Merkez bankaları takip ediliyor…
Güçlü ABD istihdam verisinin ardından dolardaki güçlenmeyle satış baskısı altında kalan gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri, petrol fiyatlarındaki sert düşüşle ayrışıyorlar. Dolar bir miktar zayıflarken, yerel dinamikler GOÜ para birimlerinin seyrinde etkili oluyor.
- Rusya Merkez Bankası faiz artırımlarına devam etti. Bugün yapılan toplantıda beklentilere paralel 100 baz puan artışla politika faizini %10,5’e yükseltmesinin ardından ruble %0,7 değer kaybıyla işlem görüyor. Temmuz’dan bu yana Brent petrol fiyatı %43 düşerken, ruble de %60 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası’nın aynı dönem içinde 54 milyar $ rezerv harcaması (474,3 milyar $ à 420,5 milyar $), politika faizinin toplamda 300 baz puan artırılması ve dalgalı kur rejimine geçilmesi rubledeki baskıyı henüz sonlandırmış değil.
- Endonezya Merkez Bankası (BI) politika faizini sabit bıraktı: %7,75. Geçtiğimiz ay BI, hükümetin petrol fiyatlarındaki sübvansiyonu azaltmasının ardından, enflasyonu dengelemek adına politika faizini 25 baz puan artırmış idi. Güçlü dolar nedeniyle rupiah son 6 yılın en düşük seviyelerinden işlem görüyor.
- Çin yuanı genişleyici adım beklentileriyle değer kaybediyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle Çin Merkez Bankası’ndan (PBOC) genişleyici adım beklentilerinin artmasıyla yuan son 4,5 ayın en düşüğünü gördü. Şu anda ise günlük bazda %0,2 değer kaybıyla 6,19 seviyesinde.
- Hindistan rupisi 9,5 ayın en düşüğünde. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göreli olarak stabil bir seyir izleyen Hindistan rupisi, dolardaki global güçlenme ve altın ihracat kısıtlamalarında gevşemeye gidilmesinin cari açığı olumsuz etkileyebileceği beklentileriyle değer kaybediyor.
- Brezilya reali de yaklaşık son 1 ayın en düşüğünde. Real, düşen petrol fiyatları ve hedefin üzerinde seyreden enflasyonun yanı sıra Brezilya Merkez Bankası’nın gelecek dönemde faiz artırımına devam etmeyebileceği endişeleriyle, değer kaybediyor.
- Hafta başında 2,28 seviyelerini gören $/TL, TCMB’nin günlük azami ihale miktarını 20 milyar $’dan 40 milyar $’a yükseltmesinin ve fonlama maliyetini yükseltmesinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkisiyle geri çekiliyor; $/TL 2,2610 seviyelerinde. Ayrıca, TCMB’nin dün 2015 Yılı Para ve Kur Politikası’na ilişkin yaptığı açıklamalarda yılın ilk çeyreğindeki potansiyel enflasyon düşüşüne işaret etmesi ve büyümenin 3. çeyrekte yıllık %1,7 ile beklentilerin (%3,1) oldukça altında gerçekleşmesiyle TCMB’nin 2015 ilk çeyreğinde kısa vadeli faizlerde indirime gidebileceğine yönelik beklentiler artmış durumda.
Akbank Ekonomik Araştırmalar