Dünya Piyasaları Yorumları – (1.08.2024)

Küresel piyasalarda Fed morali

Fed beklentilere paralel şekilde faizlerde değişikliğe gitmezken, Fed Başkanı Jerome Powell işgücü piyasasındaki risklere işaret ederek, Eylül ayında indirime gidebileceklerine işaret etti.

Fed’in Eylül’de faiz indirebileceği yönündeki beklentilerle Wall Street endeksleri dün yükseldi. S&P 500 yüzde 1,6, Nasdaq 100 yüzde 3 artıda kapandı.

Meta Platforms Inc.’in açıkladığı ikinci çeyrek satışları beklentileri aştı. Şirketin hisseleri kapanışın ardından gerçekleşen işlemlerde yüzde 7 yükseldi. Qualcomm, akıllı telefonlardaki toparlanmanın yavaş olacağı endişesiyle düşerken, ARM yıllık tahminlerini düşük tutmasının ardından geriledi. Nvidia hissesi yüzde 13 yükseldi ve şirketin piyasa değeri 329 milyar dolar arttı.

ABD vadeli endeksleri de yükselmeye devam ediyor. Asya’da BOJ’un ilave faiz artışları gerçekleştirebileceği fiyatlamasıyla Japon yeni ralli yaptı, Japon Topix Borsası 2020’den bu yana en yüksek günlük düşüşünü yaşadı. Japon hisselerindeki kayıplara karşın, Tayvan ve Güney Kore borsaları Fed’in açıklamalarıyla ABD’deki yükselişi takip etti. Çin hisse senetleri, resmi olmayan Caixin imalat PMI verisinin Temmuz’da sürpriz şekilde daraldığının açıklanmasının ardından erken saatlerdeki kazançlarını sildi.

Petrol fiyatları, Orta Doğu gerilimleriyle ikinci gün de yükseldi. New York Times’ın Hamaney’in İsrail’e misilleme için emir verdiği yönündeki haberinin ardından Brent petrolün varil fiyatı 81 doları aştı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Altının onsu Fed’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin yanı sıra jeopolitik endişelerle Temmuz’da yüzde 5 yükseldi ve Mart’tan bu yana en iyi ayını geride bıraktı. Dün mayıs ayından bu yana en kötü gününü geride bırakan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.

Fed faizi değiştirmedi, Powell Eylül ihtimaline işaret etti

ABD Merkez Bankası Fed, faizleri beklentilere paralel şekilde yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, Başkan Jerome Powell işgücü piyasasındaki risklere işaret ederek, Eylül ayında bir indirime gidilebileceği sinyalini verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yetkilileri yayımladıkları karar metninin dilinde bazı değişiklikler yaparak borçlanma maliyetlerini düşürmeye daha yakın olduklarının sinyalini verdiler.

Komite sadece enflasyon risklerine odaklanan önceki ifadeler yerine, “ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli” olduğu söylemine geçti.

Politika yapıcılar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedeflerine doğru ilerlediğine dair “daha fazla güven” kazanana kadar borçlanma maliyetlerini düşürmenin uygun olacağını düşünmedikleri ifadesini yinelediler.

Kararın açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Powell, “Asıl soru, verilerin toplamının, iyileşen görünümün ve risk dengesinin enflasyon konusunda güvenin artması ve sağlam bir işgücü piyasasının sürdürülmesi ile tutarlı olup olmadığı olacak. Eğer bu test geçilirse, eylül ayındaki bir sonraki toplantıda politika faizimizde bir indirim gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı. Powell yılın geri kalanında “ekonominin gidişatına bağlı olarak hiç indirim olmamasından birkaç indirim yapılmasına kadar farklı senaryolar hayal edebileceğini” söyledi.

Fed Başkanı ayrıca, “Bu toplantıda harekete geçmenin ne anlama geleceği konusunda gerçek bir tartışma oldu. Güçlü bir çoğunluk bu toplantıda bir adım atmamayı destekledi” diye ekledi. Kararın ardından vadeli piyasalarda 17-18 Eylül’de gerçekleştirilecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi yüzde 100’ün üzerinde bir ihtimalle fiyatlanmaya devam edildi. DoubleLine Capital’in kurucusu Jeffrey Gundlach, “Fed bu toplantıda faizi indirmeliydi” değerlendirmesini yaptı ve bankanın indirim yapmaya karar verdiğinde geç kalmış olabileceğini öngördü.

Kaynak: Bloomberg HT

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!