Küresel piyasalarda ABD ÜFE rüzgarı sürüyor
ABD ÜFE verisi sonrası ekonomistler ilk Fed faiz indirim beklentilerini öteledi. Yatırımcılar ve ekonomistlerin politika gevşemesi beklediği PBOC aşırı likiditeyi çekti. Tahvil getirileri ÜFE verisi sonrası hızlı yükseldi, Asya hisseleri ABD kayıplarını takip etti.
Beklentinin üzerinde açıklanan ABD üretici fiyatları tahvil getirilerini de yukarı taşıdı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi perşembe günü 10 baz puan birden yükselerek yüzde 4,29’a tırmandı. Getiri Asya işlemlerinde yüzde 4,28 civarında seyrediyor.
Piyasa aktörlerinin swap piyasasında ilk Fed faiz indirim beklentisi de Temmuz ayına taşındı. Endeksler düşük risk iştahından nasibini alırken S&P 500 ve Nasdaq 100 günü yüzde 0,3 kayıpla kapadı. İki endeksin vadelilerinde hafif kayıplar sürüyor.
Bugün opsiyon kontratları süre dolumu nedeniyle S&P 500’ün bir miktar volatiliteyi yansıtabileceği tahmin ediliyor.
Düşük risk iştahı Asya Pasifik hisse endekslerini de aşağı çekti.
ÜFE verisi ardından yükselen dolar gücünü bugün de koruyor. Perşembe gününü yüzde 0,4 artıda kapatan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,1 yükselişle 1.235 puan seviyesinde.
Çin’den likidite hamlesi
Çin Merkez Bankası Kasım 2022’den bu yana ilk kez orta vadeli likidite aracıyla piyasadan nakit çekerek gevşek para politikasına yönelmek için acele etmeyeceğinin sinyalini verdi.
PBOC, aşırı likiditeden kaçınmak için bankacılık sisteminden 94 milyar yuan (13 milyar dolar) çekti. Merkez bankası orta vadeli borç verme faizini de yüzde 2,5’te sabit tuttu.
Bu kararlar parasal teşvik bekleyen birçok yatırımcı ve ekonomisti hayal kırıklığına uğratırken Çin’in yüzde 5 büyüme hedefine ulaşmada PBOC’nin sınırlı destek sunabileceğini de yansıttı.
ING Çin başekonomisti Lynn Song’a göre önceliğin yuan istikrarı olması sebebiyle PBOC’nin politika gevşemesi için yapabilecekleri sınırlı. Song bankanın önümüzdeki aylarda orta vadeli borç verme faizini düşürmeden önce zorunlu karşılık oranlarını indirebileceğini belirtti. Yuan otoritelerin desteğine rağmen bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.
Kaynak: Bloomberg HT