ALB Menkul Emtia Raporu
BAKIR
ABD tarafında bugün açıklanacak FED faiz kararı küresel ekonomi için önemlidir. Herhangi bir faiz değişikliği beklemiyoruz. Fed’in raporunda enflasyon, istihdam, büyüme ve faiz projeksiyonlarına ilişkin beklentiler yakından takip edilecektir. Fed kararları öncesinde de sanayi metallerinde yukarı yönlü hareket görülmektedir. Bu kapsamda bakırın da 3 ayın dip seviyesinden destek aldığı görülmektedir.
Teknik olarak spot piyasada bakır fiyatları 2,62 seviyesini test etmektedir. Bakırın bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 2,68 seviyesinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadeli fiyatlamalarda 2,54 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 2,48 seviyesi izlenecektir.
DOĞALGAZ
Üretimdeki güçlü trend ile beraber talep dengeleri doğalgaz fiyatında oldukça önemli bir hale gelmiştir. Buna bağlı olarak hava koşullarının sıcak veya rüzgarlı olup olmaması durumu fiyatlarda da dalgalanma yaratmaktadır.
Teknik olarak spot piyasada doğalgaz fiyatlarında direnç 2,90 seviyesindedir. Bu seviye üzerinde tutunmanın kalıcı bir hale gelmesi durumunda hedeflenebilecek direnç seviyesi ise 3,00 olarak görünmektedir. 2,93 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise aşağı yönlü hareket hızlanabilir. Bu durumda da 2,76 seviyesi destek olarak izlenecektir.
MISIR
ABD’de toplam ürünün yüzde 73’ü iyi koşullardadır. Böylece ürün koşulları geçtiğimiz haftanın yüzde 1 aşağısına gerilemekle birlikte, 5 yıllık ortalamanın da altında kalmıştır. Bundaki en ana sebep de son 30 günde bazı güney ve doğu eyaletlerinde görülen sağanak yağışlardır. Bu kapsamda fiyatın da 12 haftanın en büyük yükselişini kaydettiğini görüyoruz.
Temmuz vadeli mısır kontratlarında yükseliş eğilimi güç kazanma aşamasındadır. Mısırın 359 seviyesi üzerinde tutunma gerçekleştirmesi durumunda 361 ve 365 dirençlerinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadede bu destek kırılırsa 356 ve 352 izlenmesi gereken destekler olacaktır.
SOYA FASULYESİ
ABD verilerinin gösterdiği üzere, soya ekimi yüzde 87 oranında tamamlanmıştır. Bu oran geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki oranın ve ortalamanın altındadır. Yavaşlayan soya ekiminin en önemli nedeni de bazı eyaletlerde görülen aşırı yağışlardır. Bu kapsamda soya fiyatları da 4 ayın en büyük yükselişini kaydetti.
Temmuz vadeli soya kontratlarında 966 direnci test edilmiştir. Soyanın özellikle 966 direncini yukarı yönlü kırması durumunda 979 direnci hedeflenebilir. 957 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 948 desteği kısa vadede izlenecektir.
PAMUK
ABD’de pamuk ürününün koşullarında iyileşme görülmesi çerçevesinde fiyatların da son 2 haftanın en düşük seviyelerine gerilediğini görmekteyiz.
Temmuz vadeli pamuk kontratlarının 65,00 direncini yukarı yönlü kırması halinde 65,70 direncinin hedeflenmesi beklenebilir. Pamuk fiyatlarının 64,40 desteğini kırması durumunda ise 63,00 seviyesi kısa vadede destek olarak izlenebilir.
KAHVE
El Nino tehdidiyle yükselmiş olan kahve fiyatları robusta kahvenin en büyük üreticisi Vietnam’daki sağanak yağışlarla beraber 1 ayın en yükseğinden gerilemiştir.
Temmuz vadeli kahve kontratlarında aşağı yönlü trend hareketi devam etmektedir. Kahvede kısa vadede destek 1,27 olmakla beraber 1,24 ve 1,22 seviyeleri de destek olarak izlenebilir. Kısa vadede izlenecek dirençler ise 1,30 ve 1,33 olarak görünmektedir.
ŞEKER
Global stoklardaki güçlü seyir ve üretimle beraber 2009 senesinden sonraki en düşük seviyelere gerilemiş olan şeker fiyatlarında bir miktar tepki alımı görmekteyiz.
Temmuz vadeli şeker kontratlarının 11,20 desteğini aşağı yönlü kırması halinde 10,80 desteğinin; 11,40 direncini yukarı yönlü kırması durumunda ise 11,70 direncinin hedeflenmesi beklenebilir.