Enerji Raporu – (10.05.2016)

Berkay Ören – 10.05.2016

Kanada’nın Alberta eyaletinde geçtiğimiz hafta yaşanan orman yangını enerji piyasalarında önemli hareketlerin yaşanmasında etkili oldu. Alberta eyaleti son yıllarda açılan petrol sahaları ile biliniyor. Ayrıca, Kanada’nın ABD’nin en büyük petrol tedarikçisi konumunda olduğunu söyleyebiliriz. Yangın, Kanada’nın petrol üretiminde yüzde 40’lara varan düşüş yaşanmasına neden oldu. Yaşanan bu olumsuz gelişmenin etkisiyle Ham Petrol fiyatlarında yüzde 3’e kadar değer kazanımları yaşandı. Bu bölgede yaşanan yangının hafiflemesinin etkisi ile ham petrol fiyatlarında tekrar kayıpların yaşandığını izlendi.

Suudi Arabistan’ın petrol bakanlığına Ali Al-Naimi’nin yerine Kalid A. Al-Falih getirildi. Kariyerinin tümünü Suudi enerji şirketi Aramco’da geçiren Al-Falih, Enerji, Sanayi ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı yürütecek. Al-Falih, Dünya’nın en büyük petrol şirketine başkanlık ederken, ülkede sağlık bakanlığı da yapmıştı. Yeni bakan ikinci veliaht prens Mohammed bin Salman’a yakınlığı ile biliniyor. Al-Falih, görevi devralmasının ardından mevcut politikaların devam edeceğini konuşmasında önemle vurguladı. Bilindiği gibi Suudi Arabistan 2014 yılında başladığı petrol politikası ile birçok kaya petrolü üreticisini piyasanın dışında bırakmıştı. Suudiler uyguladıkları arz yönlü stratejileri ile üretimi artırmış oldular. Yeni bakanın yaptığı bu açıklama piyasalarda petrol üretiminin devam edeceği şeklinde algılandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Azerbaycan’ın milli petrol şirketi Socar’ın notunu Ba1 olarak onaylarken, görünümünü ise negatif olarak belirledi. Kurum notunun onaylanmasında en büyük etkenin Azerbaycan’ın şirkete güçlü mali desteği olduğu belirtildi. Ayrıca kurum, Azerbaycan’ın kredi notunun ileride düşmesi halinde şirketin notunun da düşebileceğinin uyarısında bulundu.

Ayrıca, geçtiğimiz hafta enerji firmalarının açıkladığı finansallar önemle takip edildi. Royal Dutch Shell ilk çeyrekte 1.6 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Dünya’nın en büyük ikinci petrol sahası hizmetini veren Halliburton, yılın ilk çeyreğinde zararının 2.4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Şirket 2015 yılının ilk çeyreğinde 643 milyon dolar zarar açıklamıştı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 7 milyar dolarlık net gelirin, bu yılın aynı döneminde 4.2 milyar dolara gerilediği belirtildi. Şirket ile ilgili diğer bir önemli gelişme ise Dünya’nın en büyük üçüncü petrol sahası hizmeti veren Baker Hughes ile 34.6 milyar dolarlık birleşmelerini iptal ettiklerini açıklamaları oldu. Anlaşma iptali nedeniyle şirket, Baker Hughes’a iptal tazminat bedeli ödeyecek. Anlaşma Kasım 2014 yılında başlamıştı.

Exxon Mobil ise enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile 1999 yılından bu yana en düşük çeyreklik karını açıkladı. Exxon’un ilk çeyrek karı 1.81 milyar Dolar gerçekleşti. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 4.94 milyar Dolar kar açıklamıştı. Ayrıca ilk çeyrekte 9 milyon hisse geri alım gerçekleştirmişti. Şirketle ilgili diğer bir önemli gelişme ise kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’dan geldi. Kuruluş geçtiğimiz hafta Exxon’un kredi notunu AAA’dan AA+’ya indirdiğini açıkladı. Diğer önemli bir enerji şirketi olan BP Plc ise beklenmedik bir şekilde kar açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, maliyetlerdeki düşüş, rafineri operasyonlarının güçlü seyri kar açıklamada etkili olduğu belirtildi.

ABD’nin en büyük ikinci petrol şirketi olan Chevron, yılın ilk çeyreğinde 725 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu. Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2.6 milyar Dolar kar açıklamıştı. Şirket’in 2016 yılındaki ilk çeyreğinin net geliri ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalarak 23.5 milyar Dolar oldu. Geçen senenin ilk çeyreğinde toplam gelir 34.6 milyar dolar idi.  ABD’nin en büyük üçüncü büyük petrol şirketi Conono Phillips de yılın ilk çeyreğinde 1.5 milyar dolar zarar ettiğini duyurmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch,  kuzey Amerikalı petrol şirketlerinin ham petrol üretim maliyetlerinin geçen seneye oranla 18 dolar düştüğünü bildirdi.

Irak’ın petrol ihracatı Nisan ayında günlük bazda 3.36 milyon varile yükseldi. Mart ayındaki seviye ise günlük bazda 3.29 milyon varil idi. Bu sonuçla Irak’ın petrol ihracatının Kasım ayındaki rekor seviye olan 3.365 milyon varile yaklaştığını görmüş olduk.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta Irak’ın petrol ihracatının rekor seviyeye ulaşması ve Dolar’da yaşanan toparlanmanın etkisiyle başlayan Ham Petrol fiyatlarında 43.20 seviyelerine kadar kayıpların yaşandığı görüldü. ABD Ham Petrol üretiminin düşmesi sonrasında yönünü yukarı çeviren WTI 46.00 dolar kademelerine kadar yükseldi. Alımların ivme kaybetmesinin ardından tekrar yönünü yukarı çeviren Ham Petrol’de Kanada’nın petrol bölgesinde yaşanan yangının etkisiyle 45.00 dolar seviyesinin üzerine yükselişler gerçekleşti. Yeni haftaya yine Kanada’daki yangının etkisiyle yukarı yönlü gapli başlangıç yapan Ham Petrol, 45.50 kademesinin üzerine yükselişler gerçekleştirdi. Fakat Kanada’da ki bölgesel yangının hafiflemesi ve Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı’nda yaşanan değişim 43.00 Dolar kademelerine doğru kayıplar yaşanmasına neden oldu. Yeni haftada yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 45.00 ve 46.00 direnç seviyeleri takip edilmelidir. Alımların hızlanması durumunda ise 47.50 kademesine kadar yükselişler görülebilir. 42.50 kademesinin altında kalıcılık sağlanması halinde 41.45 ve 39.65 kademesine kadar geri çekilme yaşanabilir.

Destekler: 42.50-41.45-39.65

Dirençler: 45.00-46.00-47.50

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftaya satıcılı başlangıç yapan Brent Petrol, Dolar’da yaşanan toparlanma ve küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının etkisiyle 44.20 kademelerine kadar geriledi. Sonrasında gelen tepki alımlarının etkisiyle 46.50 seviyesinin üzerinde yükselişler gerçekleşse bile, alımların ivme kaybetmesinin ardından tekrar 44.50 kademelerine kadar geri çekilme yaşandı. Geçtiğimiz haftayı Brent Petrol 45.30 seviyelerinden kapadı. Yeni haftaya yine Kanada’da petrol üretimini etkileyen yangıların etkisiyle yukarı yönde gapli başlangıç yapan Brent Petrol’de 46.25 kademesine kadar yükseliş gerçekleşti. Fakat Kanada’da yaşanan yangının etkisini kaybetmesi ve Suudi Arabistan petrol bakanının değişmesi Brent Petrol’de 44.00 seviyesinin altında kadar geri çekilme yaşanmasına neden oldu. Sonrasında gelen tepki alımlarının etkisiyle tekrar 44.00 kademelerinde dengelendi. Yeni haftada yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 45.30 ve 46.30 direnç seviyeleri takip edilmelidir. Olası geri çekilmelerde 42.65 ve 41.50 destek seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.

Destekler: 42.65-41.50-39.60

Dirençler: 45.30-46.30-47.25

DOĞAL GAZ

Geçtiğimiz hafta Doğal Gaz, yukarı yönlü potansiyel yakalayarak 2.175 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Alımların ivme kaybetmesinin ardından yönünü aşağı çeviren Doğal Gaz, beklentilerin üzerinde açıklanan stoklarının etkisiyle tekrar 2.040 kademelerine kadar geri çekildi.  Yeni haftaya sakin başlayan Doğal Gaz’da 2.140 kademelerine kadar yükseliş gerçekleştiği görüldü. Haftanın devamında yukarı yönlü potansiyelin devamı halinde 2.165 ve 2.185 direnç seviyeleri takip edilmelidir. 2.095 kademesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 2.065 ve 2.025 desteklerinin test edilmesi beklenebilir.

Destekler: 2.095-2.065-2.025

Dirençler: 2.165-2.185-2.210

Berkay Ören
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı