Pay Piyasası: Kurların 3. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi: Döviz Kurlarındaki Yüksek Artışlar 3. Çeyrek Mali Tabloları
“Döviz Kurlarının 3. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi”
3. çeyrek bilanço döneminin sonuna yaklaşmaktayız. Döviz kurlarının Eylül ayı sonundaki değerleri döviz varlıkları ve yükümlülükleri olan şirketlerin bilançolarını etkilemektedir. 15 Eylül itibariyle TL’ye göre Dolar ikinci çeyrek kapanışına göre %13,3 oranında, Euro ise %15,4 oranında değer kazandı. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler, bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Mevcut durumda şirketlerin ikinci çeyrek sonundaki döviz pozisyonlarını koruduklarını ve kurların da Eylül sonunu aynı seviyelerde kapadığını varsayarsak üçüncü çeyrek için şöyle bir tablo ile karşılaşmaktayız:
Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;
Türk Telekom (TTKOM) 1260mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 475mn TL,
Migros(MGROS) 322mn TL, Tüpraş (TUPRS) 340mn TL, Coca Cola İçecek
(CCOLA) 244mn TL Akenerji (AKENR) 317mn TL, Zorlu Enerji 284mn TL , Aksa Enerji (AKSEN) 163,3mn TL ve Torunlar GYO (TRGYO) 300mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu artışlardan olumsuz etkilenebilecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 166mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanırken, Ford Otosan’da da açık pozisyon yüksek olmasına karşın türev ürünler kullanmasına bağlı olarak oluşacak kur farkı zararı 37mn TL gibi oldukça düşük seviyede olacaktır. Ayrıca, THY en yüksek açık pozisyona sahip şirket olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle kurlardaki artıştan düşük oranda etkilenecektir. Tüpraş, açık pozisyonuna istinaden kur farkı zararı yazacak olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesinden dolayı kur farkı zararının etkisi oldukça sınırlı kalacaktır. Coca Cola’da da gelirlerinin yaklaşık yarısı yurtdışından geldiği için etki sınırlı olacaktır. Diğerlerinde ise gelirlerin neredeyse tamamına yakınının TL kaynaklı olması nedeniyle kur farklarının olumsuz etkisi bire bir yansıyacaktır.
Aselsan’da döviz açık pozisyonu SPK finansallarına göre düşük gözükmekle birlikte Muhasebe sistemi uygulama genel tebliğine göre Haziran sonu itibariyle 1.622mn TL’dir. Bu nedenle özellikle dolar açık pozisyonu nedeniyle yaklaşık 220mn TL kur farkı zararı oluşacağı hesaplanmıştır.
Aselsan’da alınan ve verilen sipariş avansları nedeniyle yüksek döviz açık pozisyonu oluşmaktadır. Şirketin gelirlerinin büyük bir kısmının dolar cinsinden olması kur etkisini azaltacaktır.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Enka (ENKAI) olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki artışın olumlu etkisi yok denecek kadar az olacaktır.
Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerden kurlardaki artıştan en olumlu etkilenecek şirket 88mn TL kur farkı geliri ile Soda Sanayi’dir. (SODA)
Ayrıntılı Tablo için Tıklayınız.