Seçimleri geride bırakırken, piyasalarda risk iştahının da canlandığını izliyoruz
BİST100 endeksinin, 2022 yılını yüksek seyreden fiyatlar genel düzeyinin de etkisiyle %196 yükselişle 5.509 seviyesinde tamamladığı izlendi. Endeks, 2023 yılının ilk günlerinde 5.704 seviyesini test etse de bu seviyelerde kalıcılık sağlayamamıştı. Devamında ise aşağı yönlü bir trend takip etti. Yılbaşından bu yana dalgalı bir seyir izleyen endekste küresel etkenlerin yanı sıra Şubat ayında yaşanan deprem felaketi ve ardından girilen seçim süreci fiyatlamaları etkileyen temel faktörler oldu.
14 Mayıs tarihinde gerçekleşen ilk tur seçimleri öncesinde BİST100 endeksi bu yılın en düşük seviyesi olan 4.311 puanı test etti. Seçimin ikinci tura kalmasıyla baskılanan endeksin ikinci tur seçimleri sonrası yönünü sert şekilde yukarıya çevirdiği görülüyor. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının yanı sıra ekonomi yönetiminde yaşanan değişim piyasalarda risk iştahını artırırken borsada da alımları hızlandırdı. Zaten volatilitenin yüksek olduğu endeksin seçim sonrası süreçte gapli açılışları da dikkat çeken bir diğer nokta.
Bir yandan gerilemeye devam eden enflasyon bir yandan ekonomiye dair beklentilerin iyimser tarafta yoğunlaşması yatırımcının risk iştahını kabartmaya devam eden etkenler. Ancak piyasaların önünde fiyatlamaları etkileyecek hala birçok faktör söz konusu. Özellikle ortodoks politikalara dönülecek mi, dönülecekse kapsamı ve hızı nasıl olacak, faiz ve kur tarafındaki seyrin piyasalara etkisi ne yönde olur gibi birçok soru söz konusu. Piyasaları etkileyecek bir diğer etken ise Mart 2024’te planlanan yerel seçimler. Her değişkenin piyasalar ve borsa üzerindeki etkisi farklı olacak olsa da herkesin ortak sorusu “Yılsonunda endekste hangi seviyeler görülebilir?”.
Baştan belirtmem gerekiyor, seçim sonrası gapli açılışlar yakın zamanda bir düzeltmeyi çok olası hale getiriyor. Ancak tarihsel fiyat/kazanç (F/K) oranı ortalamasına göre değerlendirdiğimizde endeksin son bir yıllık F/K ortalamasına göre yaklaşık %7,5 iskontolu olduğu görülüyor. Bu kabaca endekste 5.800 seviyelerine işaret ederken, endeksin 10 yıllık F/K ortalamasına göre ise %17,0 iskontolu olduğunu hesaplıyoruz.
Teknik olarak ise 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kalmaya devam eden BİST100 endeksi için yukarı yönlü hareket potansiyeli yüksek. Böyle bir durumda orta vadede 5.800 seviyesi ilk direnç olarak takip edilebilir. Daha yukarıda 6 bin seviyesi psikolojik direnç konumunda. Bu seviyenin aşılması ise 6.500 seviyelerine giden bir BİST100 endeksini gündeme getirebilir. Olası geri çekilmelerde ise 5.000 seviyesi ilk destek olarak takip edilebilir. Daha aşağıda 200 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 4.400 seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak çalışabilir.
Mehmet Bilal Bircan
InvestAZ Araştırma / Strateji Birim Müdürü