Euro, kararsızlık kıskacında

AB liderlerinin zirvede ortak bir anlaşma sağlayamaması, euroyu, dolar karşısında 1 haftanın en düşüğüne yaklaştırdı.

Brüksel’deki Avrupa Birliği Zirvesi’nin ilk gününde liderlerin ortak bir anlaşmaya varamaması, bölgedeki borç krizine yönelik hızlı bir çözüm beklentisini ortadan kaldırmasıyla euro, dolar karşısında 1 haftanın en düşüğünün yalnızca yüzde 0.3 uzağında seyretti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İngiltere Başbakanı David Cameron’un AB anlaşmalarındaki değişiklikler için kabul edilemez taleplerde bulunduğuu söylemesiyle euro, yen ve dolar karşısında değer kaybetti. Asya borsalarındaki düşüşün yüksek getirili varlık talebini düşürmesiyle yen, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları karşısında yükseldi.

Borç krizinin çözümünden çok uzakta durulduğunu ve hayal kırıklığı riskinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Singapur’daki TD Securities’in araştırma müdürü Annette Beacher, tüm bunların para birimlerini baskıladığını, euro ve Avustralya dolarının da oldukça düşük olduğunu söyledi.

Euro, dolar karşısında 1.3341’den 1.3334’e geriledi ve 2 Aralık’tan bu yana toplamda yüzde 0.4 değer kaybetti. Dün 1.3289 dolar seviyelerine kadar gerileyen euro, 30 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Euro, yen karşısında da 103.57’den 103.47’ye düştü ve bu hafta toplamda yüzde 0.9 zayıfladı. Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 kazançla 77.60 seviyesine çıktı.

Avustralya doları, yen karşısında yüzde 0.5 düşüşle 78.53 seviyesine, Yeni Zelanda doları da Japon yeni karşısında yüzde 0.6 kayıpla 59.66 yene geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 2 düşüşle, 2. gününü de ekside tamamladı.

Sarkozy, Brüksel’deki AB görüşmelerinin “aşırı zor” olduğunu ve İngiltere’nin AB anlaşmalarında güçlük çıkardığını söyledi. Liderler, 200 milyar euronun Uluslararası Para Fonu IMF’ye kanalize edilmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın bütçe açığı kurallarının sıkılaştırılması konularında anlaşma sağladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin ortaya atmış olduğu, 500 milyar euroluk kalıcı kurtarma fonunun hızlı bir şekilde başlatılması ve ilerideki borç sıkıntılarının önlenmesi için “yeni mali sözleşme”  önerisi, liderler tarafından da değerlendirmeye alındı.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir