2013 yılı Mayıs ayından bu yana Amerika Merkez Bankası Fed’in kararları doğrultusunda küresel likiditenin gelişim ülkelerinden çıkışına bağlı olarak bu ülkelerin para birimler değerinde dalgalanmalar sürüyor.,
Türkiyede bu ülkelerin arasında kurda dalgalanmalar yaşıyor. Peki bu gibi dönemlerde kobiler nasıl davranmalı? İhracat ve üretim kararlarını neye göre almalı? TEB Finansal Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Akil Özçay’ a göre öncelikli olarak yapılması gereken firmaların dövize yatırımdan kaçınması…
Akil Özçay: Şirketlerimizin,kobilerimizin asla döviz piyasasına güvenip hiç bir şekilde spekülatif işlemler yapmamaları lazım.Yani, buralardan Türk Lirası çok değerlenir aşağıya gider diye örneğin 20 milyon dolar 2014 de ihracat geliri bekleyen bir firmamızın çıkıp 21 milyon dolar 30 milyon dolar 40 milyon dolarlık bir bol satış yapmaması lazım.O zaman ne oluyor bu tür satışlar kurum amaçlı olmaktan çıkıp spekülatif amaçlı oluyor.
Gelişen ülkelerde likiditenin azalma eğilimine girmesi büyümeyi de aşağıya çekebilir.Firmalar bu dönemlerde daha az satış yapmak durumunda kalabilirler. Bu kobilerimiz için, üretim yapan, ihracat yapan firmalarımız için aslında planladıkları bütçeledikleri düşündükleri satışları belki de tamamen gerçekleşmemesi demektir. Stokları çok iyi yönetmek zorundalar. Fazla stokla üretim süreçlerini yapamamaları lazım. Belki ihracat siparişlerinin alınmasıyla teslimi arasında geçen süreyi nasıl kısaltabiliri? Nasıl daha çok talebe bağlı, siparişe bağlı bir üretim yapısı gerçekleştirebiliriz diye o süreçleri yeniden gözden geçirmelerinde fayda var. Mutlaka bu dönemde maliyetleri aşağı çekici düzenlemeleri yapmalarında fayda var.
Bu gibi belirsizlik dönemlerinde bankalarla ilişkiler ve nakit dengesi de önemli. Bankalarla ilişkileri kobilerin bu dönemlerde çok önemli. Her zaman kredilerinin hazır olması lazım. Krediye ihtiyaç duyduklarında likiditeye ihtiyaç duyduklarında çok rahatlıkla bankalarını arayıp kredilerini alabilecek durumda olmaları lazım.. Belki de talebin yavaş gitmesi vs gibi durumlarda birazcık firmalarımızın ihtiyatlı olmak adına nakit tutma oranlarını da nakit tercihlerini de bir miktar artırmaları faydalı olabilir.
Kobilerin bu süreci daha kontrollü geçirmeleri için esnek bir yönetim ve üretim anlayışı uygulamaları gerekiyor. Kurların, ekonomik büyümenin, enflasyonun ne yönde gideceğini çok net bilemediğimiz durumlarda çok sık bütçeleri planları revize etmek ve değişen durumlara göre olumlu ve olumsuz yönde bazı gerekli adımları atabilmek önemli. Çok esnek bir yönetim üretim süreci yönetmek gerekir böyle dönemlerde.
Kaynak : TEB Kobi TV