Eur/Usd
Çarşamba akşamı FED toplantısı sonuçları açıklandı. ABD merkez bankası FED, büyüme tahminini aşağı, enflasyon tahminini yukarı revize etti. Trump’ın uygulamaya koyduğu korumacı politikaların ABD büyümesi üzerinde olumsuz baskı beklentisi, FED üyeleri tarafından da resmedilmiş oldu. FED-Powell’ın işaret ettiği Trump belirsizliğine dönersek Nisan ayı başında yeni bir gümrük tarife dalgası gelecek. Hangi ülkeyi, hangi ürünü kapsadığı bilgisi bulunmuyor. Bu noktada uygulanacak olan tarifelerin dereceleri önemli olacak. Avrupa tarafında, ECB Başkanı Christine Lagarde, ABD’nin AB’den ithalata yüzde 25 gümrük tarifesi uygulaması halinde bunun Euro Bölgesi ekonomisini olumsuz etkileyeceğini, AB’nin misillemede bulunması halinde büyümeye negatif etkininin artacağını söylemesi son dönemde Eur lehine olan fiyatlamalarda kar satışı görülmesine neden oldu. Tarifelerle ilgili belirsizlik devam ediyor ve karar açıklandığında nasıl bir etki oluşturacağı bilinmiyor. O yüzden sürpriz etkisi olabilir.
Avrupa’nın küresel jeopolitik değişimlere uyum sağlaması ve savunmada bağımsızlığını artırması açısından savunma paketi teşviki ana konu olmaya devam ediyor. Paket savunma yatırımlarını artırmasını teşvik ederken, aynı zamanda Avrupa savunma sanayisini güçlendirmeyi hedefliyor. Yatırım canlanmasının daralan Avrupa ekonomisine olumlu katkı vermesi bekleniyor. Dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) piyasa beklentileri
doğrultusunda politika faizini yüzde 4,50 seviyesinde tuttu. Dolar Endeksi için ana destek noktası teknik resimde 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 103 seviyesinin aşağı yönlü kırılması Eur lehine fiyatlamanın devam etmesini sağlayabilir. Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç; 1,084 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay-sınırlı negatif seyir izleyebilir.
Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten