Dövizin dar anlamına bakılacak olursa, yabancı parayı temsil edilen belgeler anlamına geldiği görülür.
Türkçe’deki anlamı ise yabancı ülkelerdeki paralara döviz denilmektedir. Herhangi bir ülkenin parasını, başka bir ülkedeki para birimine dönüştürmeye ise döviz işlemi diğer bir adıyla kambiyo işlemi adı verilmektedir. Kelime Türkçe’ye Fransızca’daki ‘devise’ den gemiştir. Genel olarak anlamına bakıldığında da milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme aracının tamamına verilen isimdir.
Döviz, ekonomik açıdan bakıldığında iktisadi anlamda bir mal niteliğine sahiptir. New York, Tokyo, Londra, Frankfurt, Zürich ve Paris dünyadaki en büyük döviz borsaları arasında bulunmaktadır. Tabi dövizi sadece belirli bir yer ile sınırlı piyasalar şeklinde düşünmek doğru olmayacaktır.
Döviz borsaları, genellikle coğrafi bölgelerde faaliyet gösterseler de genel olarak çeşitli elektronik haberleşme araçlarıyla da birbirleri arasındaki iletişimi sağlarlar. Ayrıca günün her saatinde bir döviz piyasası açık bulunmaktadır. Bunun da sebebi ülkeler arasındaki saatlerin birbirinden farklılık göstermesidir.
Türkiye’ye bakılacak olunursa 1929 tarihine kadar Lozan Antlaşması’ndaki hükümlerd dolayısıyla döviz piyasalarına pek fazla müdahalede bulunulmamıştır. Lozan Antlaşması’ndaki sınırlamaların sona ermesi ile beraber, 20 Şubat 1930 tarihinde çıkartılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile birlikte, döviz işlemlerini düzenleme yetkisi Maliye Bakanlığı’na verilmiştir. Bununla birlikte de yoğun bir şekilde döviz kontrolünün uygulamaya başlaması görülmüştür. İleriki tarihlerde de yerleşik kişilere sınırsız döviz bulundurma hakkı tanınmaya başlanmıştır.
Canlı Döviz Fiyatları İçin Tıklayın
Dövizin durumu gün içinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişikliğe bakabilmek için de canlı döviz fiyatlarını takip edebilmek gerekmektedir. İnternetten anında elde edilebilecek canlı döviz, yatırımcılar için büyük bir kurtarıcı durumundadır.
Döviz kuru, bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına ya da değerine verilen isimdir. Döviz kurları da günlük olarak değişim gösterir. Hem çevrilen hem de çevrilecek olan paranın değerine göre bu farklılık görülür. Doların Türk lirası karşısında 3,06 TL’yi bulması yeni bir rekora imza attığını göstermektedir.
Bunun dışında diğer para birimlerinin dolar karşısındaki durumuna bakılacak olursa, Yen’in dolar karşısında bu hafta 1,3 değer kaybetmiştir. Güney Afrika ve Avustralya doları, Çin’in yuanı beklenmedik bir şekilde devalüe etmiş ve piyasaları sarmasından bu yana ilk defa haftalık yükseliş göstermiştir.
Diğer para birimlerine yatırım yapan kişiler internet üzerinden döviz çevirme programlarına kolaylıkla ulaşabilirler. Her ülkenin para biriminin hemen hemen farklılık göstermesi ve bu para birimlerinin değerlerinin de farklı olmasından dolayı; bir para birimini diğer para birimine çevirirken kar sağlamak ya da zarara uğramak mümkündür. Bu da döviz fiyatlarındaki değişimi gösterir. Bunun dışında bir ülkenin siyasi durumu da o ülkenin ekonomisini etkileyeceğinden, döviz fiyatlarındaki farklılığa da neden olacaktır.
Döviz güncel durumuna değinecek olursak, altın fiyatlarının yükselişte olduğunu söylemek mümkündür. Gram altın 110 TL’yi aşarak rekor seviyeyi görmüştür. Geçtiğimizde hafta 3TL’yi aşan dolar ise bu hafta düşüşte. Avro ise 3, 4270 TL’yi bularak rekor kırmıştır. İstanbul serbest piyasada doların 2,9370, sterlinin ise 4,5600 TL olduğunu söylemek mümkündür.
Döviz ile yapılacak bütün hesaplar ise döviz işlemlerini içermektedir. Başka bir para birimine çevirip, kar ya da zarar hesaplama da döviz işlemleri arasına girmektedir.
Bunun yanı sıra döviz her gün Merkez Bankası tarafından belirlenen ölçüye göre değişiklik göstermektedir. Paraların değerine göre, Merkez Bankası her gün bu oranı değiştirebilir. Buna göre de döviz merkeze göre değer alır. Bunun sayesinde de doğabilecek yanlış sonuçlar ya da eşitsizlikler tek bir yere bağlı olunduğu için, engellenmiş olacaktır.
Canlı Döviz Fiyatları İçin Tıklayın