EREGL, SISE, TUPRS: Fed Faiz Kısarsa

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını kıstığını düşünen yatırımcılar, Çin’deki olaylara dikkat etmiyor veya gözden kaçırıyor. Bir nevi dünyadaki finans beklenti odağı yön şaşırdı.

Petrol ve diğer önemli emtia fiyatlarındaki sıçrama, muhtemelen daha yeni başlayan bir Çin ticaretinin yeniden açılacağına işaret ediyor.  Geçen ay, Xi Jinping’in ekonomisi aniden “sıfır Kovid”den %100 toleransa kaydı ve küresel ekonomik gidişatı çığır açan şekillerde değiştirdi.

En önemlisi de enflasyon dinamikleri.  The Economist Intelligence Unit’in görünümü, “2023’te ABD ve avro bölgesindeki durgunluğun başka yerlerde, özellikle Çin’de daha güçlü büyümeyle dengeleneceğini” öne sürüyor.

Hem ABD’de hem de avro bölgesinde manşet enflasyonda potansiyel ikinci bir artış suni bölgesel krizler ve savaşlarla küresel emtia fiyatlarında başka bir sıçrama oluşturabilir.

Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın daha sıkı para politikasının “varlık fiyatlarında daha ciddi bir düşüşe ve tüketici harcamalarında bir çöküşe yol açarak derin bir küresel durgunluğa yol açacağını” söylüyor.  Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki diğer merkez bankaları, genel olarak büyümeye ağırlık vererek ve borç baskılarını artırarak aynı şeyi yapmak zorunda kalabilir.

Tüm bunlar, Fed faiz artırımlarının sona ermesini bekleyen yatırımcıların kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacağı anlamına geliyor. Aynı şey, ECB’nin yakında kendi sıkılaştırma döngüsüne son verebileceğini savunanlar için de geçerli olabilir.

TSLA grafiği, 179$ grafiğinde +%12 ile devam etmektedir.

Grafik TradingView’den

TUPRS 634 TL ve yüzde 3 yükseliş le süpertrendden destek bularak haftayı kapattı. Doğalgaz aramaları ve çıkarma haberleri ile Balkanlar ile anlaşma ve pazarlıklar TUPRS’a olumlu yansımaktadır.

Destek olarak 600 ve direnç olarak 800TL’ler konuşulmaktadır fakat seçim nedeniyle risk yüksek olabilir.

Grafik TradingView’den

EREGL 39.10 TL ile yüzde 0.20 ile kapanış gösterdi ve 40TL olan psikolojik direnç altında kapattı.

37 TL desteği ve geç gelebilecek 48TL direnci tartışılmaktadır. Üçgenin altında gölgeli bir kapanış oldu.

Grafik TradingView’den

SISE 41.84 TL fiyatıyla olumlu bir çizgi yakalayarak yüzde 1 yükseliş gösterdi.

Bu hafta 44 TL aşılmazsa momentum sönme gösterebilir ve 35 – 33 TL aralığına çekilebilir. Ancak uzmanlar uzun vadede bu büyük şirketlerin evladiyelik olduğunu belirtmektedir.

Sonuç olarak, daha güçlü bir Çin, inatla şahin bir Fed duruşunu artırıyor. Çin emtia fiyatlarını geçen yılın baharındaki seviyelerine yaklaştıracak kadar talebi artırırsa, enflasyonda gördüğümüz ilerlemeyi çok daha hafif bir konuma getirir. Çin’in Covid dönemini aşması, küresel büyüme ve pazarlar için elbette olumlu. Birçok milyarderin sermayesini artırması ve yatırımı devletten daha iyi bir şekilde artırmasının doğrudan refah ile sonuçlanacağını belirtenler de var. Sosyal eşitsizliğe, düşük ücrete ve şirketokrasiye yol açacağını savunanlar da var. Çin kendi içinde güçlü CEO ve milyarder istemiyor. Çin’in kapitalizmi ile ABD’nin kapitalizminin ayrıştığını ve zıt kutuplarda Fed’in yol izleyeceğini düşünebiliriz.

Okan Özdemir