Fed’e saatler kala tedirgin bekleyiş
2015 yılında çok konuşulan Fed, 2016 yılında da performansından bir şey kaybetmedi. Aralık 2015 yılında faiz artışına başlayarak piyasaların bir nebze de olsa nefes almasını sağladı. Fed’in 2016 yılının ilk toplantısının karar metni “temkinli güvercin” görünümündeydi. Ocak ayı toplantısında, faiz oranlarında değişikliğe gitmeyen Fed, karar metninde istihdam piyasasına yönelik güvenin sürdüğü belirtildi. Ancak, enflasyonda ise %2’lik hedefin altında olduklarını ve enflasyondaki yükselişe en önemli engelin düşük petrol fiyatları olduğuna da değindi. Hane halkı harcamalarının geçtiğimiz dönemlere göre yükseldiğini ve son dönemde açıklanan konut sektörüne ait verilerden de memnun olduklarının altını çizilmişti. Para politikasındaki duruş, iş gücü piyasasındaki ivmelenmeye ve enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlemesine bağlı olduğuna değinildi.
Fed, bugünkü toplantısında nelere vurgu yapabilir?
Mart ayı Fed toplantıları, biraz daha önemli oluyor. Fed’in Mart ayı toplantısı 2016 yılına ve beklentilere ışık tutabilir. İlk olarak, piyasalar Fed’in bugünkü toplantısında herhangi bir aksiyon beklemiyor. Aynı zamanda, bu toplantıda, Fed ekonomik projeksiyonlarını yayınlayacak ve ardından Fed başkanı Janet Yellen’ın bir konuşması olacak.
ABD ekonomisi, 2015 yılında %2.4 büyüme kaydetti. Aralık ayında yayınlanan ekonomik projeksiyonda 2015 yılı büyüme aralığı %2.0-2.2 aralığında bulunuyordu ve ABD ekonomisi 2015 yılında bu aralığın üzerinde bir büyüme kaydederek oldukça iyi bir performans sergiledi. Aralık projeksiyonunda, 2016 yılı beklentileri %2.0-2.7 aralığında görülüyor. Eğer Fed, 2015 yılındaki performansı ve küresel görünümü dikkate alarak bir revizyona giderse 2016 yılındaki büyüme aralığını yukarı yönde revize edebilir.
İstihdam raporlarının geneline bakıldığında, Fed’in en rahat ve en güven duyduğu veri seti olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de işsizlik, 2015 yılını Fed’in hedeflediği %5.0 seviyesinde tamamladığı görülüyor. Aralık ayındaki projeksiyon raporunda, 2016 yılında bu oran %4.3-%4.9 aralığına aşağı yönde revize edildi. 2016 yılında açıklanan Ocak ve Şubat ayı işsizlik oranlarında ise ülkenin bu hedefe doğru ilerlediğini ve işsizlik oranının %4.9 seviyesine gerilediği dikkat çekiyor. Aynı zamanda, Fed’in yakından takip ettiği saatlik kazançlarda da son dönemde artışın görülmesi, istihdama yönelik beklentileri olumlu yönde etkiliyor.
Enflasyonda %2’lik hedefi olan Fed, hala bu hedeften uzakta seyrediyor. Fed toplantısı öncesinde, bugün Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyonda, çekirdek gruptakilerde bir güçlenme olduğu dikkat çekiyor. Eğer bu güçlenme önümüzdeki aylarda da sürerse bu durum Fed’i memnun edebilir. Fed’in %2’lik hedefe doğru bir kıpırdanma görmek istediği veri, manşet kişisel tüketim harcamaları(PCE) olarak karşımıza çıkıyor. Fed, PCE’de %2’ye doğru bir ivmelenme görürse enflasyon tarafında toparlanıyor algısı piyasalarda oluşabilir. PCE, 2015 yılını %0.7 seviyesinde tamamlarken, 2016 yılına güçlü bir giriş yaparak %1.3 seviyesine yükseliyor. Bu yükselişin sürmesi, hedefe doğru hızla ilerlemesini destekleyebilir. Ancak, enflasyondaki iyileşme henüz Fed’i ikna edecek güçte değil.
Fed başkanı Yellen, 2016 yılı içerisindeki konuşmalarında, faiz artışının ekonomik verilere bağlı olduğunu ve global piyasalardaki endişeleri yakından takip ettiklerini vurgulamıştı. Aynı zamanda, faiz artışına ise kademeli bir şekilde devam edebileceklerini belirtti.
2016 yılı içerisinde, Çin’deki endişelerin devam ediyor olması ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaları da göz önünde bulundurursak, bu toplantıda da Yellen yine küresel görünümü takip etmeye devam edeceklerinin altını çizebilir. Piyasaların beklediği ise faiz artışına yönelik sinyaller olacaktır. Ancak, Yellen bu toplantıda da kartlarını açık oynamayarak, konuşmasını yine ılımlı bir tonla yapmayı tercih edebilir. Faiz artışına yönelik belirsizlikler yine sürebilir diyebiliriz.
Fiyatlamalar açısından, 20:00’da açıklanacak olan faiz oranında herhangi bir aksiyon beklenmiyor. Bu nedenle, faiz kararı açıklandığı zaman fiyatlamalarda sert hareketler beklenmemeli. Asıl, kararın ardından yayınlanacak olan karar metninin tonlaması ve ekonomik projeksiyonlardaki revizeler piyasalar üzerinde hareketlilik yaratmaya başlayabilir. En önemlisi ise 20:30’da konuşma yapması beklenen Yellen olacaktır. Yellen ile beraber piyasalarda volatilite hızlanabilir.