Eur/Usd
Avrupa merkez bankası ECB geçtiğimiz hafta politika faizini 25 baz puan indirdi. Diğer iki referans faizde ise teknik ayarlama adı altında daha yüksek indirimine gitti. Sonuç parite fiyatlamalarına yansıdığı için etkisi nispeten az oldu. Faiz kararı sırası ABD merkez bankasında. Tek fark piyasada oluşan faiz indirim beklentisinde kararsızlık. Faiz indirim derecesinde oluşan belirsizlik, fiyatlama dinamiklerini de etkiliyor. 50 baz faiz indirimi beklentileri kuvvetlendikçe paritede yukarı istek artıyor, dolar talebi azalıyor. Bugün gelecek olan Perakende Satışlar verisi de FED beklentileri üzerinde etkili olabilir. Tüketicinin gücünü yansıtması açısından veri hareketlilik yaratabilir. Kötü veri resesyon endişelerini artırabilir. Çarşamba günü sonlanacak FOMC toplantısında sunulacak projeksiyonlar ve yönlendirmeler ise parite hareketlerinde önemli olacak. Yılın ikinci yarısında ECB 2, İngiltere Merkez Bankası 1, Kanada Merkez Bankası 2 adet faiz indirimi yaptı. FED diğer merkez bankalarına göre geride kaldı. Paritede mevcut fiyatlama dinamiğinde etkisi olduğunu düşünüyoruz. Diğer bir husus ise eğer FED 50 baz puan indirimi yaparsa bunun arka planının sorgulanacak olması. Acaba resesyon riski mi gördü diye endişe-merak oluşabilir.
Kısaca eğer karar öncesi konsensüs oluşmaz ise oynaklık artabilir ve 50 baz puan indirim resesyon fiyatlamasını tetikleyebilir. Hareketli bir haftaya başladığımızı düşünüyoruz. Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Bu sabah 1,112 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,101 seviyeleri gün içi destek; 1,115 ve 1,119 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten