Cumhuriyet tarihinin en büyük “borç kolaylığı”nı içeren Torba Yasa, önceki gece TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek yasadan son anda sendikaların tepkisini çeken esnek çalışmayı içeren maddeler çıkarıldı.
VATANDAŞIN kamuya olan vergi, prim borçları ile üniversiteden atılan öğrenciler için Cumhuriyet tarihinin en geniş affını getiren Torba Yasa, 2.5 aylık tartışmalı bir sürecin ardından TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı onaylamasının ardından vatandaşların tüm vergi ve prim borçları 2 ay içinde yeniden yapılandırılacak. Sendikaların karşı çıktığı esnek çalışma modelleri, kamuda deneme sürelerinin uzatılması gibi maddeler, seçim kaygısıyla yasadan çıkarıldı. Yatırımcılara, işverenlere ve memurlara yeni haklar getirildi.
Davadan vazgeçmek şart
31 Aralık 2010’a kadar ödenmeyen vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılacak. Yasa, ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeline ilişkin alacaklarını kapsıyor. Bu borçların ana parası, TEFE/ÜFE oranlarıyla yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekiyor.
Kredi kartıyla ödeme
Sigara cezaları hariç olmak üzere, tebliğ edilmemiş 120 liranın altında cezalar tahsil edilmeyecek. 12 liranın altındaki geçiş ücretleri tebliğ edilmeyecek. 100 lirayı aşmayan vergiler ile 50 lirayı aşmayan prim ve gümrük borçları tahsil edilmeyecek. İlk taksit, yasanın yayım tarihini izleyen 3’üncü aydan, SGK borçlarının ilk taksidi ise 4’üncü aydan başlayacak. Ödemeler, ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte olacak. Hem vergi hem de prim borcu olanlar, bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. Kredi kartıyla ödeme yapılabilecek. İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, borçlarını 2’şer aylık dönemler halinde 36 taksitte, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve spor kulüpleri ise 42 taksitte ödeyebilecek. Yasayla 2015 sonuna kadar ilk defa işe alınacak her sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği de getiriliyor.
Erbakan’a ‘Torba’dan piyango çıktı
MECLİS Genel Kurulu’nda önceki gece yapılan son dakika değişikliğiyle kapatılan partilerin sorumlularının kamuya borçları da yapılandırma kapsamına alındı. SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın, kapatılan Refah Partisi’nin davası nedeniyle Hazine’ye olan 12.5 milyon liralık borcu 1 milyon liraya indirildi. Erbakan ve diğer parti yöneticileri bu borcu 18 taksitte ödeyebilecek.
Babalar da 24 ay doğum izni yapacak
KANSER, verem ve akıl hastalığı gibi uzun tedaviye ihtiyaç duyan memurlara 18 aya kadar izin verilecek. Kadın memurlara, hamileliğin 24’üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti verilmeyecek. Özürlü memurlar isteği dışında gece çalıştırılmayacak. Eşi doğum yapan memura da doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek. 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memurlar da 24 ay aylıksız izin alabilecek. Erken doğum yapan kadın işçi doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında kullanabilecek. 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek.
Kaynak: Hürriyet