisse senetlerinin performanslarının yanı sıra mali yapıları çok daha büyük bir dikkatle inceleniyor. Kriz dönemlerinde nakit yaratabilen, ya da nakit pozisyonu güçlü olan şirketler daha fazla öne çıkıyor.

‘TEMETTÜ VERİMLİLİĞİ FAİZE YAKIN?OLMALI’

BÜLENT TOPBAŞ / Strateji Menkul Değerler Fon Yönetim Müdürü

“Finansal piyasalarda daha önce tecrübe edilmemiş bir dönem yaşıyoruz. Ana senaryoya göre dünya uzun süre düşük büyüme ve düşük faiz ortamında yaşayacak. Borçluluk konusunda sıkıntılı olan ülkeler negatif büyümeleri de görecekler ama gelişmekte olan Asya ve Latin ülkeleri sayesinde global ekonomi totalde az da olsa büyümeyi başaracak.

Bu negatif gözüken senaryo büyük oranda fiyatlandı. Fiyatların içinde olmayan Avrupa Birliği borç sorununun kontrolden çıkarak finansal krize dönüşmesi. Temettü verimliliği faize yakın veya üstünde defansif hisseler tercih edilebilir. Türkiye’nin negatif ayrışmayacağını düşünüyorum.”

‘MALİ YAPISI GÜÇLÜ ŞİRKETLER TERCİH EDİLMELİ’

M. Kemal Özmen / İş Portföy Yönetimi Kıdemli Portföy Yöneticisi

“Dünya genelinde artan teknolojik harcamalar ve gelişmeler doğrultusunda, özellikle son dönemde global teknoloji şirketleri büyüme ve kârlılıklarıyla yatırımcıların gözdesi oldu. 2011’de piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, başta dünya ekonomilerindeki durgunluk ve Avrupa Birliği ülkelerindeki borçluluk sorunu nedeniyle yaşanan endişeler paralelinde yılsonuna kadar devam edeceğini öngörüyorum. Bu süreçte büyüme potansiyelinin yanı  sıra mali yapısı kuvvetli, borçluluğu ve açık döviz pozisyonu az, temettü verimi yüksek ve fiyat olarak da yükselme potansiyeli taşıyan hisseler tercih sebebimiz olacaktır.”

‘SANAYİ HİSSELERİNDEN BANKALARA GEÇİŞ OLACAK’

Mehmet Gerz / Ata Portföy Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı

“Sonbaharda piyasalar için önemli konu Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerin ne yöne gideceği. Küresel ve yurtiçi ekonomik yavaşlama, gelişmiş dünyada eksi reel faiz; Türkiye’de ise yüzde 1-2 civarında reel faiz seviyesinin devamını gerektirecek. Bu durumda borsada sanayi hisselerinden bankalara geçiş mantıklı olacak.

Diğer yandan kendi hisselerini alacak şirketler ve hükümetin cari açığı azaltma amacıyla teşvik vereceği sektörleri tercih edeceğiz. Borsada global nedenlerle dalgalı seyrin devamını beklediğimiz için vadeli işlemler ile korumaya önem vereceğiz. Bunun için nitelikli yatırımcılara yönelik Serbest Fon kurduk.”

Kaynak: www.miiliyet.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir