Evden daha verimli çalışmak için 5 efektif ipucu
Evden çalışmak, pandemi sürecinde hayatımıza hızla giren bir yenilik oldu. Evden çalışmaya yatkın veya elverişli mesleklerin haricinde birçok iş kolu da mücbir sebeplerden dolayı evden çalışma yöntemini kullanmaya başladı. Evden çalışma tecrübesi olmayanlar, neyi nasıl yapacaklarını hızla değerlendirmeye ve bir yol bulmaya çalıştı. Nihayetinde ülkemizde mart ayında yaygınlaşan evden çalışma yöntemi devam ediyor.
Ofiste çalışmak kadar kolay olmayan evden çalışmanın zorluklarını nasıl aşabiliriz? Bilgisayar başında saatlerce oturup aynı zamanda da evde olmanın rehaveti arasında kalmamak için neler yapmalıyız?
İlk duyulduğunda kulağa hoş gelen evden çalışma şekli, zamanla yerini farklı düşüncelere bırakabiliyor. Çünkü ofis ortamında tamamen iş odaklı bir çalışma yürütülürken, evde bu şartlar tam oluşmadığından aksaklıklar yaşanabiliyor. Çalışan açısından motivasyonun daha fazla arttığı söylense de işe adaptasyon zamanla düşebilir. Motivasyonunuzu daima yüksek tutmak için sizlere bazı önerilerimiz var.
1. Evinizi ofis gibi kullanmaya çalışın
Evden çalışmayı verimli hale getirecek önerilerimizin başında çalışma ortamının düzenlenmesi geliyor. Ofisteki masanızda veya çalışma alanınızda bulunan malzemeleri evinize taşıyın. Bilgisayarınız içinde yüklü programlar veya dokümanlar hayati öneme sahiptir. Eğer çalışma alanınızla ilgili arşiviniz, kayıtlı dosyalarınız veya kısa yollarınız iş yerindeki bilgisayarınızdaysa onlara ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Evinizde kendinize bir çalışma odası veya alanı kurun. İş yaptığınız saatlerde sizi bundan alıkoyacak her şeyden izole olmaya çalışın. Evinizin bir odasını ofisteki çalışma alanınız gibi tasarlayın ve bu şekilde kullanın. Mola saatleriniz dışında bu alanda olacağınızı ve işlerinizle ilgileneceğinizi evde bulunan aile fertlerine anlatın. Eğer çocuklarınız bunu anlayamayacak kadar küçükse, onlarla bu süre içinde ilgilenmesi için yardımcı bulundurun.
Evinizdeki ofisiniz hazırsa işe adaptasyonunuz da yüksek olacaktır. Etrafta dikkatinizi dağıtacak ne kadar nesne varsa hepsini ortadan kaldırmalısınız.
2. Günü planlayın
Sabah işe başlama saatiniz, molalarınız, yemek saatiniz ve işi bitirme saatlerinizi planlayın. ‘Nasıl olsa evdeyim, uyandığım zaman işe başlarım’ mantığı ile asla hareket etmeyin. Bu sizin işe başlama ve çalışma saatlerinizde sürekli oynamalara neden olacaktır. Düzenli olmayan çalışma saatleri de hem verimsiz hem de oldukça yorucu olur. Evden çalışmak iş yerindeki gibi ev ile irtibatın koptuğu bir ortam olmadığı için evde yapılacak işlerle de karşılaşabilirsiniz. Bunları da bu planlamaya dahil edebilirsiniz. Gün boyu hiç masadan kalkmadan çalışmak neredeyse imkânsızdır. Evde olduğunuz için de masadan kalktığınızda ev içinde neler yapabileceğinizi düşünün. Ancak bu yapılabilecek olan şeylerin sizi işten koparmasına izin vermeyin.
Planlamada size yardımcı olabilecek uygulamaları kullanmaktan çekinmeyin. İşinize ilişkin görevlerin bir listesini hazırlamak, gerçekten size yardımcı olabilir. İster gerçek bir defter ajandadan ister çevrimiçi bir uygulamadan faydalanabilirsiniz.
Planlı yapılacak her işin iyi bir zaman tasarrufu olacağını aklınızdan çıkarmayın.
3. Mola verin, egzersizler yapın
Çalışmak kadar dinlenmek de önemlidir. Çalışma saatleri içinde verilecek kısa molalar sizi yeniden işe bağlar ve adaptasyonu güçlendirir. Evden çalışma düzeninde de saatlerce masa başında çalıştıktan sonra kısa molalar vermek gerekir. Örneğin çayınızı veya kahvenizi işinizi yaparken masanızda değil, masadan ayrılarak evin salonunda içebilirsiniz. Veya balkona çıkarak temiz bir nefes alıp, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Bu kısa mola geride kalan saatlerin verdiği yorgunluğu kısmen de olsa azaltacaktır.
Molalarda yapılacak bir diğer faydalı iş de egzersizler olabilir. Hatta egzersiz yapmak için ayrıca mola verebilirsiniz. Sürekli oturmaktan kaynaklı yorgunluk, bilgisayar kullanmaktan dolayı el ve kolların hareketsizliğini egzersizlerle gidermeye çalışın. Hareket etmek insanı gerçekten kendine getirir. Küçük el kol hareketleri, bel ve boyun çevirme egzersizleri yapabilirsiniz.
Aşağıdaki basit egzersiz hareketlerini evde kolayca uygulayabilirsiniz:
• Boyun esnetme
• Yukarı doğru esneme
• Omuz silkme egzersizi
• Göğüs açma egzersizi
• Dize sarılma egzersizi
• Şınav veya mekik çekmek
• El bileği egzersizleri
Bu küçük egzersiz hareketleri için 10 veya 15 dakikalık kısa bir zaman ayırmak yeterli olacaktır.
4. İletişim
Eğer bir takım çalışması ile çalışıyorsanız ve evden çalışma düzeninde iseniz işiniz biraz zorlaşacaktır. Çünkü ofiste çalışırken sürekli yakınınızda olan çalışma arkadaşlarınız artık kendi evlerindeler ve ofisteki gibi sizi her an duyacak kadar yakın değiller. Bu artık dijital yollarla aşılabilecek bir konu haline geldi. Kendisine not iletmeniz gereken arkadaşınıza e-mail gönderdiniz ama hemen cevap almanız gerekiyor. O anda ekip arkadaşlarınızdan biri mola mı verdi? Gönderdiğiniz maili gördü mü bilemiyorsunuz. Çalışma arkadaşlarınız sizi duyacak kadar yakın olmadığı için, anlık olarak iletişim kurabileceğiniz yeni kanallar belirlemeli ve aradaki iletişimi sağlamlaştırmalısınız.
Görüntülü toplantı programları veya yazılı mesaj kanalları ile daha aktif bir iletişim kanalı oluşturabilirsiniz.
5. Beslenme, yeme-içme
Ofisteki çalışma düzeninde yemek saatleri belirli bir düzende iken evden çalışma düzeninde farklılık gösterebilir. Sürekli evde olduğunuz için her an yiyecek ve içecekler elinizin altındadır. Ancak bu durum bir dezavantaja dönüşebilir. Sürekli olarak bir şeyler atıştırmak bedeninizi yorar. Hareketsizlik de bu yorgunluğu artırır. Bu yüzden yeme-içme ve atıştırmaları mümkün olduğu kadar kontrol altında tutmaya çalışın.
Besleyici, duyurucu, hazmı kolay ve hafif yiyecekleri tercih edin. Ara öğün olarak da ceviz, badem, fındık gibi kuruyemiş gibi hem sağlıklı hem de enerji bakımından sizi destekleyici besinler tüketin. Taze mevsim meyveleri de ara öğünlerin sağlıklı aperatifleri olarak tüketilebilir. Vücudumuz için suyun önemi zaten biliyoruz; öyleyse gün içerisinde su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Çalışma masanızda bir sürahi ve bardak bulundurmayı da ihmal etmeyin.
Cips, bisküvi gibi ambalajlı ve katkı maddeli ürünleri böyle durağan zamanlarda tüketmekten kaçınmak sağlığınız açısından önemlidir.
Evde çalışma veriminizi artıracak küçük alternatifler
Koronavirüs süreci devam ettiği sürece veya daha sonrasında başka sebepler söz konusu olup da evden çalışmak gerektiğinde yapılabilecekleri bu şekilde sıralamak mümkün. Bu 5 madde öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekenler olup elbette başlı başına yeterli değildir. Bunun yanında çalışmayı kolaylaştıracak birçok şey de sayılabilir:
• Temiz hava almanın insan üzerindeki yenileyici etkisi göz ardı edilemez. Eviniz bir site içerisindeyse 10 dakika mola vererek açık havaya çıkmak ve derin nefes egzersizi de başlı başına bir yenilenme ve enerji depolama terapisi gibi olacaktır.
• Kısa bir yürüyüş iş stresinden uzaklaşıp dinlenmenize, konsantrasyonunuzu yeniden kazanmanıza katkı sağlayacaktır.
• Müzik dinlemek için kısa bir süre bir koltuğa oturup ayaklarınızı uzatabilir, gözlerinizi kapatabilir ve kendinizi müziğin ritmine bırakabilirsiniz.
• Kısa videolar ve eğlenceli oyun aktiviteleri de bu molalarda yapılabilecekler arasında değerlendirilebilir.
• İş yerinizdeyken aralarda arkadaşlarınızla yaptığınız sohbetleri gündem dışı konuşmaları evde de aile fertleriyle yapabilirsiniz. Eğer evde çocuklar varsa onlarla ilgilenebilir, derslerini kontrol edebilirsiniz. Anneniz veya babanız yanınızdaysa günün koşuşturması arasında onlarla kısa bir sohbet edebilirsiniz.
Bütün bu aktiviteler kişiden kişiye değiştirilerek yelpaze daha da genişletilebilir. Asıl önemli olan işten uzaklaşma ve adaptasyonu bozma haline dönüşmemesine dikkat etmektir. Molalarınızı işin akışı arasında belirli bir zaman diliminde yapmak faydalı olacaktır. Verimli hale getirilmiş bu küçük aktiviteler size önemli bir motivasyon sağlayacaktır.
Tek kişilik veya ekip olarak eOfis ofis ve çalışma alanları hakkında eofis.com.tr üzerinden bilgi alın.