Akla ve bütçenize uygun olduğu sürecee gerçekleştirilemeyecek hiçbir finansal hedef yoktur.
Hayatınızda koyabileceğiniz sıradan hedeflerle, finansal hedefler arasında pek bir fark yoktur. Her iki şekilde de hedefler yapılabilir ve mümkün olmak zorunda. Örneğin, iyi bir üniversiteye gitmek için çok daha fazla ders çalışma ya da gelecek yıl işinizde istenilen pozisyona yükselmek için alınması gereken sertifikalar gibi. Hedefler yapılabilir ve mümkün olduğu sürece her zaman gerçekleştirilebilir.
Hedef koymak zor değildir, gerçekleştirmek zor gibi gelse de inanın bunu yapabilirsiniz. 3 ayın sonunda 5000 lira para biriktirmek, 5 yılın sonunda ev almak, belki de gelecek yıl yeni bir otomobil? Hepsi mümkün.
Finansal hedeflere ulaşmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yayında size 6 tüyo vereceğim. Uygulayın, takip edin ve yapın. Hepsi bu kadar, başarının anahtarı bu.
Hedeflerinizin neresinde durduğunuzu bilin
Finansal hedeflerden bahsediyoruz, öyleyse şimdi finansal hedefler koymadan önce mali açıdan nerede olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Borcunuz var mı, ne kadar borcunuz var, aylık ne kadar gelir elde ediyorsunuz, aylık harcamalarınız neler ve harcamalarınızdan sonra her ay ne kadar paranız kalıyor? Bu soruların cevabını bulmakla başlayın.
Bu adımı daha hızlı geçmek istiyorsanız, hemen bütçe planı yapın. Sanıldığının aksine bütçe planı yapmak oldukça kolaydır, ilgili bağlantıyı takip edin. İşinizi kolaylaştıracak bir bütçe planı formuna ulaşacaksınız.
Akla uygun hedefler koyun
Bütçenizden haberdar olduğunuza göre kısa, orta ve uzun vadede az çok hangi finansal hedefleri gerçekleştirebileceğinizi artık tahmin edebiliyorsunuz. Finansal hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için akla uygunluk her şeyden önemli.
Örneğin, her ay gelirlerinizden 500 lira arta kaldığını düşünün, gelecek yıl bir ev alabilir misiniz? Hayır. Öyleyse giderlerinizi azaltacak bazı gereksiz harcamalara son verebilir ya da gelirlerinizi artırabilecek etkili, işe yarayan ve farklı tasarruf yolları arayabilirsiniz. Bu söylediklerimi gerçekleştirmeniz henüz mümkün değilse hedef sürenizi uzatabilirsiniz. Aylık 500 lira birikimle bir ev almak 1 yılda ulaşılabilir bir hedef olmasa da 120 ayda ulaşabilir bir hedef!
Gerçek olmayan bir hedefin peşinden kimse koşmak istemez. Hedeflerinizi akıl süzgecinden geçirin; zaman, tutar ve ulaşılabilir olup olmadığını mutlaka değerlendirin.
Bütçenizi zekice kullanın
Sene başında para biriktiremiyorum diyen herkesin ortak harcama hatalarından bahsetmiştim. Sıklıkla karşılaşılan; gelir ve gideri umursamadan sadece harcamalara odaklanmak, gereksiz harcamalar yapmak ve borç alıp, borç vermek yapılan en temel bütçe hataları arasında yer alıyor. Elbette bir de bütçenize zehir saçan diğer finansal hatalar var.
Tüm bunları görmezden gelmeyin. İyi ya da kötü bir bütçeniz var. Her bütçe için de mutlaka ulaşabilir hedefler var. Dürüst olun ve bütçenizi gözden geçirin. Sıklıkla yapılan finansal hataları yapmamaya çalışın.
Dışarıda akşam yemeği, eğlence, giyim gibi sürekli ve birikerek bütçenizi zorlayacak harcamaları azaltmaya çalın.
Zorlanıyorsanız, küçük hedeflerle de başlayabilirsiniz
Ev almak gibi bir hedefin gerçekleştirilebilmesi konusunda tereddütleriniz varsa ve uzun vadeler canınızı sıkıyorsa hedeflerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bütçenize uygun olarak örneğin, gelecek 3 ayda 2000 lira birikim yapma hedefi koyabilirsiniz. Sonraki üç ay için aynı hedef, sonra tekrar ve tekrar… 9 ay sonunda banka hesabınızda 8000 lira olacak. Güven verici ve asıl büyük hedef için muhteşem bir başlangıç.
Ayrıca yüksek faizli borçlarınız bulunuyorsa başlangıç için küçük hedefleriniz arasına borçlarınızı kapatmayı dahil etmeniz daha akla uygun olacaktır.
Hedeflerinize daima odaklanın
Gözden kaçırmayın, unutursanız ortada hedef kalmaz. Hedeflerinizi aklınızdan çıkarmayın. Gerekiyorsa küçük notlar alın, gün içinde hedeflerinize ulaşabileceğiniz o muhteşem anı düşünün. Hedeflerinizi güvendiğiniz insanlarla paylaşın, onlara anlatın. Sorumluluklarınızı unutmayın, umutsuzluğa kapıldığınızda pes etmeyin.
Ne kadar zor olabilir ki bir düşünün? Hemde her şey sizin elinizdeyken, mümkün ve de yapılabilirken, unutmayın yapılabilir!
Hedeflerinizi gözden geçirin
Kimi zaman hedefleri gözden geçirmek yapılabilecek en akıllıca hareketlerden biridir. Mesela, gelirleriniz artış gösteriyorsa birikimlerinize daha büyük bir pay ayırmak veya mevcut birikim tutarınız azalıyorsa harcamalarınızı kontrol etmek gibi gözden geçirme denemeleri yapabilirsiniz.
Evlilik, çocuk sahibi olma gibi durumlarda da finansal hedeflerinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.