Emtia Piyasası Yorumları / ALB Menkul – (09.07.2014)

ALB Menkul Emtia Raporu

MISIR

Dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ABD’de rekor hasadın beklenmesi, buna bağlı olarak da bu durumun global mısır arzına olumlu katkı yapması beklentileriyle beraber mısır fiyatları da düşüşünü yedinci güne taşıdı. Mısır fiyatları son düşüşlerle birlikte 2010 yılındaki seviyelerine geriledi.

Aralık vadeli mısır kontratları 399 seviyesinde destek bulmakla birlikte uzun vadeli düşen trendini devam ettirmektedir. Mısırın 399 seviyesindeki desteğini aşağı yönlü kırması halinde 388 ve 379 desteklerinin hedeflenebileceğini görüyoruz. Kısa vadede direnç ise 410 seviyesidir.

SOYA

Son beş yılın en büyük geri çekilmesini gösteren soya fiyatları, ABD’deki ürün durumunun rekor seviyedeki hasat emareleri göstermesi nedeniyle düşüşünü de yedinci güne taşıdı. ABD’de ürünlerin yüzde 72’lik kısmı iyi durumdayken, bu oran 1994 yılından sonraki en iyi orana işaret ediyor. ABD Tarım Bakanlığı, 11 Temmuz’da arz ve talep tahminlerini güncelleyecek.

Kasım vadeli soya kontratları 1116 seviyesini de aşağı yönlü kırmıştır. Soya fiyatlarının bu seviye altında kalıcılık sağlaması halinde hedeflenebilecek destek seviyeleri 1095 ve 1077 olarak görünmektedir. Kısa vadede direnç ise 1116 seviyesidir. Soyada uzun vadeli düşen trend devam etmektedir.

PALADYUM

Arabalarda çevre kirliliğini önleyici filtrelerin yapımında kullanılan paladyum madeni, talepteki hızlanma belirtileri ve dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Güney Afrika’daki arzın baskılanması nedeniyle 2000 yılından sonraki en büyük rallisini gerçekleştirdi. Güney Afrika’da beş ay süren maden işçileri grevi, üretime önemli oranda zarar verdi. Diğer yandan, ABD’de araç satışları 2007 yılından sonraki en yüksek seviyesine ulaşırken, Çin’de de araç satışları bu yıl en yüksek seviyeleri gördü.

Paladyumda yükselen trend hareketi devam etmektedir. Paladyumun halen 875 seviyesinde tutunmaya çalıştığını görmekle birlikte, eğer bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa hedeflenebilecek direnç seviyeleri 881 ve 889 olabilir. Paladyumun 875 seviyesi altında kalması halinde ise 865 desteği izlenmelidir.

KAKAO

Kakao arzına bakıldığı zaman, hem Batı Afrika’da hem de Güneydoğu Asya’da ürünlerin iyi durumda olduğu, sık olan yağmurların da üretimi desteklediği belirtiliyor. 6 Temmuz itibarıyla Fildişi Sahili’nin kakao ihracatları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttı.

Kakao halen 3089 seviyesinde tutunma çabasındadır. Kakaonun 3089 seviyesi aşağısında kalması halinde 3044 ve 2998 destekleri hedeflenebilir. 3089 seviyesinin aşağı yönlü kırılamaması halinde ise 3145 direncinin izlenmesi gerekebilir. Kakao bant hareketi yaptığından özellikle 3145 ve 3044 seviyelerinin izlenmesi gerekmektedir.

KAHVE

Asya’nın en büyük üçüncü üreticisi olan Hindistan’da yağmurların tohumların gelişimini olumlu etkileyeceği, dolayısıyla da üretimin artacağı beklentisi görülmektedir. Bu yıl Hindistan’da kahve hasadının geçen yıla göre yüzde 13 artması bekleniyor.

Kahvenin 172 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamadığını görüyoruz. Kahvenin 172 seviyesinden gerilemesi halinde 161 desteğinin, 172 seviyesinden destek alınması halinde ise 176 direnci hedeflenebilir. 172 seviyesi dikkatle izlenmelidir.

DOĞALGAZ

Doğalgaz fiyatlarında Avrupa’daki doğalgaz akımına ve talebine göre dalgalanmalar meydana gelmeye devam etmektedir. Son haberler, özellikle İngiltere’ye olan gaz akımının gün aşırı olarak azaldığı yönünde görünüyor. Ağustos vadeli doğalgaz kontratları ise 4,17 seviyesi üzerinde tutunma çabasında.

Doğalgazda uzun vadeli düşen trend hareketi devam ediyor. Doğalgazın 4,17 seviyesi üzerinde kalabilmesi halinde 4,25 ve 4,29 dirençlerinin izlenmeye devam edilmesi gerekiyor. 4,17 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise 4,07 seviyesi hedeflenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir