Döviz Kurlarının 4. Çeyrek Finansallarına Etkisi / Ziraat Yatırım – (30.09.2015)

“Döviz Kurlarının 4. Çeyrek Finansallarına Etkisi”

Son çeyrek bilanço döneminin sonuna geldik ve bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre son çeyrekte Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre sırasıyla %4,5, %7,1 ve %5 oranlarında değer kaybetmiştir. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler, bu durumdan olumlu etkilenecektir.

doviz-acik-pozisyonlari-2015-4

2015 yılının üçüncü çeyreğinde dolardaki %13,3 ve eurodaki 14,7’lik artışın etkisiyle döviz açık pozisyonu olan şirketler çok yüksek kur farkı zararları kaydetmişti. Son çeyrekte ise TL’nin değer kazanmasına bağlı olarak açık pozisyonu olan şirketler 3 çeyreğin aksine kur farkı geliri kaydederken, döviz pozisyon fazlası olan şirketler ise kur farklı gideri kaydedecektir.

Dosyada (Kur Etkisi_4Ç2015) BİST-100’de yer alan ve Eylül sonundaki net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin Aralık sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımla, son çeyrekteki döviz değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir.

Buna göre, 2015 Eylül sonu döviz açık pozisyonlarının Aralık ayı sonunda aynı kaldığı varsayımıyla;

Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;

Türk Telekom (TTKOM) 527mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 206mn TL,
Migros(MGROS) 172mn TL, Yazıcılar Holding (YAZIC), 110mn TL, Coca Cola İçecek (CCOLA) 112mn TL, Akenerji (AKENR) 123mn TL, Zorlu Enerji 105mn TL, Aksa Enerji (AKSEN) 69mn TL, Aselsan 80mn TL ve Torunlar GYO (TRGYO) 131mn TL kur farkı geliri yazarak söz konusu düşüşlerden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Coca Cola 3. çeyrekte yüksek kur farkı zararları nedeniyle düşük kar açıklarken, diğerleri ise 3. çeyrekte net dönem zararları açıklamıştı.

THY’nin en yüksek açık pozisyona sahip şirket olarak 240mn TL’nin üzerinde kur farkı geliri kaydedeceği hesaplanmaktadır. THY dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle 3. çeyrekte kur artışlarından etkilenmemişti.

Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 64mn TL kur farkı zararı yazacağı hesaplanmaktadır.

Ford Otosan’ın (FROTO) döviz pozisyonu ağırlıklı olarak yatırımlarını fonlamak amacıyla almış olduğu Avro cinsinden uzun vadeli krediler kaynaklıdır. Şirket, yatırımlarını finanse ettiği bir kısım uzun vadeli Avro kredileri nedeniyle oluşacak kur riskine karşı, Ford Motor Company ile yapmış olduğu ihracat anlaşmaları ile korunmaktadır. Bu sebeple açık pozisyon yüksek olmasına karşın kur farkı geliri 19mn TL gibi oldukça düşük seviyede olacaktır.

Tüpraş (TUPRS), açık pozisyonuna istinaden 143mn TL kur farkı geliri kaydedecek olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesinden dolayı kur farkı gelirinin olumlu etkisi sınırlı kalacaktır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Enka (ENKAI) olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki düşüşün olumsuz etkisi 20mn TL gibi oldukça düşük seviyede olacaktır.

Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerden kurlardaki düşüşten en olumsuz etkilenecek şirket 35mn TL kur farkı zararı ile Soda Sanayi’dir (SODA).
Diğer taraftan Pegasus Euro cinsinden bilanço tutması ve dolar cinsi pozisyon fazlası olması nedeniyle 32mn TL kur farkı geliri elde edecektir.

Ziraa Yatırım Araştırma