Döviz Kurlarının 2023 1. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi
2023 yılının 1. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın dördüncü çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %2,4 %4,6 ve %3,3 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler bu durumdan sınırlı da olsa olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Dolar’daki görece düşük artıştan dolayı Dolar açık pozisyonları yüksek olan şirketlerin, Euro ve Japon Yeni açık pozisyonu olanlara göre daha az etkilenmesi beklenmektedir.
2022 yılının 4. çeyreğinde, TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %1,0, %10,9 ve %9,3 oranlarında değer kazanmıştır. Geçen çeyrekle mukayese edildiğinde, Dolar açık pozisyonu olan şirketler kısmen daha fazla olumsuz etkilenebilecekken; Euro ve Japon Yeni açık pozisyonu olan şirketler daha az olumsuz etkilenebilecektir. Analizini yaptığımız şirketlerin büyük bir çoğunluğunun USD cinsinden borçları olduğu varsayımıyla, bu çeyrekte kurların etkisinin bir önceki çeyreğe paralel düşük etki yapması beklenmektedir.
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2022 yılının ilk çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve JPY sırasıyla %12,9, %11,1 ve %6,7 oranlarında değer kazanmıştı.
Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2023) Aralık 2022 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2023 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2023 yılının 1. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkilenebileceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;
- Euro ve Dolar cinsinden yüksek açık pozisyonu bulunan Sasa Polyester’in (SASA) 765mn TL kur farkı gideri yazması beklenmektedir. USD açığına karşı koruma kullanan Zorlu Enerji’nin (ZOREN) bu çeyrekte 149mn TL’lik kur farkı gideri yazacağı tahmin edilmektedir. Ford Otosan (FROTO), Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşması gereğince risklerden korunmakta olup 85mn TL kur farkı geliri yazabileceği hesaplanmaktadır. Kurlardaki değişime bağlı olarak finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları (THYAO) ve finansallarını EUR cinsinden tutan Pegasus (PGSUS) ise yüksek açık pozisyonlarına rağmen bu çeyrekte sırasıyla 690mn TL ve 406mn TL kur farkı geliri elde etmesi beklenmektedir.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Kurlardaki değişime bağlı olarak, Aselsan (ASELS) 344mn TL’lik bir kur farkı geliri kaydedebilir. Doğan Holding (DOHOL) ise USD ve EUR fazla pozisyonuna istinaden 164mn TL kur farkı geliri yazabilir. Öte yandan Türk Telekom (TTKOM) bilanço fazla pozisyonuna karşın, parasal kalemler net yabancı para açık pozisyonu sebebiyle özellikle USD açık pozisyonuna istinaden 199mn TL’lik bir kur farkı gideri kaydedebilir. Ek olarak, finansallarını USD cinsinden tutan Enka İnşaat (ENKAI) bu çeyrekte 75mn TL kur farkı geliri yazabilir.
Kaynak: Ziraat Yatırım