Flama formasyonu olasılığına dikkat…!

Nuri Sevgen – 12.04.2017

Yekten konuya girip detay ile vakit kaybettirmeyeceğim;

BİST30 yakın vadeli sözleşmenin aşağıdaki logaritmik eksendeki günlük datalardan oluşan grafiğinde pazartesi yaşanan sert yükseliş net şekilde görülmektedir. Bu yükseliş mavi renkli kısa vadeli hareketli ortalamaların (5-10-21 üssel) 109,500 civarında birbirlerini yukarı yönde kesmelerine neden olduğu gibi işlem hacminde de belirgin bir artış ile bu sert hareketin yaşandığını net şekilde göstermektedir.

“Peki şimdi ne olacak?” sorusunun cevabı; teknik analizin arz-talep dengesi analizinde saklı. Bu analizin bizlere basitleştirilmiş formasyonlarla gelmesi aslında arz-talep yönünün belirlenmesinde piyasa psikolojisini anlamaya ışık tutar.

Aşağıdaki grafikte 108,500 seviyesinden 113,000 (yaklaşık değerleri yazıyorum) sert bir çubuk ile yükselen ve yükselişin olduğu gün çubuğun en üst seviyesine yakın yerden kapanarak hacim desteğini alan grafik bize talebin çok kuvvetli olduğunu ve süreceğini işaret etmektedir. Bu sert hareketin yaşandığı günün ertesinde dün ve bugün hacimsiz ama çok da aşağı gelmeyen yatay bir bantta hareket edilmesi de grafiğin bu son kısmında flama görüntüsünün oluşmasına neden olmaktadır. Bu görünüm teknik analiz formasyonlarından “falama formasyonunu” çağrıştırmaktadır. Yükseliş formasyonu olan bu forasyon yukarı yönlü trendin bir süre durgunlaştığı fakat yine aynı yönde aynı sertlüğe yakın devam edeceğini gösterir.

Bu kapsamda zirve seviye olan 113.000 seviyesinin üzerine çıkılması hareketin 116.000 seviyelerine değin yükselebileceğine işaret etmektedir.

Özetlemek gerekirse; 113.000 seviyesinin üzerinde 116.000’leri işaret eden görünüm teknik olarak ilk bakışta dikkat çekmektedir. Bu dikkat çekici hedefi ortaya çıkaran “flama formasyonu” görüntüsünün çöp olabilmesi ise; 111.000 seviyesinin altında kalınması ile mümkün olacaktır. Bu nedenle 111.000 seviyesinin altı stop-loss olarak kabul edilmek şartı ile yukarı yönde devam etmesi teknik olarak kuvvetle muhtemel olan harekete uyum sağlamak en rasyonel tavır olmalıdır.

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü