EREGL borsa döngüsünde nerede kalıyor: reel gücü artar mı?
Aralık 2022 yazımızda vadesi gelen hamlelerin sonuçlarından bahsetmiştik. Aralık ayı içinde 39.24 – 44.06 bandında hareket ederken kapanışı 41.26 seviyesinde yaptı. Ocak 2023 zirvesi halen yılın zirvesidir:53.55. Nisan 34.36 ile yılın dibi görüldü ve beklentiler araştırma raporlarına yansıyor ama model farklılığı değerlemelerin de ciddi sapma göstermesine sebep oluyor. Modelimizdeki yörünge merkezinden sapma arttıkça dengeleyici ters hareketler başlamaktadır. Aralık zirvesinin aşılmış olması da bununla ilgiliydi. Geçmişte olduğu gibi (aylık eğilim) yörünge merkezi fiyatı 3e katlayabilir potansiyeldedir: buna göre 4×21 – 4×28, lira bazlı matematiksel hesaba göre hedef potansiyeli için enerji birikimi artıyor. Geçmişte yörünge merkez fiyatını katlamış olması tekrarlayabileceğini göstermektedir.
Sonuçta aynı noktaya varıyoruz yine: piyasa davranışını görmeden ve hareketleri kıyaslamadan sonuca varmak davranış analizini eksik bırakmaya sebep olur.
Hızlı hareketlere örnek vaka
Geçmişe bakalım 2022 son çeyreğinde % 50 getiriye giden hızlı hareket gördük. Bu ortalamadan kopuş demekti. Şimdi bunu yatay piyasa bakarak mı açıklayabiliriz, yoksa geçmişle bağlantısını görebilir miyiz? Böylece her yükseliş veya düşüşü geçmişle kıyaslayarak anlayabilir hale geliriz. Bir başka deyişle tekrarlanabilir durumları da yüksek olasılıkla tahmin etmiş oluruz: buna risk iştahının hızlı değişmesi denebilir.
Aylık yörünge merkezi hesabı
Kullanılan veri kümesine göre model değişse de tarihsel yörünge hesabına göre gitmeye devam edebiliriz. Etki – tepki döngüsüne dayalı bu bakış fiyatlarla birlikte hesaplamaların otomatik değişmesini sağlamaktadır. Geçmişten örnek verebiliriz: Fiyat artışının 37 misli olduğu ~14 yıllık dönem oluşmuştu: 2002-2015. o dönemki enflasyonla kıyaslandığında reel kazanç büyüklüğü muazzam idi. Hatta hacimli hisseler arasında ilk sıralara getiride yaklaşmıştı.
Burada otomatik hesaplı yörünge merkezi fiyatlaması hesaba girince, dönem başı gelen sinyal etkisi aylık bazda bozulmadan devam etmişti. Haftalık hareketlerde düzeltmeler daha belirgin idi.
Bu modelin oluşturduğu sinyalleri aylık bazda dizince ortaya çıkan eğri de farklı bir bakış üretmeyi sağlamıştır. Buna göre de sapma hesabı yukarıda belirtilen hedefleri göstermiştir. Geçmişte olan sapma devam edebileceğine göre fiyat oluşumu da beklenti içinde kalmaktadır.
Ağırlıklı fiyattan sapma alternatif bakıştır
– haftalık fiyatlar üzerinden yörünge hesabına göre: yükselen eğri yataya dönmeye başladı
– eğri haftalardır ~40.9 TL seviyesinden geçmektedir
– buna göre fiyatlarda görülecek negatif sapma tepki oluşturma olasılığı getirir
– son 4 haftada bu eğriden belirgin negatif kopma dikkat çekmektedir