Edmund Strother Phelps Jr Kısaca Hayatı
Yaşamı boyunca kendini bilime adayan Edmund Strother Phelps, 26 Temmuz 1933’de ABD’nin Chicago eyaleti yakınlarında bulunan Evanston kasabasında doğmuştur. Öğreniminin büyük bir kısmını altı yaşındayken ailesiyle birlikte taşındıkları New York’da geçirmiştir.
Eğitim Hayatı
1951 yılında Amherst College’de yüksek öğrenime başlamış ve babasının tavsiyesi üzerine Amherst College’deki ikinci yılında bir iktisat kursuna yazılmıştır. Bu kursta Paul Samuelson’un kitaplarını okutan James Nelson’- dan, çeşitli iktisat dersleri almıştır. Söz konusu derslerde Phelps, ilgi alanına giren konulardan birisi olan ticaretin, formal analizlere uygulanabilme olasılığından oldukça etkilenerek, mevcut iktisat teorisinde çözümlenmemiş önemli noktalar ile hataların olduğunun ve mikro ekonomiyle makro ekonomi arasındaki boşlukların farkına varmıştır. Phelps, Amherst College’den 1955 yılında mezun olmuş ve lisansüstü eğitim görmek için Yale Üniversitesine yazılmıştır. Burada zamanının en büyük iktisatçıları olan James Tobin, Arthur Okun ve Thomas Schelling’den dersler alma fırsatını bulmuş- tur. Ayrıca Phelps, Yale Üniversitesi’ndeki derslerde, iktisadi birimlerin beklentileri üzerinde önemle duran William Fellner ve Henry Wallich’den de büyük ölçüde etkilenmiştir. 1959 yılında Yale Üniversitesi’nden, James Tobin’in görüşleri üzerine temellendirdiği, fiyat ve hasıla değişmeleri üzerinde talep şoklarının maliyet şoklarına göre daha fazla etkide bulunduğu tezi ile doktor ünvanını almıştır.
İktisada Yaptığı Katkılar
Phelps’in katkılarıyla gelişen yeni makro iktisat teoriye göre, Keynesyen teorinin öngördüğü- nün aksine,talep yönetim politikalarının uzun dönem işsizlik oranları üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Di- ğer bir deyişle, para ve maliye politikası uygulamaları, doğal işsizlik oranları üzerinde değil sadece enflasyon oranları üzerinde kalıcı bir etki bırakmaktadırlar. Dolayısıyla Phelps’in analizi, talep yönetim politikalarının çok önemli sınırlamalarla karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. Bu gelişme kısa sürede politika yapıcılar ve makro iktisadi araştırmacılar tarafından benimsenmiş ve günümüzde makro iktisadi politikalar, bundan kırk yıl öncesine göre çok farklı bir biçimde uygulanır hale gelmiştir. Öte yandan Phelps, makro iktisadi politikalarda zamanlar arası bir değiş-tokuş ilişkisinin bulunduğunu göstermek suretiyle, Phillips eğrisinin beklentiler temelinde geliştirilmesine de aracılık etmiştir. A. W. Phillips’in İngiltere’nin 1861-1957 yılları arasındaki parasal ücretlerdeki değişme oranı ile işsizlik oranı verilerini gözlemleyerek ortaya attığı Phillips eğrisi yaklaşımına göre, parasal ücretlerdeki değişme oranı ile işsizlik oranları arasında ters yönlü bir değiş-tokuş (trade off) ilişkisi bulunmaktadır.
Eserleri
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, 2006 yılında Edmund Strother Phelps, Jr.’a (Columbia Üniversitesi, ABD) verilmiştir. Phelps bu ödüle “makro iktisadi politikalarda zamanlar arası değiş tokuş analizine katkılarından dolayı” layık görülmüştür.