Cem Şengezer – 31.08.2018
Borsa için ilgili son yazıda toparlanma beklentimi belirtmiştim. O dönemden bugüne %4 civarı kayıp yaşandıysa da endeks genelindeki bu durumun pozitife dönme olasılığı artıyor.
Son 1 yıl veya daha kısa vadeler içinde görülen kırılımlar toparlanma eğilimine katkı vermektedir. Kırılımların temelde 2 anlamı vardır. Satışı yaymak veya alışı kuvvetlendirmek. Bunu oluşan mini dalgalar içinde görmekteyiz. Öyleki, günlük hareketlerde son 1 yılda artan bu durum, 4 saatlik ve 2 saatlik hareketlerde katlanarak ilerlemektedir. Hatta buna son 5 yılı da ekleyebiliriz. Orada görülen kırılımlar kritik önemdeki hikayeleri barındırmaktadır.
Endeks kırılımlarının anlamı
Son 5 yıl: Yani 2013 sonbaharından bugüne gelirsek %38 getiri görülüyor. Reel olarak kazanç var görünmüyor. Reel kazancın giderek negatifleşmesi elbette cazibeyi arttıracaktır. Öncü göstergelerin halen negatif bölgelerde olması endeks için düşüş riskini kuvvetlendiriyor. Derinleşen düşüş etkisiyle nisan 2018den bu yana da göstergeler önemli bozulma gösterdi. Bu bozulmayı karşılayacak hamlelerin oluşması beklenebilir. Yani 5 yıllık perspektif ile bakanların duruşu buna göre olabilir.
Son 1 yıl: Reel kayıp sürüyor: – % 16 . Burada ümitlenme ihtimali nispeten biraz daha yükseliyor. Matematik modele göre hesaplamalarda görülen negatif değerlerin zayıflaması veya hesaplardan düşmesi beklentisi oluşuyor. Bu durum da önemli artışlar getirebilir. Model hesabına giren ilk değerlerin negatif değer taşımasını karşılayacak son değerlerin pozitif olması gereklidir. Reel olarak ümitlenebilmek için hafifçe sıfıra yakın da olabilir. Bunun için de düşük yüzdeli kayıplar beklense de olumlu olarak değerlendirilebilir. Cuma kapanışı bu türden idi. Yani iyi haber olarak görülebilir.
Yılbaşından bugüne: Matematik modele göre durum iyiye gidiyor. Model hesabına giren ilk değerler ve son değerler arası olumlu ilişki artıyor. Yıl içinde görülen, günlük bazlı önemsenebilecek kırılımlar derin idi. Her derin hareket beraberinde önemli gelişmeyi getiriyor. Yılbaşından bugüne %21 kayıp yaşanmışken Piyasayı cazip görenler olacaktır. Artacak talebin bir ölçüsü olarak: günlük bazda 1 puan altında kalan pozitif veya negatif getirili durumları olumlu hikayeyi doğrulamak için görebiliriz.
Borsa endeksi üzerine bir sonraki yazıda daha kısa vadeye bakarak matematik model üzerinden devam edeceğim.
İhracat odaklı reçete yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html