Enerji Piyasasında Önemli Gelişmeler

Berkay Ören – 23.03.2016

Enerji Piyasasında Önemli Gelişmeler

  • Katar Enerji bakanı Muhammed Al-Sada OPEC ve OPEC harici petrol üreticilerinin 17 Nisanda Doha’da toplanacağını açıkladı. Katar petrol bakanı 15 ülkenin katılımı desteklediğini ve bu ülkelerin küresel üretimin yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. 16 Şubat’ta Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar diğer büyük üreticilerin uygulamasıyla petrol üretimlerini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı aldıklarını açıklamışlardı.
  • Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı (IEA) Başkanı Fatih Birol’un yaptığı açıklamalar önemle takip edildi. Birol, petrol üretici ülkelerin üretim seviyesinin dondurulmasına ilişkin görüşmeler fiyatların yukarı yönlü hareketine katkı sağladığını söyledi. Fakat Birol, 17 Nisan’da Katar’da devam edecek olan bu görüşmeler ABD üretimindeki düşüşten daha az etkili olduğunu konuşmasında vurguladı.
  • ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) geçtiğimiz hafta açıkladığı veriye göre ülkede petrol üretimi Kasım 2014’ten beri en düşük seviyeye indi.Baker Hughes’un her hafta açıkladığı petrol kuyu sayısı rakamı geçtiğimiz hafta bir adet artarak 387’ye çıktı. Doğal Gaz kuyu sayısı ise 5 tane azalarak 89’a geriledi.
  • Ekvator devlet başkanı Rafeel Correra ülkesinin gelecek ay yapılacak olan OPEC ve OPEC harici ülkelerin katılacağı toplantıda petrol üretiminin kısılması için öneride bulunacağını açıkladı.

Rusya

  • Rusya’nın dev petrol şirketi Rosneft, şirketin Doğu Sibirya bölgesinde yer alan Vankor petrol sahasının yüzde 23,9’luk hissesini Hindistan Petrol şirketleri Oil India, Indian Oil ve Bharat Petroresources şirketlerinden oluşan konsorsiyuma satılması için ön anlaşma yapıldığını bildirdi. Satış işleminin gerçekleşmesinin ardından Hindistanlı enerji şirketlerinin Vankor sahasındaki payı yüzde 49.9’a çıkacak. Ayrıca Rosneft geçtiğimiz yıl Vankor sahasının yüzde 15’lik hissesini sattığı Hintli ONGC firmasının payının da yüzde 26’ya çıkarılması konusunda ön anlaşma yapıldığı duyuruldu. Anlaşmanın toplam değerinin 3 milyar dolar olması bekleniyor. Bu anlaşmanın tamamlanmasının ardından Rosneft şirketindeki payı yüzde 50.1’e düşecek.
  • Rusya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta, yüzde 11 seviyesindeki politika faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bankanın yaptığı açıklamaya göre, ülkede yaşanan enflasyon riski nedeniyle politika faizinin sabit tutulması kararı alındığı belirtildi. Enflasyonun 2017 yılının sonunda yüzde 4 hedefine ulaşmasının beklenildiği kaydedildi. Geçtiğimiz yılın başından bu yana faiz oranlarını yüzde 17 seviyesinden kademeli olarak indiren Banka, Temmuz ayında politika faizini yüzde 11’e kadar düşürmüştü. Petrol fiyatlarının daha da düşme riskinin bulunması ve orta vadede dengeli bir bütçe sağlanamaması ihtimalleri nedeniyle para politikası sıkılaştırılmasının ihtimal dahilinde olduğu belirtildi. Ayrıca, Rusya’nın 2015 yılındaki ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 31 azalarak 343 milyar dolara geriledi. Ülkenin en büyük ihracat kalemi olan petrolde geçtiğimiz yıl yüzde 40’lık bir gerileme yaşanırken, toplam ihracat rakamı da 175 milyar dolara geriledi.
  • Energy Intelligence Group’un (EIG) yayınladığı uluslararası günlük petrol dergisine göre, Suudi Arabistan, İran’ın katılmaması halinde bile petrol üretimini dondurmaya istekli olduğunu belirtti.
  • Moody’s, düşük petrol fiyatları ve hükümet harcamalarındaki gerilemenin Suudi Arabistan’ın finans sektörü üzerinde baskı yaratacağı gerekçesiyle, bankacılık sisteminin görünümünü durağandan negatife revize etti. Moody’s, Suudi bankaların faaliyetlerinin önümüzdeki 12-18 aylık dönemde zayıflamasını bekliyor. Suudi Arabistan bu yıl ilk kez petrol fiyatlarında yaşanan zayıflamanın etkisiyle yaşanan nakit dengesi problemini gidermek için uluslararası bankalardan kredi alabileceği açıkladı. Petrol rezervlerinden dolayı 2015 yılına kadar refah seviyesini hep yüksek seviyede tutan Suudiler, petrol fiyatlarında yaşanan kayıpların etkisiyle gelirlerinde düşüş yaşıyor. Ayrıca Suudi Kral’ı petrol fiyatlarında yaşanan zayıf seyrin etkisiyle tasarruf çağrısında bulunmuştu.
  • OPEC, İran’ın üretiminin dondurulması konusunda diğer üreticilerle anlaşmaya varamaması halinde bile petrol fiyatlarının ılımlı bir seviyede yükseleceğini açıkladı. OPEC Genel Sekreteri Abdalla El-Badri Pazartesi Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, 17 Nisan’da petrol üretiminin dondurulmasına ilişkin toplantıya 15 ile 16 ülkenin katılacağını söyledi. El-Badri tüm OPEC ülkelerinin toplantıya davet edildiğini ancak İran’ın toplantıya katılıp katılmaması konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. İran petrol bakanı, yaptırımların kaldırılmasının ardından ülkenin petrol ihracatını artırmayı planladığı dönemde üretimin dondurulması anlaşmasını gülünç olarak nitelendirmişti.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta Katar Enerji Bakanı Muhammed Al-Sada OPEC ve OPEC harici petrol üreticilerinin 17 Nisan’da Doha’da toplanacaklarını açıklaması Ham Petrol’ün yukarı yönlü potansiyel yakalamasını sağladı. Ayrıca ABD petrol stoklarında yaşanan azalma petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketi destekler nitelikte oldu. FED’in faizleri değiştirmeyip faiz artış tahminini 4’ten 2’ye düşürmesinin ardından Dolar’da yaşanan zayıflamanın etkisiyle Ham Petrol 39.30 kademelerine doğru yükseliş gerçekleştirdi. Yukarı yönlü hareketine devam eden Ham Petrol, 41.20 kademelerine kadar yükseliş gerçekleşti. Yeni haftaya küresel arz fazlasının azalacağı spekülasyonları ile yükseliş hareketi gerçekleştirerek başlayan Ham Petrol, OPEC cephesinden gelen açıklamaların etkisiyle 41.50 seviyelerine yükseldi. Fakat karlarının bir kısmını vermesinin ardından 40.80 kademelerine kadar zayıfladı. OPEC ve OPEC harici ülkelerin açıklamaları ile petrol stok verileri önemle takip edilmelidir. 41.90 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 42.60 ve 44.30 direnç kademelerine yükselişler görülebilir. Satış baskısı oluşması halinde 40.00 ve 39.30 destek seviyeleri takip edilmelidir. Satışların hızlanması durumunda 38.20 kademesine kadar geri çekilme görülebilir.

Destekler: 40.00-39.30-38.20

Dirençler: 41.90-42.60-44.30

BRENT PETROL

Katar Enerji Bakanı Muhammed Al-Sada OPEC ve OPEC harici petrol üreticilerinin 17 Nisan’da Doha’da toplanacaklarını açıklaması enerji piyasalarında büyük yankı buldu. Bu gelişme sonrasında üretimin azalacağı beklentisi yukarı yönlü hareketi destekler nitelikte oldu. FED’in faizleri değiştirmeyip, faiz artış tahminini 4’ten 2’ye düşürmesinin ardından Dolar’a gelen sert satışların etkisi Brent Petrol’ün yukarı yönlü gitmesini sağladı. Yeni haftaya 41.00 dolar seviyelerinden başlangıç yapan Brent Petrol’de 41.80 seviyelerine kadar yükselişler görüldü. Yukarı yönlü potansiyelin yetersiz kalmasının ardından Brent Petrol 41.20 kademelerinde dengelendi. Yeni haftada OPEC ve OPEC harici üyelerden gelecek açıklamalar petrol fiyatların seyri açından önemle izlenecektir. 43.00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 44.50 ve 47.00 dirençlerine yükselişler görülebilir. 40.00 kademesinin altında kalıcılık sağlanması halinde 38.60 ve 37.00 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Destekler: 40.00-38.60-37.00

Dirençler: : 43.00-44.50-45.70

DOĞAL GAZ

Yeni haftaya satış baskısıyla başlangıç yapan Doğal Gaz vadeli kontratında 1.795 kademelerine kadar zayıflama görüldü. Yaşanan bu satış baskısının ABD’de yaşanan hava koşulları ve aşırı stok fazlasının neden olduğunu söyleyebiliriz. Doğal Gaz’da 1.865 seviyelerine doğru toparlanma yaşansa bile, yukarı yönlü potansiyelin yetersiz kalmasının ardından 1.830 kademelerinde dengelendiğini gördük. Satış baskısı oluşması halinde 1.775 ve 1.695 destek seviyeleri test edilmek istenebilir. Satışların hızlanması halinde 1.620 kademesine kadar zayıflama görülebilir. 1.915 kademesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.985 ve 2.030 direnç seviyelerine yükselişler görülebilir.

Destekler:1.775-1.695-1.620

Dirençler: 1.915-1.985-2.030

Berkay Ören
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı