Yanlış ölçüler endeksi anlamakta yanlış sonuca götürür. Sırf yabancı hareketlerine bakarak olacakları anlamak ne kadar riskliyse, onlarca parametreye bakıp da strateji çizmek o kadar yanlıştır. Takas oyunuyla görüldü ki uzman bakışların çoğu bu süreci anlayacak metot geliştirememiş durumdadırlar. Peki zahmet edip daha iyi yöntem arıyorlar mı? Mümkün ama gerek duyulmaz görünüyor.
Kasım yazımızda EREGL için göze çarpan demiştik. Bir başka deyişle BIST30, BIST100 etkisi sonucu borsa yükselişleri görülecekti. Daha da ötesi: takas gibi saçma parametreden haberiniz olmasa da olurdu (!).
Ereğli gibi lokomotif hisseleri değerli kılan takastaki yabancı oranı değildir elbette. Geçmişte kaynak sebebi ne olursa olsun oluşturmuş olduğu sayısal ve grafiksek formasyondur. Yani geometri ve dizilim önemlidir. Bu tür şablonları yakalamak geleceği anlamak adına fayda üretecektir. Eğitimler bunun içindir. Biliyoruz ki: her yükseliş geleceğin boğa trendi işaretini taşımadığı gibi, her düşüş de geleceğin ayılarını hatırlatmaz. Belli “tatlı nokta” yaratan şablonlar vardır.
En önemli “tatlı nokta kriteri hareketlerin yumuşak seyir alarak geometriyi geleceğin trend piyasasına hazırlamasıdır. Bu trend yukarı veya aşağı yönlü olabilir. Yeter ki para kazandırıyor olsun.
Aylık hareketleri yılların çerçevesinde incelersek: EREGL gibi yumuşa seyir hareketler patlama işaretlerini her zaman taşımıştır. Geçmişe bakınca 3 yıllık arada hafif tempo artışlı ortalama gelecekteki yükselişin önünü kesmemiştir. Sonuçta 2016-2019 hareket önemli kazançlar getirmiştir.
Bir bilanço olarak baktığımızda: son 1 yılda en çok kazandıran BIST30 hissesi arasında yani ortalama kazanç üzerindedir. Son 1 ayda da ilk 3e yerleşmiştir.
EREGL: gelecek 5 yıl satın alınıyor
Endeksi sürükleyen, yani göreceli olarak güçlü seyir izleyen hisseler grubunda EREGL için yumuşak geometrinin devam ediyor olması gelecekle ilgili “gerçekleşecek” beklentilerin yüksek olduğunu gösterir. Bir başka deyişle, gerçekleşme döneminde haberlerle beslenecek olarak fiyat davranışlarına hazırlıklar bu yıldan başlamış durumdadır.
Benzersiz çözüm odaklı kararlar için keşfedici yaklaşımla kullanışlı ve etkin metot eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/
Kurumsal anlamda sürdürülebilir nakit artışıyla büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html