ABD ekonomisinin iyileşmesi, Avrupa Birliği’nin İran’a ambargo uygulamaya hazırlanmasıı ve Çin’in büyümeyi destekleyici adımlarda bulunmasıyla emtia, petrolün öncülüğüne Temmuz’dan bu yana ilk kez hisse senetleri, tahvil ve doları geride bıraktı.
24 ham maddeyi kapsayan Standard&Poor’s GSCI Toplam Getiri Endeksi, Brent petrolün yüzde 11 sıçramasıyla, bir önceki ayda kaydettiği yüzde 2.2’lik kazancının ardından, Şubat’ta da yükselişini sürdürdü ve yüzde 6.5 sıçradı. MSCI Tüm Dünya endeksi, 1991’den bu yana hisse senetlerinin gördüğü en iyi başlangıcı genişleterek yüzde 4.8 yükseldi. Bank of America Merrill Lynch Küresel Geniş Piyasa Endeksi’ne göre ise tahviller aşağı yukarı aynı seviyelerde seyretti. Dolar Endeksi de yüzde 0.6 düştü.
Kusursuz faktörlerin emtiayı birlikte etkilemiş olduğunu belirten Londra’daki BNP Paribas SA’nın emtia piyasaları stratejileri müdürü Harry Tchilinguirian, bu etkiler arasında Çin ve ABD’den gelen pozitif ekonomik verileri ve İran’daki jeopolitik gerilimle tırmanan petrol arzı sıkıntılarını saydı.
AB’nin 23 Ocak’ta Temmuz’dan itibaren İran petrolü ithalatlarını durduracağını açıklamasının ardından vadeli Brent petrol kontratları Şubat’ta son bir yılın en büyük kazancına işaret etti. OPEC’in en büyük ikinci üreticisi olan Körfez ülkesi İran da 20 Mart’ta İngiltere ve Fransa’ya petrol satmayı durdurdu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı 24 Şubat’ta, İran’ın, yetkililerin endişelerini yok saydığını ve çeyrek dönemdeki yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretimini üç katına çıkardığını açıkladı.
Kaynak: www.bloomberght.com