Elektronik Ticaret Kanunuyla e-ticarette güvenli alışveriş dönemi başlıyor
Elektronik Ticaret Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeler e-ticareti güvenli liman yapacak. İnternette alışverişe güven duyulmasını sağlayacak uygulamalar ile sektörde büyüme trendi hız kazanacak.
Mayıs ayında yürürlüğe girmesi beklenen Elektronik Ticaret Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yapılacak olan yeni düzenlemeler güvenli alışverişin kapılarını tüketiciye açacak. E-ticaret sitelerinin sınırsız e-posta ve SMS uygulamalarına son verecek ve müşteriye 14 gün içinde iade hakkı tanıyan bir dizi yükümlülük içeren düzenlemeleri değerlendiren sektör temsilcileri ve uzmanlar öngörülen değişikliklerin sektöre bir standart kazandıracağı görüşünde.
İnternetten alışverişe ilgi artacak
1 Mayıs 2015’de yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaret Kanunu tüketicileri korumayı ve e-ticareti yaygınlaştırmayı hedefliyor. E-ticaret sektöründeki gelişmelerin istikrarını korumak ve sektörel büyümeye uygun hukuki ortam yaratmak amacıyla bazı yasal düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu ortaklarından Okan Demirkan, Türkiye’de e-ticaret yatırımları için daha elverişli bir ortam oluşacağını belirtti. Tüketici ve şirket arasındaki ilişkinin çok daha şeffaf hale geleceğini dile getiren Demirkan, “En önemli şikayet konularından biri olan istenmeyen SMS ve e-mail uygulaması da son bulacak. Tüketiciler açısından büyük problem yaratan bu uygulama için önceden onay alınması şart koşulacak” dedi. Demirkan, bilinçli e-ticaret kullanıcıları ve pazarı destekleyici araçların sayısında artış öngördüklerine dikkat çekerek, “Yeni yasal düzenlemeler, Türkiye’nin yerel e-ticaret sektöründeki yükselişini korumasına ve küresel pazarda da kayda değer bir oyuncu haline gelmesine katkıda bulunacaktır” ifadesini kullandı.
Haksız rekabete darbe
Yeni yasal düzenlemelerin hem sektöre standart getirmesi hem de tüketiciyi koruması anlamında çok olumlu olduğunu ifade eden Inveon Kurucusu ve CEO’su Yomi Kastro da “Yeni kanun ve yönetmeliğinin getirdiği yükümlülükler sayesinde büyük e-ticaret ve perakende markalarının alışverişte müşterilerine sağladığı güvenli ortam, sektörün tüm oyuncuları için bir standart olacak. Hali hazırda gizliliğe özen gösteren ve müşteri haklarına saygı duyan markalar korunacak. Bu da sektörde haksız rekabeti azaltacaktır” dedi. Türkiye’de hala online alışverişin önündeki en önemli engellerden birinin güven problemi olduğunun da altını çizen Kastro, yasal düzenlemelerle korunan tüketicinin internet alışverişine olan güveninin artacağını vurgulayarak “Artan güven hem daha fazla kullanıcının online alışveriş yapmasını sağlayacak hem de yapılan alışverişin hacmini artırarak sektörün büyümesine destek olacaktır” diye konuştu.
14 gün içinde iade hakkı geliyor
Elektronik Ticaret Kanunu’na göre dijital ortamda gerçekleşen alışverişlerde e-ticaret sitesinin müşteriye alışveriş tamamlanmadan önce izlenecek teknik adımları ve sözleşme ile ilgili bilgileri detaylı olarak vermesi gerekiyor. Yine kanuna göre şirketlerin, e-posta ya da SMS mesaj uygulamaları da sona erecek. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’na ek olarak 27 Şubat 2015’de yürürlüğe girecek olan Mesafeli Satış Yönetmeliği’ne göre de tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden satın aldığı ürünün iadesini alabilecek. TKHK kapsamında hizmet sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaşmasını takiben 30 gün içerisinde akdedilen mesafeli sözleşmede düzenlenen yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olacak.