Aydın Eroğlu – 08.04.2014
Seçimler sonrası siyasilerden gelen faiz indirimi taleplerine TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın cevabı bu yönde oldu. Erdem Başçı, dün Kayseri’deki sunumunda faiz indiriminde aceleci davranmanın doğru olmadığına, adım adım indirme planında olduklarına dikkat çekti. Faiz indirimi yapmak için bir ara toplantı düşünmediklerini de ifade etti.
Faizlerde çok hızlı ters yöne karar alıp-vermek ekonomi yönetimleri için ciddi olumsuz etkileri olabilecek kararlardır. Bu nedenle Başçı’nın adım adım faiz indirim kararını doğru buluyorum. İçerideki ve dışarıdaki gelişmelere bakılarak faiz indirim kararları ve indirim oranları belirlenmesi doğru bir düşüncedir. Dünkü yazımda da belirttiğim gibi, eğer ECB (Avrupa Merkez Bankası) likiditeyi artırmak için tahvil alımı gibi finansal bir teşvik kararını uygulamaya kalkarsa, bu takdirde TCMB PPK’nun eli çok daha rahatlar ve faiz indirim oranı böyle bir gelişmeye paralel çok daha yüksek oranlı yapılabilir. Bu yüzden TCMB’nın faiz indirim kararlarında ECB’nin finansal genişlemeci uygulamalarını yakından gözleyeceğini düşünüyorum.
Şubat Sanayi Üretimi Gelecek
Saat 10:00’da Şubat ayı sanayi üretim rakamları açıklanacak. İhracat destekli bir büyümeyi görebiliriz. Avrupa’da Almanya ve İngiltere sonrasında İspanya gibi krizi derin yaşayan ülkelerin talep artışlarının görülmeye başlanması, bizim ihracatımızın artmasına olumlu katkısı olacaktır. Geçtiğimiz ayların yüksek kurlarının da Şubat rakamlarının yüksek çıkmasında etkisi olmuştur görüşündeyim. Bu nedenle Şubat rakamlarının iyi gelmesini bekliyorum.
Enflasyon Yaratmayacak Faiz İndirimi!
Bu başlığı sadece az önce izlediğim tv. yayınındaki bir soruya istinaden bilgi olması açısından yazıyorum.
Faiz indirimi bizim gibi henüz gelişmiş ülkeler grubuna girememiş, üretim artışını başaramamış, arzı talebini aşmamış ülkeler için enflasyon riski taşır. Yoksa görüyorsunuz ki ABD ve Avrupa’da neredeyse sıfırlanmış faizlere rağmen enflasyon artışı görülmüyor. Çünkü hepsi üretim artışını başarmış ülkeler. Bu nedenle düşen faiz nedeniyle artacak talebi fazlası ile karşılayacak bir üretimleri olduğu için, faiz düşürürsek enflasyonumuz artar mı diye korkulmuyor. Eğer biz de faiz-enflasyon sarmalından kurtulmak istiyorsak, üretmeyi ama fason olmayan gerçek ve yüksek katma değerli üretmeyi başarmalıyız. Bunun yolu da yapısal tedbirler ve gerçekçi kur politikasıdır.
BIST 72.900 Direncinde Realize Yaşıyor!
Cuma ve Pazartesi yazdığım beklenti yazılarımda ilk realize gelebilecek direnç seviyesi olarak 72.900 düzeyini özellikle belirtmiştim. Dün 72.864 görüldü. Yurt dışında realizeler yaşandı. Ancak BIST’de banka hisselerinde henüz talep kesilmemiş gözüküyor. Bu nedenle eğer yeni bir banka hamlesi gelirse, 72.900 aşılıp bir üst dirence yönelebiliriz. Benim için sağlıklı olacak olan, önce bir realize düzeltmesi ve sonra yeniden yükselişe geçmektir. Önceki iki yazımın detaylarında üst realize dirençlerini görebilirsiniz.
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com