Orta Doğu’daki olaylar başlamadan önce parite Eur lehine tepki çabası gösteriyordu. Bu çabayı Temmuz ayından gelen düşüşü sonlandırmak şeklinde yorumlayabiliriz. Jeopolitik tansiyon artınca Usd tekrar güçlenmeye başladı. Fiyatlamada ekonomik ve jeopolitik unsurlar söz konusu. Ekonomi tarafında makro veriler, merkez bankaları ve ABD şirket bilançoları yer alıyor. Bu unsurlarda 7 Ekim sonrası majör bir değişim olmadı. Ancak petrol fiyatlarındaki artış enflasyon tehdidi yaratıyor. Ana konu ise çatışmanın bölgesel yayılım göstermesi. Bu ise başlı başına bir konu ve bir eşik. Eşiğin aşılmadığı durumda Usd talebi biraz daha güçlü kalmaya devam edebilir. Zaman ilerledikçe güç kaybedebilir. Eşiğin aşılma tahdidi hala sıcak.
Ekonomi tarafında ise bu hafta ECB faiz kararını açıklayacak. Faiz artışı yapması beklenmiyor. Hafta ise FED faiz kararını açıklayacak. Beklenen sonuç ECB ile aynı. Jeopolitik müsaade ettiği oranda ekonomik konulara odaklanabilir piyasalar. Tansiyon azalırsa risk iştahının artmasını ve Usd talebinin düşmesi beklediğimiz fiyatlama davranışı.
Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negAtif seyir bekliyoruz.
Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten