Aydın Eroğlu – 13.08.2012
ABD ve Avrupa Merkez bankalarının yaratmış olduğu beklentiler nedeniyle başta dış borsalar olmak üzere imkb tutunmaya devam ediyor. Son haftaya bakınca, geçen haftanın tek düşen borsası İmkb olsa da, orta vadeli bakıldığı zaman en çok yükseliş göstermiş borsa İmkb olarak görülüyor. Bu nedenle İmkb için geçen hafta Cuma günü yükselişine rağmen netteki düşüş nedeniyle negatif ayrışma başladı demek için erken olur.
Cuma günü Çin’den gelen veriler gibi bir çok ülkeden gelen temel ekonomik verilere bakınca işlerin çok da iyiye gitmediğini söylemek mümkün. Fakat iki önemli merkez bankasının yarattığı likidite beklentileri nedeniyle olması gerekenden daha iyi borsalar yaşıyoruz.. Bu daha ne kadar sürer göreceğiz. Göreceğiz diyorum, çünkü; eskiden verilere göre tahminlerde bulunulurdu. Oysa şimdi veriler kötü olsa da, merkez bankalarının beklentilerine göre piyasalar şekilleniyor. Bu nedenle, FED ve ECB başkanlarının ne zaman ne diyeceği bilinemeyeceğinden, tahmin yapmak da çok zorlaştı.
Ben bu görüntü nedeniyle, endekslerin tekniklerine bakıp tahminde bulunmayı tercih ediyorum. Cuma günü Dax için 6.875 seviyesine dikkat çekmiştim. Dow için 13.000 ya da 12.975 seviyesi, İmkb için de 63.600 seviyeleri önemli destekler olarak duruyor. Bu seviyeler aşağı kırılırsa, düşüş riskleri derinleşir. Kırılmadığı takdirde kısmi realizeler ile geçiştirilen düşüşler yaşanır. Şuan için teknik olarak kısmi realizelerin gelmesini bekliyorum. Ama bu destekler kırılmadan daha ileri boyutlu bir düşüş beklentim yok.
Gelişmiş batı dünyası için izinlerin en yoğun kullanıldığı ay Ağustos ayıdır. Bu nedenle bu ayın sonuna kadar işlem hacimlerinin çok az olmasını bekliyorum. Bu durumda da, dış piyasalar için çok fazla bir hareket yaşanmayabilir. Ancak İmkb için iki risk yaşanıyor. Biri artan petrol fiyatları, diğeri de Suriye ve PKK gibi siyasi risk gelişmeleri. Dün bir CHP milletvekilimiz PKK tarafından kaçırıldı. Nasıl bir algı yaratacak göreceğiz.
Yaşanan tüm gelişmelere rağmen PKK ve Suriye konusu geçen hafta hariç hala satın alınmadı. Bu iki risk daha da derinleşirse imkb için olumsuzluk yaratabilir. Bunlara bir de petrol fiyatlarının artmasını dahil edersek, bu takdirde özellikle not artışı beklentisi olumsuz etkilenecektir. Sadece petrol fiyatlarının riskini bile bir ara not artışına engel olarak gören ratingçilerin, yine artan petrol fiyatlarının yanında, Suriye ve PKK gelişmelerinin de eklenmiş olması nedeniyle, not artışı beklentilerine yakın bir zamanda olumlu yaklaşmama ihtimalleri yüksek olabilir. Bu beklentinin sürmesi için, petrolün yeniden düşmeye başlaması, diğer iki riskin ise daha ileri boyutlara geçmemesi önemli olacaktır.
Bu arada, gelişmiş ülkelerde büyüme beklentilerinin düştüğü bir ortamda petrolün yükselmesi de ayrı bir ilginç durum. Ben bu yükselişin, önemli bir savaş riski olmadığı takdirde fazla uzun sürmemesini bekliyorum.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Aydın Eroğlu
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com