Enerjisa Hisse Yorumu
Faaliyet karlılığındaki olumlu görünümün devam etmesi bekleniyor. Şirket yılın ilk yarısında 1.7 milyar TL faaliyet karlılığı yaratırken (FAVÖK + yatırım geri ödemeleri) bu rakam yıllık %58’lik iyileşmeye işaret ediyor. Şirketin regüle varlık tabanındaki yatırımlar sonucunda yaşanan artış ve verimlilik göstergelerindeki olumlu performans bu karlılığı destekleyen en önemli unsur olmuştur. Yılın geriye kalanında da şirketin faaliyet karlılığının artarak devam edebileceğini ve yılın sonunda 3.6 milyar TL seviyesine ulaşabileceğini düşünüyoruz. Şirketin regüle varlık tabanı ilk yarı sonunda 6.5 milyar TL seviyesine ulaşırken bunda ilk yarıda gerçekleşen 874 milyonTL’lik yatırımlar etkili oldu. Yılın ikinci yarısında ise yatırımlardaki trendin devam etmesini ve toplam 2018 yılı yatırımlarının 1.6 milyar TL seviyesine ulaşması beklenebilir.
Ekonomideki yavaşlamanın hacimler üzerine olası etkisinin serbest piyasadan regüle piyasaya dönüş sayesinde büyük oranda karşılanabileceğini düşünüyoruz. Enerji girdilerindeki artış nedeniyle perakende elektrik şirketlerinin sunabileceği tarifelerin avantajının ortadan kalkması serbest piyasadaki elektrik abonelerinin yeniden regüle piyasaya dönmesine neden olduğu görülmektedir. Bu da dağıtıcı şirketlerin bu aboneleri yeniden kazanmasını sağlayarak hacimlerdeki olası etkiyi büyük oranda karşılamaktadır. Finansalları etkileyebilecek bir diğer sorun ise ekonomideki yavaşlama nedeniyle tahsilat sorunu olarak ortaya çıkabilecek gibi görünürken bunun da abonelerden alınan depozitolar nedeniyle daha sınırlı etkisi olacağı düşünülebilir.
Önümüzdeki dönemde faizlerde yaşanan artış nedeniyle şirketlerin yatırım yapma isteği azalabilir. Bu sene Enerjisa’nın yatırımları 1.6 milyar TL seviyelerine ulaşırken 2016-2018 döneminde toplam rakam 4.8 milyar TL seviyesine ulaşarak üçüncü tarife dönemi için belirlenen yatırım seviyesini şimdiden tamamlamış olacaktır. Bu nedenle şirket geçtiğimiz dönemde 2 milyar TL’lik bir ek yatırım izni almış bulunmaktadır. Ancak özellikle faizler ile enflasyon+ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti arasındaki farkın kapanması AOSM’de yeni bir düzenleme olmadığı takdirde şirketlerin yeni yatırım yapma isteklerini azaltabilecektir. Hatırlanacağı gibi AOSM üçüncü tarife dönemi için ilk etapta %11.9 olarak belirlenmiş ancak 2018 başında %13.61 seviyesine artırılmıştı.
Şirketin ilk yarı sonunda 8.8 milyar TL net borcu bulunurken kısa döviz pozisyonu ise 0.56 milyar TL seviyesindeydi. Net borcun şirketin 2018 beklenen faaliyet karının 2.4 katı olduğu görülmektedir. Şirketin her yıl borcunun yaklaşık üçte birlik kısmının finanse edilmesi gerektiği düşünülürse faizlerdeki artışın orta vadede şirketin net kar rakamına olumsuz etki edebileceği görülmektedir.
Enerjisa sürdürülebilir net karının %60-70’i oranında temettü dağıtmaktadır. Hesaplamalarımıza göre şirket 2018 yılı karından yaklaşık 0.5 milyar TL seviyesinde bir rakamı temettü olarak dağıtabilir. Bu rakam %7.8’lik temettü verimine işaret etmektedir. 2018 yılı faaliyet karı beklentimiz şirketin cazip sayılabilecek 4.1x FD/FAVÖK çarpanından işlem gördüğüne işaret etmektedir.