Vergi ve prim borcu yapılandırmasının geniş kapsamlı olmasını istediklerini belirten Ali Babacan, bu nedenle elektrik, su ve emlak vergisi borçlarını da buna eklediklerini bildirdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Babacan, NTV’ye verdiği röportajda vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bakanlarla yaptıkları çalışmaların aşağı yukarı tamamlanma aşamasında olduğunu, Başbakan Tayyip Erdoğan’la yapılacak toplantıda sonrasında bir noktaya varılabileceğini anlattı.
Başbakan Erdoğan’ın daha önce yeniden yapılandırma için en geç ekim ve kasım takvimi verdiğini hatırlatan Babacan, çalışmaların bayağı ilerlediğini, bu nedenle söz konusu takvime uyulacağını kaydetti. Yeniden yapılandırma kapsamına elektrik, su, emlak vergisi borçlarının da girdiğini söyleyen Babacan, “Biz düzenlemeye şöyle baktık, vatandaş ile kamu arasındaki borç alacak meselelerini mümkün olduğunca kapsayalım istedik. Burada Ziraat Bankası ve Halk Bankası’yla ilgili düzenlemeye gerek yok. Onlar kendi kanunu çerçevesinde bankalar tek tek bu işleri yapabiliyorlar” dedi.
2B seçimden önce
Bakan Babacan, 2B’lerin takviminin ne olacağı sorusuna da cevap verdi. 2B’nin hassas bir konu olduğunu belirten Babacan, bu konu üzerinde çalışan pek çok bakanlık olduğunun altını çizdi. Çalışmaları en kısa sürede tamamlayıp, Meclis’e sunmak istediklerini ifade eden Babacan şunları söyledi:
“Önümüzde seçim takvimi var ama biz bunu tamamlayıp Meclis’e sunmak istiyoruz. Çalışma belli bir noktaya geldi. Ama konu hassas bir konu. Bir miktarda karmaşık. Çok eski tarihi var bu işin. Bugün yapacağımız işin, atacağımız adımların da adil olması lazım. Buradaki adalet kavramını gözetip, ona göre adımlar atmamız gerekiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çalışıyor. Başbakan bu konuda koordinasyon görevini bana verdi. Dolayısıyla en kısa zamanda bitsin istiyoruz. En kısa sürede bitirip seçimden sonraya bırakmamak istiyoruz.”
‘Doğalgaz zammı düşünmüyoruz’
Bakan Babacan, maliyet kalemlerinde anormal değişiklik olmadıkça akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini, 2011 bütçesini buna göre hazırladıklarını açıkladı. 2011 bütçesini hazırlarken, bazı önemli kararlar verilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan şöyle devam etti:
“Enerji, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt üzerindeki özel tüketim vergileriyle ilgili kararlardı. Biz eğer maliyet tarafında, petrol ve doğalgaz tarafında çok önemli değişiklik olmazsa, bu kalemlerde değişiklik yapmama kararı aldık. Ama enerji dışarıya bağımlı olduğumuz konu. Ama şu anki varsayımımız, yeni vergi olmaması yönünde. Bütçemiz bu çerçevede hazırlandı. Bütçe tarafından baktığınızda maktu vergilerde, yeniden değerlendirme oranıyla güncelleme söz konusu. Ama ciddi bir miktarda vergi artışı yok. 2009 sonunda toplu vergi ayarlamaları yapmıştık. 2011 yılında toplu vergi ayarlamaları öngörmüyoruz.”
13.7 milyar dolarlık özelleştirme hedefi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 için 10 milyar dolar özelleştirme geliri hedeflenmesine karşın, gelirin 3.9 milyar dolarda kalacağını söyledi. 2011 için 13.7 milyar dolarlık bir özelleştirme geliri hedeflendiğini bildiren Babacan, otoyol ve köprü özelleştirmelerinden ne kadar gelir beklendiğini ise açıklamadı.