Draghi Piyasaları İpten Aldı!

Aydın Eroğlu – 27.07.2012

Evet gerçekten de, Draghi dün bir konuştu, pir konuştu! Umarım Mario Draghi zaman kazanmak için bir kumar oynamamıştır! Çünkü dün söylediklerinin yine zaman ve süreç detayları yoktu.

Draghi öncesinde sanırım bir tek İMKB % 1 civarında artıya sahipken, öğle saatlerine doğru Avrupa ve ABD Futurelerinde hızlı bir düşüş hareketi başladı. Öğle olmadan bir ara Avrupa borsalarında % -1’ler civarında düşen borsalar varken bizde de TCMB Başkanı E.Başçı’nın açıklamaları da bitmiş ve dışarıdan etkilenerek % 0,60 civarlarına doğru realizeler gelmeye başlamıştı. Dow future de % -0,50 civarlarında eksiye ulaştığı bir anda Draghi’nin konuşmaları başladı.

Draghi, Euro’yu korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyip, yeniden sorunlu ülke tahvillerini almaya başlayabilecekleri sinyalini verdi. İlk düzenleme gereken alanın bankacılık olduğunu söyleyip, bankalar üzerinde AB nezdinde güvence fonu kurulması gibi bir düşünceye değindi. Sıkıntılı ülkelere destek olacaklarını ifade etti. Avrupa’nın borcunun ABD’den daha az olduğunu ve aslında halen güçlü bir Avrupa yapısı olduğuna dem vurdu.

Bu açıklamalarla birlikte, % -1’lere inmiş olan Avrupa borsaları bir anda coştu. % 3’leri de aşan yükselişler görüldü. İMKB de öğle arasından sonra karşılaştığı bu durum sonrasında hızla yükselişe geçip, Avrupa’ya uydu. Günü de % 3’ün üzerinde ve 63.840 seviyesinde kapattı.

Tüm bu anlattıklarım, dünkü yükselişi ve nedenlerini takip edememiş olanlar için yaşanmışların tarifiydi. Şimdi gelelim düşüncelerime!

Açıkçası ben dünkü açıklamalardan ve yaşanan yükselişlerden hem rahatsız oldum, hem de korktum diyebilirim! Aslında biliyorsunuz 63.600’de bir realize gelmesi gerektiğini en başından söylemiş, üç gün evvelinden de alım seviyelerine yakın olduğumuz uyarısını yapmış, sonraki günde alımlara başlanabileceğini söylemiştim. Buraya kadar yaşananların tamamen teknik olduğunu ve sonraki yükselişin öncesindeki düzeltme olduğundan bahsetmiştim. Hatta sanırım 24 Temmuz yazımın sonunda da, bu düşüşten ileri sürdüğüm sebeplerle fazlaca korkulmaması gerektiğini yazmıştım. İyi de, madem bir yükseliş bekliyorsam, neden o zaman bu yükselişten korktum?

Öncelikle dediğim gibi, Mario Draghi’nin dediklerinin bir tarihi yok. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası üye ülkelerin verdiği fonları kullandığı için, kendi kendine AB liderleri tarafından tam uzlaşma olmadan, bu fonları akıbetleri ne olacağı tam belli olmayan birlik ülkelerinin fonlarını almak için kullanamaz. Öncesinde başta Almanya olmak üzere, diğer bir çok ülkenin onayı gereklidir. Evet bu onaydan son AB liderler zirvesinde bahsedilmişti ama, bu onay için de ülkelerin yerine getirmeleri gereken bir takım şartlar vardı. Henüz bu şartlarda mutabakat sağlanmamıştı. En azından ben öyle biliyorum.

Bence Draghi AB liderleri yaz tatillerinde iken yaşanan bu sert düşüşlerde, nasılsa kendisini hemen yalanlayacak Merkel gibi bir liderin de tatilde olduğunu düşünerek zaman çalmaya çalışmış olmasın diye düşünüyorum! Eğer böyle ise, sonrası yine önceki beklentiler gibi hüsran olabilir. Çünkü sonrasında IMF gibi bazı çevrelerden, şunlar yapılmalı, bunlar yapılmalı gibi bir takım kriz tavsiyeleri gelmeye başladı.

Önümüzdeki hafta hem FED, hem de AMB(Avrupa Merkez Bankası)’nın toplantıları var. Şimdi gözler buraya çevrilmiş olacak. Umalım da, ikisinden birinden piyasaların beklediği tarzda ya da, dün Draghi’nin açıkladığı gibi bir takım kararlar çıksın ve uygulamaya başlansın. Yoksa bu yükselişin devamı oldukça sert düşüşlere sahne olabilir diye çekiniyorum.

Ayrıca bugün ABD ikinci çeyrek büyüme verileri gelecek. % 1,5 bir büyüme beklentisi mevcut. Gelecek veri haftaya FED’in tutumunu ne kadar etkileyebilir diye bir öncü sinyal verebilir.

Dünkü yükselişin bu denli sert olmasını ise, düşüşe oynayan açıkçıların gelen alımlar sonrası paniklemesinden kaynaklandığını ve başta vadeli piyasalar olmak üzere, açık pozisyonlarını kapatmak zorunda kaldıkları için vob30 ve endekste sert yükseliş yaşandığını düşünüyorum. Bugün dünkü yükselişin devamı gelir mi göreceğiz. Ama açık pozisyonlar dün kapanmış olacağı için, daha temkinli bir gün yaşanabilir.

Eğer dünkü kapanış normal ve Draghi’nin dedikleri uygulamaya geçecekse, bu takdirde önemli direnç olan 63.600 seviyesi geçilmiş olduğu için 65.000 endekse doğru bir yükseliş sürmesi doğal olur. Dünkü yükseliş ağırlıklı olarak başta bankalar olmak üzere, diğer bir kaç ana hisse ile olduğu için, yükseliş sürecekse, bugünden itibaren dün ağır kalmış olan hisselerin de hareketlendiğine şahit olabiliriz.

Anlattığım sebeplerle tedirginliğimi dile getirerek hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

Aydın Eroğlu

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir