İnternet Alışverişlerinizde Bunlara Dikkat Edin
- Büyük platformlardan alışveriş yapmaya özen gösterin
- Kredi kartı ödemelerinde 3D ile ödeme yapmaya ağırlık verin
- Kargoların gecikmesini normal karşılayın
Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat eden bilinçli tüketiciler, birçok alışkanlığını online platforma taşıdı. Pandeminin olumlu yönde etkilediği sektörlerden bir olan e-ticarette yaşanan yoğunluk nedeniyle güvenli alışveriş büyük bir önem taşıyor. Daha evvel e-ticaretle hiç tanışmamış olan tüketiciler dahi evde kalmanın gerekli olduğu bu süreçte online alışverişe rağbet gösteriyor. Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, kullanımı yaygın ve büyük platformlardan alışveriş yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini ve kredi kartı ödemelerinde 3D kullanılmasının önemli olduğunu dile getiriyor.
Yaşadığımız süreç her ne kadar olumsuz olursa olsun, dijital yaşantıya geçiş dünya çapında önemli derecede hız kazandı. Evlerimizde kalarak pandemiyle başa çıkmaya çalıştığımız son dönemlerde tüketiciler sosyal mesafe bilinciyle alışverişlerini e-ticaret siteleri üzerinden yapmaya başladı. Türkiye’de de etkisi fazlasıyla hissedilen virüsle mücadele sürerken, ne yazık fırsatçılık ve dolandırıcılık da dijital platformları etkisi altına aldı. Bilinir, kullanımı yaygın ve büyük platformlardan alışveriş yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini ve kredi kartı ödemelerinde 3D kullanılmasının önemli olduğunu dile getiren Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, online alışveriş yapan tüketicilere önemli ipuçları verdi.
Mutlaka güvenilir bir site tercih edin
Türkiye’nin büyük e-ticaret firmalarına ürün tedariği sağlayan Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, alışveriş yapılan web sitesinin güvenilir olduğundan mutlaka emin olunması gerektiğini ifade etti. “İnternet alışverişinde genellikle kredi kartı kullanıyoruz. Her ne kadar dikkat etsek de oluşabilecek en ufak bir güvenlik açığı, kart bilgilerimizi ele verebiliyor. Bu durumda bilgilerimiz kopyalanarak, kredi kartlarımız bizim inisiyatifimiz dışında, başkaları tarafından haksızca kullanılabiliyor” diyen Yılmaz, pandemi döneminden önce hiç online alışveriş yapmamış olan tüketicilerin de zorunluluk nedeniyle dijital platformlara yöneldiğini, bu tüketicilerin deneyimsiz oldukları için bir takım problemler yaşayabileceklerini dile getirerek şu uyarılarda bulundu: “Eski ve yeni kullanıcılar arasındaki fark şu: Yeni kullanıcılar ürünü nasıl sipariş edeceklerini veya ödeme anında kredi kart bilgilerini ilgili platforma ne şekilde yükleyeceklerini bilmiyorlar. Bu riskli. Kredi kartı kullanımı, üyelik ve çok önemli olan 3D güvenlik adımı gibi konularda müşteri hizmetlerinden mutlaka destek almalılar.”
Bir sorunla karşılaştığınızda karşınızda muhatap alacağınız biri olmalı
Hayatı kolaylaştıran online alışverişin birçok avantajı bulunduğunu ancak iade ve kampanya konularına ayrıca dikkat edilmesinin şart olduğunu kaydeden Yılmaz, “Eğer alınan bir ürünün iadesinde, teslimat ve satış sürecinde mağaza ile sorunsuz şekilde temas kurulabiliyorsa güven temelli bir ilişki gerçekleşiyor demektir. Yanı sıra bilindiği üzere birçok web sitesi kullanıcısına indirim kodları yoluyla indirim olanağı sağlıyor. Kredi kartıyla alışverişte bonus veya puan kazanıldığı gibi internette bazı siteler de belirli mağazalardan alışveriş yapanlara ekstra nakit kazandırıyorlar. Bu gibi avantajlardan yararlanırken de azami derecede dikkat edilmeli, ihtiyacımız olandan fazlasını almamaya özen göstermeliyiz.” dedi.
Gelen kargo paketinde hijyene dikkat edelim
Hayrettin Yılmaz, kargodan gelen ürünlerden virüs bulaşma endişesi ile ilgili ise şunları ifade etti: “Kargo firmaları teslimat esnasında imza zorunluluğunu kaldırdı; yani teslimatta ürünün alınması dışında teması gerektirecek bir işlem uygulanmıyor artık. Bu süreçte ürünü teslim aldıktan sonra mümkünse belli bir süre dokunmadan muhafaza etmek önemli. Muhafazadan sonra ürünü açtığımızda ise hijyen kurallarına özen göstererek ellerimizi yıkayalım, dezenfekte edelim. Ve yine mümkünse ürünü havalandıralım.” Yaşanan yoğunluk sebebiyle kargo paketlerinin minimum 3-4 gün sonra teslim edildiğini, bu zamansal mesafenin de virüs riskini neredeyse sıfırladığını dile getiren Yılmaz, şöyle söyledi: “Satın alınan ürünün üreticiden çıkıp nihai tüketiciyle buluşması arasında oldukça büyük bir zaman dilimi var. Bu noktada da zaten riski azaltmış oluyoruz. Kullanıcı bu ürünü teslim alırken o bekleme süresinde, eğer herhangi bir virüs şüphesi varsa bunu zaten atlatmış oluyor.” Bütün bunlarla birlikte hem kargo firmalarının, hem de sektör çalışanlarının daha titiz ve daha duyarlı çalıştığı şu günlerde e-ticaret sevkiyatlarında gecikmeler meydana gelebileceğinin altını çizen Mehmet Hayrettin Yılmaz, “#Evdekaltürkiye çağrısına kulak verilmesi gereken Kovid-19 sürecinde ihtiyaçları karşılamak ve ülke ekonomisinin akışını sağlamak için üst düzey tedbirlerimizi alarak var gücümüzle çalışıyoruz. Yaşanabilecek gecikmeler noktasında tüm müşterilerimizden anlayış bekliyoruz.” dedi.