Buna göre de, 2019 şubat- haziran dönemi hareketlerindeki düzensiz açısal kırılımlar 2020 şubat – Haziran dönemini olumsuz etkileyerek yeni dipleri beklemeye sebep olacaktır. Varlık sınıfları hareketlerine bakışımızın sonucu olarak şubat başındaki yazımızı bu uyarıyla bitirmiştik.
Kazançların dağılım şekli geleceğin belirleyicisi olmaktadır. Bu şekillerin, gelecekteki fırsatları keşfetmeye yaraması için de göstergeler kullanmaktayız. Doğrudan kazanç mekanizması veya koruma mekanizması olarak düşünülebilecek bu şekiller, şablonlar sonucu durum değerlendirmesi yapmak daha kolay olacaktır. Bir başka deyişle, bir üst vitese geçecek veya alt tempoda hareket edecek ilişkileri yakalamaya çalışıyoruz. Benzer ifadeleri devam ettirmek mümkündür.
Yılların kazancı geri veriliyor
Aylık bazdaki hareketlere baktığımızda: 2008 emlak krizinin milat olduğundan bahsedebiliriz. Basit bakışla: 48 aylık ve 6 aylık ortalamalar arası açılan fark makası sonucunda dengeleyici gelişmelere ihtiyaç vardı. Bunu da sağlayan sebep başka da olabilirdi ama beklenmeliydi. Yaklaşık 25 ay sürerek açılan makasın getirdiği sürekli artışın bir düzeltmesi gerekliydi. Yani makas kesintisiz şekilde açılmıştı ve “olağandışı” hareket olarak da görülebilirdi. Anormallikler veya sıra dışı davranışlar her zaman ilgi çekmiştir.
Hatta sıradışı davranışlar üzerine de metod geliştirmek mümkündür. Metodun modele dönüşmesi ve uygulama içermesi de beklenmelidir. Tempo gelişmeleri üzerine kurduğumuz model sonucu olarak, değişimlerin yönünü önemsiyoruz. Modelin en önemli parametrelerindendir.
Performansı dağılımı
Emlak krizi (2008) sonucu performansların yeniden dağıldığını görmüş olduk. Bir bakıma düzeltmeyi gerektiren ve geçmiş pozitif performanslarının dengelenmesi gerekiyordu. Altı aylık ve 48 aylık arası makasın kapanması nasıl gerçekleşecekti ? Performans dağılımının genişlemesiyle birlikte yeni şekiller, geri çekilmeler nasıl oluşabilirdi ?
Bunu da görmüş olduk: 6 aylık ve 48 aylık ortalamaların açılan makası geometrik anlamda kuvvetli görüntü yarattı. Bunun sonucu olarak da geri çekilmeler yavaş tempoda gelişti. Bu da demektir ki düşüşlerde ortalamalar arası makas zig zag hareketi göstermeye başladı.
Son 5 yıl: yaşa ya da öl
Tam anlamıyla yaşadığımız dram budur. Avrupa’nın bunu aşması ciddi zaman alacaktır. Pariteyi düşüşte görmek için model beklentisi yüksektir.
Performans gerektiren varlık sınıflarında ticari işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için faydalı vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/
Reel ekonomide yavaşlama ve dalgalanma döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üretip büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html