3 yaşın altındaki bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek memur, 8 hafta doğum izni ve 24 aya kadar ücretsiz izin alabilecek. Evlat edinen çiftlerin her ikisi de memur ise bu izni kullanabilecek.
Memur ve işçilerin doğum izinleriyle ilgili düzenleme ocak ayında Meclis’ten geçmişti ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemenin ayrıntılarını içeren tebliği Resmi gazete’de yeni yayımladı. Bu tebliğde analık ve süt izninin kullanılmasına ilişkin hükümler ile evlat edinme halinde verilecek izinler ayrıntılı şekilde ele alandı.
DOĞUM YAPAN MEMURA YARIM GÜN ÇALIŞMA
Tebliğde yer alan bilgilere göre, doğum yapan bir memur ya da işçi 8 hafta analık izini kullanacak. Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. Memurların, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. Kadın işçinin doğum sonrası veya evlat edinmede yarım çalışma ücretinden yararlanabilmesi için işçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekecek.
ANAYA-BABAYA ÜCRETSİZ İZİN
Doğum yapan memura verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 2 yıl ücretsiz izin kullanabilecek. Eşi doğum yapan erkek memur da aynı şekilde 24 ay izin kullanıp memuriyete dönebilecek.
EVLAT EDİNEN MEMURA DA DOĞUM İZNİ
3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eşlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek. Bu iznin başlangıç tarihi çocuğun teslim edildiği tarih olacak. Her iki eşin de memur olması ve üç yaşını doldurmamış bir çocuğun birlikte evlat edinilmesi halinde bu izin hakkından her iki eş de yararlanacak. Evlat edinilen çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz haftalık süre içinde Devlet memurluğuna ataması yapılan kişiye, göreve başlaması kaydıyla sekiz haftalık izin süresinin kalan kısmı kadar izin kullandırılacak. Evlat edinen memur da doğum yapan memur gibi yarım gün izin yapabilecek.