Dövizde geometri belirleyici oluyor ama yorumcu ve okuyucu kesimi klasik bakışla strateji, taktik oluşturmaya çalışıyor. O da tanımlara pek uymuyor ama yapılabilecek de bir şey yok. Talep pazarı buysa arz kalitesinde artış bekleyemeyiz. Her ne kadar ortalamalar arası makas açılıyor olsa da geometrik karşılığını düşünmek gereklidir. Eğer ki göstergelerin geometrisi buna izin veriyorsa yükseliş devam edecektir. Bu yükselişin belirleyicisi açılardır, alandır.
Ortalamalar arası makas açılıyorsa da iştah kesilmedi
Denilebilir ki halkın dövize talebi beklentiye paraleldir. Bunun önüne geçmek için beklentiyi yönetecek planlama yapılabilir. Bu planlamanın sınırlı etki gücü olacağı için zamanlaması önemlidir. Diğer bakışla da herhangi yönlendirici plan yapılmaz, bir başka deyişle döviz eğilimindeki mevcut çizginin önü kesilmez. Böylece “doğal” gelişen beklentinin “doğal” şekilde ilerlemesi ve “akışına bırakalım” durumu oluşur. Bu akış içinde farklı dönem ve bölge beklentileri sonucunda dövizde çözülme olur. Bu çözülmenin doğasına bakarak, analiz ederek üzerine gelecekteki davranış tahmini de yapılabilir.
Bu tahminlerin önemi gelecekteki yaşam kalitesini belirlemesi açısından değerli bilgi taşımasından gelmektedir. Döviz gibi, “değerli” yatırım olarak görülen nakit varlık için davranışı modellemek önemlidir. Ülke ekonomisinin gelecekteki kalitesini belirliyor olacaktır.
Haftalık seri hareketlerde düzenli yükseliş
Yeni yıl ve sonrası için belirleyici olacaktır. Haftalık seri hareketlerin giderek yumuşak hal aldığını görüyor olacağız. Hatta 5-10 yıllık döneme damgasını vurabilir. Sebebini de geometrik yaklaşımımız açıklamaktadır: geçmiş 10 yıllık döneme göre yumuşama artacaktır. Yani daha az sertlikte düşüşler görebileceğiz.
Hızlı hareketler düzeltme getirir
Ortalamalar arası açılan makas düzeltme riskini yükseltiyor olsa da gerçekler var: 2018 2. yarısındaki hızlı hareketin göstergelerde oluşturduğu ortalama yükseliş çıtayı kaliteli noktaya çekmiş oldu. Bu nokta seviye ana eğilimin güçlü şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bunu destekleyecek fiyat hareketlerinin haftalık bazda yataya döneceği kış dönemi önemlidir.
Fark yaratacak çözüm odaklı kararlar için keşfedici yaklaşımla kullanışlı ve etkin metot eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/
Her ölçekte firma için sürdürülebilir nakitle büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html