EURUSD’de Geri Çekilme
EURUSD paritesi geçtiğimiz günün erken saatlerinde 1.103 seviyesi ile zirve noktasına ulaşmıştı. Parite Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklentiler dahilinde aldığı 50 baz puan artırım kararı sonrasında parite 1.088 seviyesine kadar geri çekildi. ECB, geçtiğimiz gün üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Banka, refinansman faizini yüzde 3’e, mevduat faizini yüzde 2,5’e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,25’e yükseltti. Yüksek ikinci faiz artırımı kararıyla Euro Bölgesi’nde geçen ay yüzde 8,5 olan enflasyonun daha da artmasına tepki veren ECB, daha fazla faiz artışının da masada olduğuna işaret etti. Lagarde yaptığı açıklamada “Dezenflasyonist sürecin başlamadığına işaret ederek, manşet enflasyon düşse bile fiyat baskısının son derece yüksek olmaya devam ettiğini vurguladı.
Mart ayında ikinci bir 50 baz puanlık faiz artışının olacağını belirten Lagarde faiz oranlarında zirve seviyelerin henüz görülmediğini belirterek, enflasyonda %2 seviyesine ulaşmak istediklerini ifade etti. Bu açıklamalara karşın Mart ayının işaret edilmesi piyasalarda, Euro bölgesinde Mart ayında faiz seviyesinin zirveye ulaşacağı olarak algılandı ve paritede geri çekilme yaşandı. Gün içerisinde, ABD ve Euro bölgesinden önemli veriler takip edilecek. Euro bölgesinde Hizmetler ve Bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD tarafında ise Tarım Dışı İstihdam, Saatlik Kazançlar ve Hizmet PMI verileri takip edilecek. Tarım Dışı İstihdam verisinin 175 bin olması bekleniyor.
Teknik Analiz: Analiz yazılırken parite 1.0895 seviyesinde bulunuyor. Parite 1.10 seviyesinde kalıcı olamadı ve 1.089 seviyesine kadar geri çekildi. Paritenin 1.0877 seviyesinin üzerinde seyretmesi olası yukarı yönlü adımlar için önemli görünüyor. Aşağı yönlü hareketlerde 1.080 seviyesinin kritik bir destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise sırasıyla 1.093-1.095 seviyeleri takip edilebilir.
Destekler: 1.087/1.083/1.080
Dirençler: 1.093/1.095/1.10
Kaynak: İntegral Yatırım Forex ve VİOP Bülteni