Euro faiz beklentisiyle önceki kayıplarını geri aldı

Euro dolar karşısında, Yunanistan’ın borç krizinin Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek hafta faiz artırımına gitmesini önlemeyeceği spekülasyonlarına bağlı olarak, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve iki çeyrek dönem üst üste yükseliş göstermeye yönlendi.

Euroya yönelik talep, Yunanistan parlamentosunun, daha fazla yardım alabilmek için yapacağı kemer sıkma paketi oylaması öncesi, Yunan halkının sokaklara yansıyan yoğun protestolarından dolayı sınırlı kalıyor. Dolar yen karşısında, dün ABD Hazine tahvillerinin faizlerindeki sıçramanın ABD varlıklarına yönelik talebi artırması sonrası, son üç haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Avustralya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia’nın Sydney ofisinden döviz stratejisti Joseph Capurso, “Euro bu noktada, biraz daha yukarı potansiyele sahip” dedi ve “Yunanistan konusunda çok şey işitiyoruz, ancak asıl önemli olan, Avrupa ekonomisinin, Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yüksltmesine yetecek kadar güçlü olduğu” yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, dünkü New York seviyesi olan 1.4371 dolardan, bugün Tokyo saati ile 14:00’de 1.4372 dolar seviyesine geldi. Parite dün 1.4397 dolar seviyesine kadar çıkarak 22 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Euro bu ay dolar karşısında yüzde 0.2 düşerken, içinde bulunduğumuz çeyrek dönemde yüzde 1.5 yükseldi.

Avrupa ortak para birimi yen karşısında, dün 116.67 ile 14 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, bugün 116.58’den 116.50 seviyesine geldi. Dolar yen karşısında 81.12 seviyesinden 81.07 seviyesine gevşedi. Bu parite dün 81.27 seviyesini görerek 2 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi dün yüzde 3.05’e ulaştı ve 15 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu kağıdın faizi bugün yüzde 3.02 seviyesi cıvarında seyrediyor.

Kaynak: http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/907933-euro-faiz-beklentisiyle-onceki-kayiplarini-geri-aldi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir