Emlak Konut Hisse Yorumu
Şirketin dün gerçekleştirmiş olduğu analist sunumunda paylaşılan bilgileri kısaca özetlemek istedik. Şirket 5,5 milyar TL değerinde arsa stoku (9,5 milyon m2), 8,6 milyar TL’lik birikmiş iş tutarına sahip. Sunumda, gelir paylaşımı modeliyle gerçekleşen ihalelerdeki çarpan etkisine dikkat çekildi. Son yıllarda artış trendinde olduğunu söyleyebiliriz (2014: 2,28, 2013: 2,03, 2012: 1,76, 2011: 1,77).
Emlak Konut’un mevcut projelerinin yoğunlaştığı ana bölgeler, Başakşehir, Küçükçekmece ve Ataşehir. Türkiye konut arzının yaklaşık %20’si de bu bölgelerde bulunuyor. Şirket, Esenler bölgesinde gerçekleştirilecek olan yerinde kentsel dönüşüm projesi için de yetkilendirilmiş bulunuyor. 3. Havalimanı projesinin de İstanbul’daki ana şehirleşme bölgelerini yeniden belirleyeceği düşünülüyor. Emlak Konut’un ‘Yeni Şehir Alanı’ diye ifade ettiği projelerinin de bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz.
Emlak Konut GYO, geçtiğimiz günlerde Ekim ayında iki ayrı ihale yapacağını açıklamıştı. İlk olarak, İstanbul/Kartal’da yaklaşık 41 bin m2 alana sahip arsada, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı projesi ihalesinin ilk oturumu 21 Ekim’de yapılacak. Arsanın Emlak GYO’nun bilançosundaki değeri 120 milyon TL olup, projenin
şirketin net varlık değerine katkısı ihalenin ikinci oturumunun ardından belli olacak. Sonraki ihale ise, İstanbul Kartal Yakacık Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi de 23 Ekim’de yapılacak. Şirket ayrıca dünkü toplantısında bu yıl içinde bahsi geçen ihaleler ile birlikte toplamda 5 ihale yapılacağını açıkladı.
Emlak Konut GYO, Ağustos 2014’te 630 konut sattı. Bu satış rakamı yıllık bazda %11, aylık bazda %65 artışa işaret ediyor. Bu satışlardan elde edilen nakit ise, yıllık bazda %241 ve aylık bazda %124’lük artışla 478,5 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Ağustos ayı satış adetleri ile birlikte, yılın ilk 8 ayında 5.298 adetlik konut satışı gerçekleşmiş oldu. Sekiz aylık satış yıllık bazda %43 gerilemeye işaret ediyor. Şirket dünkü analist toplantısında, 2014 sonunda toplam 10 bin konut satışı hedeflediklerini ve FAVÖK Marjının da %50’li seviyelerde kalmasını beklediklerini açıkladı.
Dün ayrıca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz, konut sektöründe yaşanan yavaşlamanın Türkiye’nin büyüme rakamlarını olumsuz etkilediğini ve daha önce konut stoklarının eritilebilmesi için sektöre yönelik uygulanan KDV indiriminin tekrar uygulanması gerektiğini ifade etti. Vedat Demiröz, yapılacak çalışmaya hem vergi hem de devlet harçları açısından bakılabileceğini belirterek, 2014 sonuna ya da 30 Haziran 2015’e kadar satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının %8 ya da %1’e dek düşürülmesini kapsayacak bir düzenleme olabileceğini belirtti. Daha önce 2009 yılında bu tür bir uygulama yapılmış; konut stokları belli oranda eritilmişti. Böyle bir uygulamanın tekrar gündeme gelmesi, gayrimenkul şirketlerinde pozitif etki yaratacaktır. Diğer taraftan bu açıklama sonrası, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut sektöründe herhangi bir indirimin veya teşvikin gündemlerinde olmadığını söyledi.
12 Eylül tarihli sektör raporumuzda da belirttiğimiz gibi, ekonominin büyüme oranının üzerinde büyüme performansı göstermesi ve ’lokomotif’ olma vasfı nedeniyle büyümeyi destekleme projelerinde ilk sıralarda yer alması, Haziran 2015 genel seçimlerine bağlı olarak altyapı projelerinin devam etmesi beklentisi (3. Havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Kanal İstanbulgibi mega projelerin yanısıra, Kentsel Dönüşüme tabi olan konut projeleri), güçlü bütçe performansının kamu harcamalarının büyümeye desteğinin artmasına olanak tanıması gibi nedenlerle İnşaat sektörü için olumlu görüşümüzü koruyoruz.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!