Aydın Eroğlu – 11.07.2012
Avrupa’lı liderlerin basiretsizliği nedeniyle derinleşen krizden çıkabilmek için FED’den gelebilecek yeni bir para paketinin kurtarıcı olabileceği beklentisi tüm dünya piyasalarında hakim bir düşünce. Bu beklentinin ne denli karşılanacağını bugün açıklanacak FED tutanaklarından anlamaya çalışacağız. Ancak, dün FED yetkililerinden gelen mesajlarda pek de umutlu açıklamalar yoktu. Bir süre daha FED’in harekete geçmediğini görebiliriz. Ama eğer Euro/Dolar paritesindeki düşüş daha da sertleşirse, bu takdirde FED ABD ekonomisine olumsuz yansımasını engellemek için istemese de bazı kararları düşündüğünden erken almak zorunda kalabilir. Ama şimdilik açıklamalardan beklentilere uygun mesajlar çıkmayacağını düşünüyorum!
İspanya Tamam da, Şimdi Sırada İtalya Mı Var?
Dün AB’den İspanya’ya bütçe açığını belirlenen seviyeye çekebilmesi için bir yıl daha süre tanındı. Bu karar dış piyasalarda olumlu bir hava estirdi. Ama İspanyol bankalarının sermayelendirilmesi konusunda uzlaşmazlık olması ve sonrasında FED kaynaklı gelen, şimdilik yeni bir müdahaleye gerek yok tarzındaki mesajlar havayı bozdu. Sonrasında da, İtalya’dan gelen yardım paketlerine başvurulabileceği açıklamaları ortamı daha da germiş durumda. Dow’da sert bir realize yaşandı. Bugün de Avrupa borsalarında realizeleri görmeyi bekliyorum.
AB liderleri havuç özelliği taşıyan kararların ötesine geçemediği takdirde, bu yardım talepleri daha başka ülkelere de sıçrayabilir. Biliyorsunuz ben, şimdiye dek bazı piyasaları düzeltici kararları almalarını bekliyordum. Ancak son liderler zirvesinde alınan kararlar olumlu olsa da, gerçekleşme riski ve vadeleri nedeniyle acaba bunlar olur mu korkularının sürmesine neden oldular. Bugün Almanya’da Kalıcı Kurtarma Fonu’nun oylaması var. Red çıkması yeni bir kriz dalgası yaratabilir. Onay çıkması halinde, liderler zirvesinde alınan ama vadeli kararların uygulanabilirliği konusunda güveni arttırıcı bir etkisi olacaktır.
Türkiye’de Bugün;
Mayıs ayı cari denge rakamları gelecek. Aylık 6, yıllık 62 Milyar Dolar seviyelerinde veriler gelmesi bekleniyor. Olumlu veriler Türkiye’ye olan güveni destekler. Dışarıdan tahvillerimize gelecek paranın artarak sürmesine destek olur. Bu da faizlerin düşmesini ve bu yönde karar almayı düşünüyorsa TCMB’nın elini güçlendirir.
Peki borsa olarak ne bekliyorum?
Sanırım artık bu konudaki düşüncemi bilmeyen kalmamıştır! Çünkü bir çok yazımda öncesinden bu yöndeki düşüncemi tekrarlamıştım.
”Endeks Krıtik Seviyelerini Geçebilecek Mi?” başlıklı yazımdan bir kesiti tekrarlıyorum!
”İşte bu riskler varken 63.600’lerin üstündeki seviyeleri beklemek acaba kısa vadede fazla bir iyimserlik olur mu diye düşünmeden edemiyorum!
Ama diğer taraftan da, tekniğe bakınca, 63.600’lerdeki direncin geçilmesi halinde de, sırası ile; 64.460 – 65.000 – 66.000 diye sıralı yeni hedeflerin olabilirliği yüksek hedefler olduğunu da görüyorum.
Peki o zaman ne yapmak lazım?
Bence, 63.600’ler civarında (100 puan altı-100 puan üstü) en az % 50 pozisyon realizesi yapmak, eğer geçerse kalan kısmı bölerek sıralı üst hedeflerde realizeye devam etmek bir yöntem olabilir. Yok eğer dediğim ilk direnç görülür de realizeler gelmeye başlarsa, bu takdirde (63.500 – 600’ler görülüp de, 63.000 aşağı kırılırsa) kalan kısmı da verip realizeye uymak, daha alt seviyelere indiğinde aynı şekilde parçalı yerine koymayı planlamak bir düşünce olabilir diyorum.”
Aynı yazıdaki devam eden paragrafı da okumak lazım. Çünkü, orada devamındaki genel düşüncem kısmen yer alıyor.
Aydın Eroğlu
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com