26 Nisan’da başlayan FOMC toplantısının kararı bu akşam açıklanacak.
Fed’in faizlerde değişikliğe gitmeyerek alt ve üst bandı 0.25-0.50 aralığında tutacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Faizler hakkında sürpriz beklenmese de, faiz metninde yapılabilecek olası değişiklikler toplantıya heyecan katabilir. Mart ayında Fed’in küresel ekonomik ve finansal koşullar ile enflasyonu neden göstererek faiz artırım sürecinde frene basması son bir buçuk aydır küresel piyasalara rahatlama getirdi. Öyle ki majör ülke para birimlerinde volatilite artışı yaşanırken, gelişen ülke para birimleri sepetinin volatilitesinde düşüş yaşandı.
Fed’in Mart ayı süresince izlediği dinamiklerden bir kaçını ele aldığımızda, faiz karar metninde değişiklikler görmemiz gerektiğini düşünüyorum.
1-İlk olarak global ekonomik durum ve finansal piyasalardaki şartları değerlendirirken özellikle Çin’deki durum göz önünde tutulmuş ve Çin’den gelen veriler Fed için endişe kaynağı oluşturmuştu. Fed’in faiz kararını açıkladığı 16 Mart tarihinden bu yana özellikle Çin verilerini incelediğimizde, Servis ve Bileşik PMI, Öncü endeks, Yabancı Yatırımlar, İhracat rakamları, Endüstriyel Üretim, Endüstriyel Karlılık ile Perakende satışlar gibi ekonominin kemik bileşenlerinde toparlanma seyrettik. Bu toparlanmaların geçici ya da kalıcı olduğunu ölçebilmemiz bu aşamada mümkün gibi gözükmüyor. Aynı şekilde Fed de Çin’de yaşanan durumdan tedirgin olmaya başlamasıyla, Çin’den gelen dataların düzelmeye başlaması yakın süre içerisinde olmuştu. Bu nedenle öngörülebilirlikten ziyade elimizde hazır olan datalardan yola çıkarak bir sonuca ulaşmaktan fayda var.
2-İkinci olarak Mart ve Nisan ayı içerisinde aldığımız ABD verileri beklentileri karşılayamasa da istihdam piyasası ve konut piyasası istikrarlı görünümünü sürdürdü. Bu nedenle Fed bu iki sektördeki toparlanmanın devam ettiğini vurgulayacaktır. Buna karşın Fed’in faiz artırımı için birincil önem düzeyinde izlediği enflasyon dataları bu 2 aylık süre zarfında yerinde saydı. Çekirdek enflasyon %2.3 seviyesinde kalırken, Perakende Satışlar, Endüstriyel Üretim bir miktar düşüş gösterdi. Aynı çerçevede enflasyon görünümüne ilişkin sinyal veren kişisel gelir ve harcamalarda hafif düşüş görüldü. Bu yönden incelediğimizde enflasyon halen daha komitenin istediği %2’nin altında seyretmeye devam ediyor cümlesi aynı kalabilir. Fakat son zamanlarda Petrol fiyatlarının son 10 yılın dip seviyesinden toparlanması ve tekrardan 40$’ın üzerine yerleşmesi Fed’i enflasyon konusunda heyecanlandırabilir. Bu nedenle enerji fiyatlarına yapılan vurguda bir değişiklik görebiliriz.
İki tarafta yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda bugünkü Fed toplantısından çıkacak kararın gerekçelerinde kademeli olarak yani mevcut global algıyı çok sert ölçüde etkilemeyecek şahinleşme görebiliriz. Böyle bir metin Haziran toplantısı yakın bir tarih olsa da Temmuz ve Eylül ayı toplantılarına dair faiz artırım ihtimallerini yükseltebilir. Bu da Dolar’da son iki aydır yaşanan fon çıkışlarının yavaşlamasına hatta bir nebze Doların güçlenmesine yol açabilir.
Fed’in aksi yönde hareket etmesi yani halen daha global risklerin devam ettiğine ve enflasyonun düşük kalmaya devam edeceğine dair endişelerini vurgulaması durumunda, finansal piyasalardaki rahat görünüm devam edebilir. Bu süreçte Euro, Sterlin ve gelişmekte olan ülke para birimlerine doğru fon girişleri artabilir.