Model güncel: Emlak Konut GYO (EKGYO)
Ekim 2021 – Aralık 2021 döneminde %40 üstü primle geçen dönem yaşadı. Yazı itibariyle baktığımız bu primi 2 misli hacim artışıyla geçirmiştir. BIST30 hisseleri içinde kalması, azalsa da yabancı cazibesinde olduğuna işarettir. O dönem yaşanan bu primli hareketlilik, bugünden geleceğe nasıl bir tablo çizebiliri. Reel getiri anlamında ipuçları alabiliyor muyuz? Hisseyle ilgili geçmiş yazıları birleştirirsek sonucundan çıkan tespitler değişmiyor: zaman ilerledikçe arada biriken piyasa davranışı hikayesi geleceğe “çarpan etkisi” olarak yansımaktadır. Bir başka deyişle: her piyasa varlığı katlamalı davranış gösterir. Çarpan etkisi negatif değer de alabilir: bu durumda düşen piyasa veya risk iştahı kesilmesinden bahsediyor olacağız. Çarpanların gücü de varlık getirilerini ayrıştırmak için faydalıdır. Geçmiş yazılarda bunu belirttik ve devam ediyoruz.
Temel bakış
Geçmişi kıyaslamak veya zaman dilimleri halinde görerek ilerlemek farklı bakış açıları üretmektedir: hacime göre zamansal ayrım, işlem miktarına göre zamansal ayrım veya eşit dönemlerin tercihi üzerinden gidilebilmektedir. Yine de kıyas ve beklenti üzerinden bakış temelde değişmemektedir: geçmişe bakarak geleceğin ipuçları bulmaya, keşfetmeye çalışıyoruz. Asitmetrik bilginin yoğun olduğu dünyada bunu yaşamayı sürdüreceğiz. Bir tercih olarak gidersek: eşit dilimlere ayrılmış geçmiş zamandaki hareketleri belli oranlar üzerinden kıyaslayarak sonuçlar üretmeye devam ediyoruz. Temel denklem ise aşağıdaki gibidir:
gelecekteki değişim = algoritmik_sinyaller * geçmiş_dönemlerin_kıyaslamalı_oranı
p (% değişim) = m*a/f
Bu bakışa göre yukarıdaki primli piyasanın oluşabileceğini düşünmüştük: geçmişin hızlı hareketlerinin kaldıraç olarak kullanılabileceği bir dönemin etkisi gelecek üzerindeki en belirleyici dönemdir. Sözlü ifadeyle bunu belirtebiliriz.
Denklem sağını a/f üzerinden incelersek uç değer ortalamalarının oranı ve değişim yönü önemlidir. Oranın aldığı birim (1) üstü değerleri de çarpan etkisinde önemli görüyoruz (katlayarak büyütme etkisi)
Denklem sağını m*a üzerinden incelersek: algoritmik sinyal değerlerinin yönü yanında aldığı değerler ve bunun ilk değerlerle çarpımı gelecek performansı için ağırlıklıdır.
Götürdüğü bakış evreni şudur: bazı piyasalardaki açıklanamayan hareketlerin “farklı çarpanlar” üzerinden tekrar değerlendirilerek “ince ayar” çalışma içinde olunması gereklidir. Böylece daha az hata payı içeren gelecekle ilgili tutarlılık oluşur. Tutarlılık da sürdürülebilir bakış üretmektedir.
Günlük veri penceresi üzerinden geleceğe tespitler
Son durumda yıllık pencereye bakarsak: kıyaslamalı dönemlerin oransal etkisi geçmiş aylara göre daha pozitif hal almıştır. Bu da denklemin çarpan faktörlerinden biri olarak değerlidir. Diğer çarpan ise, mart ayı işlemleriyle güçlenmiştir. Buna göre: 45 gün ortalamadan geçmişte olduğu gibi negatif sapması arttıkça prim isteği canlanacaktır. Bu seferki çarpan etkisiyle daha güçlü gelişebilir.