Küresel piyasalarda ABD enflasyonunun artçı sarsıntıları
ABD TÜFE verisi sonrası hisse senetleri ve tahvillerde kayıp yaşanırken dolar yükseliyor.
ABD enflasyonunun bekleneni aşmasıyla hisse ve tahvil piyasaları geri çekildi. S&P 500 rekor seviyelerden 5.000 puanın altına indi ve günlük yüzde 1,4 düşüşle Eylül 2022’den beri en kötü TÜFE verisi günü performansını sergiledi.
Faize hassas inşaat ve bankacılık sektörü düşüşü sürükledi. Hisse piyasaları için “korku” göstergesi olarak kabul edilen VIX salı günü ekim ayından beri en yüksek günlük yükselişini kaydetti.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi 14 baz puan yükselişle yüzde 4,31’e çıktı, reel tahvil getirisi yüzde 2’yi buldu. Swap piyasalarında faiz indirimi için temmuz ayı öne çıkarken önceki aylar için indirim daha düşük ihtimal olarak fiyatlandı.
Asya Pasifik endeksleri de Wall Street kayıplarını takip ediyor. Japon Topix ve Güney Kore Kospi yüzde 1’in üzerinde kayıp yaşarken tatilden dönen Hong Kong’da Hang Seng erken kayıplarını silerek artıya geçti. Dolar da TÜFE verisi sonrası yükseliyor. Bloomberg Dolar Endeksi salı günü yüzde 0,6 artışla 1.250 puanı gördü ve Kasım 2023’ten beri en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.
“PCE daha önemli”
ABD TÜFE’nin aylık ve yıllık tüm beklentilerin üzerinde artması ve aylık çekirdek TÜFE’nin son sekiz ayın en güçlü artışını kaydetmesinin ardından ardından ünlü yatırımcı Jeffrey Gundlach PCE verisinin önemine dikkat çekti.
Gundlach, gelinen noktada TÜFE yerine kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (Personal Consumption Expenditures-PCE) Fed için daha önemli olduğunu belirtti.
CNBC’ye konuşan Gundlach 29 Şubat’ta açıklanacak PCE verisinin yukarıya çıkamayacağını ve Fed’in faizleri indirmeyi tartışmasına yol açacağını savundu. Buna karşın Gundlach piyasanın faiz indirimlerini “muazzam ölçüde aşırı fiyatladığını” belirtirken faiz indirimlerinin haziranda başlayacağını öne sürdü.
Kaynak: Bloomberg HT