Finans Haberleri Günün Özeti
*ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın geliri beklentileri aştı
Şirketin geliri, yapay zeka çiplerine olan talebin etkisiyle nisan-haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 88, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 yükselerek 13,51 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.
*Rusya’nın altın üretimi temmuzda yüzde 12,3 azaldı
Rusya’nın altın üretimi, temmuzda hazirana kıyasla yüzde 14,2 artmasına karşın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 azaldı.
*Ticaret Bakanlığı bir şirketi daha “dış ticaret sermaye şirketi” statüsüne aldı
Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğine göre bu yıl “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verilen toplam 83 şirkete BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ de eklendi.
*Çin, Japonya’dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu
Çin, Japonya’nın, 2011’deki deprem sonrası meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlamasının ardından bu ülkeden tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurduğunu bildirdi.
*Tarımda bazı ilaçların kullanımının yasaklanması arı ölümlerini de azaltacak
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, tarımda bazı bitki koruma ürünleri ile ilaçlara getirilen yasağın arıcılık sektörü için büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu ilaçlardan dolayı meydana gelen arı ölümlerinin bitmesinin yanı sıra balda da doğallaşmaya doğru gideceğiz.” dedi.
*İşletmeler karbon ayak izlerini TOBB’un oluşturduğu platformdan hesaplayabilecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), işletmelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemesi kapsamında büyük önem taşıyan karbon ayak izlerini hesaplayabilmelerini sağlamak amacıyla “Karbon Platformu”nu kullanıma sundu.
*Çin’in enerji yatırımlarında aslan payı “güneş”in oldu
Dünyada yenilenebilir enerji alanında lokomotif rol oynayan Çin’in elektrik kapasitesi temmuz sonu itibarıyla 2 bin 739 gigavata çıkarken, bu yıl enerji yatırımlarında aslan payını yüzde 56 ile güneş aldı.
*ASELSAN sipariş defterini dolduruyor
ASELSAN, yeni sipariş anlamında oldukça başarılı bir ilk yarı performansı sergiledi. Şirket, bu dönemde 1 milyar 159 milyon dolarlık yeni sipariş aldı. Yılın ilk yarısında yeni sipariş performansının etkisiyle şirketin elindeki bakiye sipariş tutarı 8,4 milyar doları buldu.
*AB’nin teknoloji devlerine yönelik katı kuralları yürürlüğe giriyor
Avrupa Birliği (AB), çok sayıda kullanıcısı bulunan Google, Facebook ve YouTube gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine, dezenformasyonu önleme ve yasa dışı içerikleri hızla kaldırma gibi yeni katı kurallarını yarın uygulamaya başlayacak.
*Klima satışları aşırı sıcakların etkisiyle tavan yaptı
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı (İSİB) Mehmet Hakkı Şanal, AA muhabirine, son 3-4 haftalık dönemde görülen yoğun sıcaklık artışlarının etkisiyle klima satışlarının tavan yaptığını söyledi.
*Piyasalar, Powell’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşmayı bekliyor
Küresel piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’ndaki konuşmasında vereceği mesajlara çevrilirken, analistler Powell’ın muhtemelen faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalması gerektiği mesajını sürdüreceğini öngörüyor.
*BRICS, 6 yeni ülkeyi üyeliğe davet etti
BRICS, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır’ın üyelik başvurularını kabul ederek topluluğa üyelik için davette bulundu.
*UBS ve ABD bankaları “antitröst” davasında yatırımcılara 499 milyon dolar ödeyecek
İsviçre merkezli UBS bankası ve ABD’nin Goldman Sachs, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley bankaları ABD’de “antitröst” davasında yatırımcılara 499 milyon dolar ödemeyi kabul ederek uzlaşmaya gitti.
*Modernize edilen Türkgözü Gümrük Kapısı 1 Eylül’de açılacak
Türkiye ile Gürcistan arasındaki Türkgözü Gümrük Kapısı’nın modernize edilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) 2021’de başlanan çalışmalar tamamlandı.
*Merkez Bankası politika faizini yüzde 25’e yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkardı.
*Fitch: Gelişmekte olan ekonomilerin attığı faiz adımlarında farklılaşma var
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan ekonomiler arasında politika faizinde farklılaşmanın görülmeye başlandığını bildirdi.
*Google, AB’nin yeni kurallarına uyacak
Teknoloji şirketi Google, Avrupa Birliği’nin (AB) dijital platformlara yönelik yeni katı kurallarına uyacağını bildirdi.
*CW Enerji, Balıkesir’de bir firmanın çatısına GES kurulumu gerçekleştirdi
CW Enerji, Balıkesir’de faaliyet gösteren bir firmanın çatısına 12 bin 326,81 kilovatpik (kWp) gücünde güneş enerji santrali (GES) kurulumunu tamamladı.
*ATO Başkanı Baran’dan uluslararası başarı sağlayan Türk müteahhitleri kutladı
Baran yaptığı açıklamada, “Dünyanın En Büyük 250 Müteahhidi” listesinde Çin’den sonra ikinci sıraya Türkiye’nin adını yazdıran 42 firmadan 25’i ile “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşaviri” listesinde yer alan 6 Türk teknik müşavirlik firmasından 4’ünün Ankara merkezli olduğuna dikkati çekti. Baran, “Uluslararası başarılara imza atan firmalarımız, Ankara’nın siyasetin yanı sıra ekonominin de başkenti olduğunu bir kez daha gösterdi.” ifadesini kullandı.
*Antalya’da Korkuteli OSB’ye kapasitesinin üstünde yatırımcı başvurusu
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yeni kurulan ve yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alana sahip Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) 1 milyon 400 bin metrekarenin üzerinde sanayi parseli talebinde bulunuldu.
*FİSKOBİRLİK fındık alımlarına başladı
FİSKOBİRLİK’ten yapılan yazılı açıklamada, birlik bünyesindeki 50 kooperatif aracılığıyla birliğe üye tüm ortaklardan ve ortak olmayan üreticilerden alım gerçekleştirildiği belirtildi.
*Asya Kalkınma Bankası: Enflasyon ve Kovid-19 Asya’da 68 milyon insanı daha aşırı yoksulluğa sürükledi
Asya Kalkınma Bankası (ADB), geçen yıl yüksek enflasyonla birlikte artan yaşam maliyetleri ve Kovid-19’nun devam eden etkilerinin Asya ve Pasifik bölgesinde yaklaşık 68 milyon insanı daha aşırı yoksulluğa sürüklediğini bildirdi.
*Ticaret Bakanı Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında temaslarda bulundu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan’daki G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı’nda, refahın ancak herkesi kapsayacak ortak çabayla yükseltilebileceğini bildirdi.
*Piyasalar, TCMB faiz kararı sonrası hareketlendi
Faiz kararı sonrası banka hisseleri öncülüğündeki yükselişi yüzde 4’e yaklaşan BIST 100 endeksi, kar satışlarıyla 7.536 puana kadar inmesinin ardından 7.650-7.750 bandında dengelendi
*Yozgat 13. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı
Vali Mehmet Ali Özkan, “Fuarımıza emek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizlere düşen, daha modern tekniklerle daha kolay yöntemlerle tarımı ve hayvancılığı buluşturup insanımızın işini kolaylaştırmaktır. Fuarımızın hem üretici firma sahiplerimize hem de güneşin alnında, toprağın bağrında emek veren insanımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
*Sakarya’da evsel atıklar “SEKAY” projesiyle enerji ve yakıta dönüşüyor
Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) Tesisi’nde “sıfır atık” hedefiyle işlenen evsel atıklardan elektrik enerjisi, gübre ve yakıt üretilerek ekonomiye katkı sağlanıyor.
*Polonya’nın 2024 bütçesinde en büyük kaynak sağlık, sosyal programlar ve savunmaya ayrılacak
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, kabinenin 2024 bütçe taslağını onayladığını belirterek, en büyük ve öncelikli harcama kalemlerinin sağlık hizmetleri, sosyal programlar ve savunmadan oluşacağını söyledi.
*Uzmanlar, piyasa beklentisi üzerindeki TCMB faiz artışını olumlu buldu
Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık, “Bu karar, Banka’nın sürekli bir faiz artışı veya bu büyüklükte adımların devamı olacağı anlamına gelmez. Buna karşın TCMB, bu kararla gerekli adımları gerektiği zamanda, kararlılıkla atacağını gösterdi.” dedi.
*Air Astana, eylülde Tel Aviv, ekimde Cidde uçuşlarına başlayacak
Air Astana, eylül ve ekim aylarında uçuş ağına yeni destinasyonlar ekleyecek.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “(BRICS) Batı’nın sisteminden bağımsız ticaretin yollarını arıyoruz”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS’in Batılı ülkelerin kontrol ettiği sistemden bağımsız ticaret yapmaya odaklandığını belirterek, “Ortak para birimi şu anda gündemde yok. Tüm dikkatimiz, ABD ve Batı’nın kontrol ettiği sisteme bağımlı olmayacak şekilde karşılıklı ticaretimizi sağlamanın yollarını bulmakta.” dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı Finans