Önemli Dünya Ekonomisi Haberleri kısa kısa…
ECB/Draghi, “Para politikası her şeyi yapamaz”
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Banka’nın para politikasını daha da gevşetmeye açık olduğunu ancak, para politikasının tüm problemleri çözmesinin beklenemeyeceğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Draghi, “Avrupa Merkez Bankası, ihtiyaç olması halinde ek gevşeme tedbirleri almaya hazır. ECB bugün kadar çok şey yaptı, daha fazlasını da yapabilir. Ancak para politikasının her problemi çözmesi beklenemez. Yapısal reformlar olmadan para ve maliye politikasının etkinliği sınırlı kalacaktır” dedi.
Benzine 11 kuruş indirim yapıldı
Benzine 11 kuruş indirim geliyor. Yarından itibaren geçerli olacak indirimde dünya petrol fiyatlarının gerilemesinin önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Cihan’ın haberine göre, şu an 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul Anadolu Yakası’nda 4,72 lira, Avrupa Yakası’nda ise 4,71 lira.
Hong Kong ve Şanghay borsaları bağlandı
Çin sermaye piyasasının uluslararasılaşma sürecinin hızlanmasını sağlamak amacıyla Hong Kong ve Şanghay borsaları bağlandı. 7 aylık hazırlığın ardından iki borsanın bağlanmasıyla birlikte ilk işlem bugün yapıldı ve böylelikle yabancı yatırımcılar Çin’in 4,2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim imkanına sahip oldu. Uluslararası yatırımcıların 10,6 milyar yuan (yaklaşık 1,7 milyar dolar) Şanghay hissesi satın aldığı belirtildi.
Borsaların bağlanmasıyla ana kıta Çin’deki yatırımcılar, Hong Kong borsasında işlem gören 268 çeşit, Hong Konglu yatırımcılar da Şanghay borsasında işlem gören 568 çeşit hisse için ticari işlem yaptırabilme hakkına sahip oldu. İki borsada bugün yükseliş eğilimi görülmezken, Hong Kong borsası yüzde 0,96 düşüşle 23857,25 puandan, Şanghay borsası yüzde 0,19 düşüşle 2474,01 puandan kapandı.
Borsa İstanbul’da ‘Özel Pazar’ Resmen Başladı
Borsa İstanbul’un girişimcilerle yatırımcıları ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya getirecek olan platformu Borsa İstanbul Özel Pazar, Global Girişimcilik Haftası’nın Resmi Açılışı kapsamında Endeavor Türkiye ve Borsa İstanbul koordinasyonuyla düzenlenen gong töreni ile faaliyete geçti. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan Özel Pazar ile hem yeni girişimlerin hem de yükselen girişimlerin bir araya gelebileceği, yatırımcıların da onlara buradan rahatlıkla ulaşabileceği bir kurumsal alt yapı mekanizması üretmeye çalıştıklarını belirterek, “Şu an itibarıyla 119 üyeli bir aile haline geldik” dedi.
ABD’de sanayi üretimi beklentilerin aksine geriledi
ABD’de sanayi üretimi beklentilerin aksine düşüş gösterdi. ABD Merkez Bankası(FED) tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayi üretimi Ekim ayında yüzde 0,1 geriledi. Beklentiler, sanayi üretiminin yüzde 0,2 artacağı yönündeydi.
Bir önceki ayda sanayi üretim rakamı yüzde 1,0 artıştan yüzde 0,8artışa revize edildi.
Aynı ayda kapasite kullanım oranı yüzde 78,9 olarak gerçekleşti. Piyasalarda kapasite kullanım oranının yüzde 79,3 olması bekleniyordu. Bir önceki ayın verisi yüzde 79,3’ten yüzde 79,2’ye revize edildi.
Ülkede imalat sanayi üretimi yüzde 0,2 artarken, madencilik üretimi yüzde 0,9 azaldı. Tüketim malları üretiminin yüzde 0,2 azaldığı, iş ekipmanlarının yüzde 0,6 arttığı ayda, enerji üretimi yüzde 0,7 geriledi. Ülkede savunma sanayi üretimi ise yüzde 0,9 artış gösterdi.
Japon ekonomisi 3. çeyrekte beklenmedik şekilde daraldı
Japonya’da GSYH yılın 3. çeyreğinde beklenmedik şekilde daralma gösterdi. 3. çeyrekte GSYH geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 küçüldü. Ekonomistler ise yüzde 2,1 büyüme tahmin ediyorlardı. 3. çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 geriledi. 2. çeyrekte ise yüzde 1,9 küçülme görülmüştü. Ekonomistler yüzde 0,5 büyüme bekliyorlardı.
Japonya Başbakanı Abe daha önce yaptığı açıklamada satış vergisinin 2015 Ekim ayında yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarılıp çıkarılmayacağına dair kararını GSYH verisine göre vereceğini ifade etmişti. 3. çeyrekte özel sektör harcamalarında büyüme yüzde 0,8 olan analist beklentilerinin altında yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.
S&P, İspanya’nın kredi notlarını teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poors, İspanya’nın kredi notlarını teyit etti.
S&P’den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem kredi notu BBB, kısa dönem kredi notu ise A-2 olarak teyit edildi. Kredi notlarının görünümü ise ‘Durağan’ olarak bırakıldı. S&P, İspanya’nın bu yıl yüzde 1,3 büyümesini beklediğini açıklarken,2015-17 yılları arasında ortalama yüzde 2’nin hemen altında büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Fitch, Çek Cumhuriyeti’nin kredi notlarını teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ÇekCumhuriyeti’nin kredi notlarını teyit etti.
Fitch’ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları sırasıyla A+ ve AA- olarak teyit edildi. Kredi notlarının görünümü ise ‘Durağan’ olarak bırakıldı. Kuruluş, Çek Cumhuriyeti’nin bu yıl yüzde 2,5, 2015-16 döneminde ise yüzde 2,8 büyüyeceğini tahmin etti.
Arjantin’de TÜFE beklentilerin altında kaldı
Arjantin’in Ekim ayında tüketici fiyatları beklentilerin altında bir artış gösterdi.
Arjantin Ulusal İstatistik Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,2 arttı. Piyasalarda beklenti artışın yüzde 1,4 olacağı yönündeydi. Aynı ayda toptan fiyatlar aylık yüzde 1,2, yıllık yüzde 29,3 arttı.
Çin bankalarında sorunlu krediler arttı
Çin bankalarında sorunlu krediler 3. çeyrekte artış gösterdi.
Yavaşlayan ekonomik büyümenin ülkenin finansal sektörünü de etkilemesine bağlı olarak Çin bankalarında sorunlu krediler Eylül ayı sonunda Haziran ayı sonuna göre 72,5 milyar yuan artarak 766,9 milyar yuan seviyesine çıktı. Sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı Eylül ayı sonunda yüzde 1,08’de 1,16’ya yükseldi.
Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu yaptığı açıklamada, “Varlıkların kalitesi genel olarak kontrol altında. Sorunlu kredilerde artışa rağmen, ayrılan karşılıkların sorunlu kredilere oranı yüzde 247,15 seviyesinde” diye konuştu. Karşılıkların, sorunlu kredilere oranı Haziran’a göre 15,74 puan geriledi.
S&P, Mısır’ın kredi notlarını teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poors, Mısır’ın kredi notlarını teyit etti.
S&P’den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı para cinsinden uzun dönem notu B-, yerel para cinsinden uzun dönem notu ise B olarak teyit edildi. Kredi notlarının görünümü ise ‘Durağan’ olarak belirlendi.
S&P, 4 Yunan bankasının kredi notlarını teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Alpha Bank A.E.,Eurobank Ergasias S.A., National Bank of Greece S.A. ve Piraeus Bank S.A.’nın kredi notlarını CCC+/C olarak teyit etti ve görünümlerini ‘durağan’ olarak korudu.
S&P, Avrupa Merkez Bankası tarafından Avrupa’nın en büyük bankalarına yönelik yapılan geniş kapsamlı gözden geçirmenin sonuçlarının 26 Ekim’de yayınlanmasının ve Yunan parlamentosunun vergi yasalarında yaptığı sonu değişikliklerin ardından bankaların notlarını yeniden değerlendirmeye aldığını ve notları teyit edilmesi sonucuna vardığını bildirdi.
S&P, notların teyit edilmesinin ECB gözden geçirmesinin sonuçlarının kendi değerlendirmeleri ile paralel olmasını yansıttığını vurguladı.
OECD/Mann, “Global büyümeyi artırmamız gerekli”
OECD Baş Ekonomisti Catherine Mann, global ekonominin çok daha yüksek bir hızla büyümesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Mann yaptığı açıklamada, “Gelişmekte olan piyasaların global büyümeye daha büyük bir oranda katkı yapmaya başladıkları ortamda global ekonominin yıllık yüzde 4 veya üzerinde büyüdüğünü görmemiz gerekli” diye konuştu. Mann daha hızlı büyüme için ülkelerin OECD’le ifade ettikleri taahhütlerini yerine getirmeye odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Brezilya MB, döviz piyasasına müdahalesini artıracak
Brezilya Merkez Bankası, para birimi Real’in ABD Doları karşısında değer kaybetmeye devam etmesine yanıt olarak döviz piyasasına günlük müdahalesini artırma kararı aldı. Brezilya Merkez Bankası bugün yapacağı döviz swap ihalesinde 14 bin kontrat ihraç etmeyi hedefliyor. Banka, daha önceki ihalelerde 9.000 swap ihracı yapıyordu.
Swap miktarının artması, Brezilya MB’nin daha önce 450 milyon dolar olan swap tutarını 700 milyon dolara çıkarması anlamına geliyor.
Hindistan’da ticaret açığı 13,36 milyar dolar oldu
Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ikinci ve BRICS ülkesi olan olan Hindistan’da Ekim ayında ticaret 13,36 milyar dolar açık verdi. Hindistan Ticari Bilgi ve İstatistik Bürosundan yapılan açıklamaya göre, aynı ayda ihracat yüzde 5,0 düşüşle 26,09 milyar dolar, ithalat yüzde 3,6 artışla 39,45 milyar dolar oldu. Aynı ayda petrol ithalatı yıllık yüzde 19,1 düşüşle 12,37 milyar dolar olarak kaydedildi.
Ülkenin altın ithalatı ise aynı ayda yüzde 280,0 gibi yüksek bir oranda artarak 4,2 milyar dolara ulaştı. Hindistan Dünyanın en büyük altın ithalatçı ülkesi konumunda bulunuyor. Aynı ayda gümüş ithalatı ise yüzde 136 artışla 686 milyon dolar oldu.
Türk firmalar, Kazakistan ve Azerbaycan’daki altyapı ve enerji yatırımlarına talip
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), elektrik ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren 19 firmanın katıldığı heyet ile Kazakistan ve Azerbaycan’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Türk yatırımlarının ağırlıklı olduğu her iki ülkede yeni işbirliklerinin temelini atacak görüşmeler enerji, altyapı ve telekomünikasyon alanında ağırlık kazandı. Bilgi teknolojileri konusunda Kazak ve Azeri şirketleri ile Türk şirketleri arasında ortak projeler geliştirilmesi de gündeme geldi.
Elektrik, elektronik, kablo ve bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren 19 firmadan 25 temsilcinin yer aldığı TET ticaret heyetindeki görüşmeler, Azerbaycan ve Kazakistan ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel yakınlığın da etkisiyle sıcak bir ortamda gerçekleşti.
Türkmenistan ile Rusya tarım alanında işbirliğini güçlendirecek
Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkmenistan ile Rusya arasındaki hükümetlerarası ekonomik işbirliği komisyonu toplantısı yapıldı. Toplantıda, başta tarım olmak üzere petrol gaz ve kültür alanında önemli işbirliği kararları alındı. Rusya, Türkmenistan’a tarım makineleri temin edecek, buna karşılık tarım ürünleri alacak.
Euro Bölgesi’nde fonların pay ihraçları arttı
Euro Bölgesi’nde para piyasası fonları hariç yatırım fonlarının pay ihraçları Eylül ayında sona eren 3 aylık dönemde artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası verilerine göre Eylül’de sona eren 3 ayda pay ihraçları Haziran’da sona eren 3 aya göre 263 milyar euro yükseldi.
Eylül ayında yatırım fonlarının pay ihraçları 8 trilyon 183 milyar euro seviyesine ulaştı. Haziran 2014’te bu rakam 7 trilyon 920 milyar euro seviyesindeydi.
Real hisselerinin Beğendik tarafından devralınması işleminin kapsamda olmadığına karar verildi
Real Hipermarketler Zinciri A.Ş.’nin %15 oranında hissesinin Beğendik Mağaza İşletmeleri Tic. ve San. A.Ş. ve Beğendik Mağaza İşletmeleri Tic. ve San. A.Ş.’nin %17,5 oranında hissesinin Real Hipermarketler Zinciri A.Ş. tarafından devralınması işleminin kapsamda olmadığına karar verildi. Rekabet Kurulu’nun konu ile ilgili kararı internet sitesinde yayınlandı.
Ulusoy Elektrik halka arzında birim fiyat 14,00 TL olarak belirlendi
Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. paylarının halka arzında birim fiyat 14,00 TL olarak belirlendi.
Ortak satışı yoluyla halka arz edilen 12.000.000 TL nominal değerli payların satışı gerçekleşti.
Halka arzda bin 904 kişiden talep gelirken, bin 869 kişiye dağıtım yapıldı. Talep tutarı nominal 18,5 milyon TL oldu. Payların yüzde 15’i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 20’siyurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 65’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara satıldı.
Kazakistan’ın petrol üretimi azaldı
Kazakistan’ın petrol ve gaz üretimi Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 azalarak 66,6 milyon ton oldu. Ocak-Ekim döneminde ham petrol üretimi yüzde 2,8 düşüşle 55,98milyon ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde doğal gaz üretimi ise yüzde 4,4 artışla 17,5 milyar metreküp oldu.
İspanya’da ticaret açığı beklentilerin üzerinde geldi
İspanya Ekonomi ve Rekabet Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, Eylül ayında ihracat yüzde 9,6 artışla 21 milyar 198 milyon euro, ithalat yüzde 7,5 artışla 23 milyar 572 milyon euro oldu. Böylece ticaret açığı 2 milyar 373 milyon euro seviyesine çıktı. Piyasalarda beklenti açığın 1,5 milyar euro olacağı yönündeydi. Yılın ilk 9 ayında ise ihracat yüzde 1,9 artışla 178,4 milyar euro, ithalat yüzde 6,0 artışla 197,2 milyar euro oldu. Böylece ticaret açığı18,85 milyar dolara ulaştı.
Taksit yasağı kalktı, kredi kartının payı %13 arttı-Mücevher Sektör Endeksi
İstanbul Kuyumcular Odası ve Boğaziçi Araştırma ve Yönetim Danışmanlık iş birlikteliğiyle hazırlanan Mücevher Sektör Endeksi, sektörün nabzını tutmaya devam ediyor.
Ekim ayı Mücevher Sektör Endeksi’ne göre yeni düzenlemeyle kuyumla ilgili harcamalara 4 taksit getirilmesi satışlara yansıdı. Ekim ayı cirosun kredi kartına payı, eylül ayına göre yüzde 13,6 artarak yüzde 36,7 oldu.
Çin’de net döviz alımları 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı
Çin Merkez Bankası ve diğer Çinli finansal kurumların Ekim ayında net döviz alımları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çin MB ve diğer finansal kurumlar Ekim ayında net 66,08 milyar yuan tutarında döviz alımı yaptılar. Eylül ayında bu rakam 1,14 milyar yuan seviyesinde kalmıştı.
Ekim ayında bankacılık sistemi döviz alım pozisyonu, Eylül ayındaki 29,46 trilyon şuandan 29,53 trilyon yuana yükseldi.
IMF, “17 milyar dolar Ukrayna için yeterli olmayabilir”
IMF Başkan Yardımcısı David Lipton, Rusya ile çatışmanın devam etmesi halinde 17 milyar dolar tutarındaki kredinin Ukrayna’nın kamu finansmanını yönetmesi için yeterli olmayabileceği uyarısında bulundu. CNBC’ye konuşan Lipton, “Kırım krizindeki tüm tarafların biraraya çalışması gerekli. Aksi takdirde Ukrayna’nın kamu finansmanının nasıl kontrol altında tutulabileceğini hayal etmek çok zor” diye konuştu.